Barack Obama

Avslørte Obamas spesielle krav under norgesbesøket

Det er ikke hverdagskost å få en ekspresident til Norge.

GLADGUTT: USAs tidligere president Barack Obama smilte og vinket til pressen og fansen utenfor The Theif i Oslo før han satte kursen mot Oslo Business Forum, der han talte foran 3000 mennesker. På raideren hadde han et spesielt krav. Foto: NTB scanpix
GLADGUTT: USAs tidligere president Barack Obama smilte og vinket til pressen og fansen utenfor The Theif i Oslo før han satte kursen mot Oslo Business Forum, der han talte foran 3000 mennesker. På raideren hadde han et spesielt krav. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke hver dag en av USAs mest populære presidenter i historien tar turen til Norge, og attpåtil til Skjetten, men denne uka var landets forrige leder - Barack Obama (57) - altså på besøk.

Foran 3000 tilskuere ble han intervjuet på scenen under et arrangement i regi av Oslo Business Forum. Ikke bare startet han opptredenen sin med å rose Norge, men han diskuterte også sin egen periode på det ovale kontor og hva han tenker om amerikanernes fremtid.

Etter møtet var det også mulig, for en pen sum, å få møte ekspresidenten. Tilskuere bladde opp alt fra 4000 til 25 000 norske kroner, og han fikk hilse på blant andre prinsesse Märtha Louise (47), Stian Blipp (28) og Helene Olafsen (28). Da han ikke var opptatt med å snakke med nordmenn, slappet han av bak scenen.

Store sikkerhetshensyn

Gutta som arrangerte konferansen på Hellerudsletta, Christoffer Omberg og Marius Røed Wang, jobbet tett med ekspresidenten gjennom det hele. Overfor TV 2 kan de fortelle at han var en relativt enkel mann å jobbe med, men én spesiell ting stakk seg ut.

VITSER: Barack Obama snakker om nordmenn og Norge på scenen til Oslo Business Forum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Holder man foredrag, konsert eller skal gjøre andre ting som sørger for at man må stå på en scene, er det vanlig å levere en såkalt raider på forhånd. Det er en liste over ting man ønsker å ha backstage, som mat, drikke og hva det måtte være. Obama leverte også en slik liste.

Ifølge kanalen ønsket ekspresidenten seg Pepsi, frukt og andre småting. Alt i alt en ganske beskjeden raider, ifølge arrangørene.

Det har i årevis versert rykter om at noen av verdens største stjerner har krevd helt absurde ting bak scenen som sugerør i gull og rødt toalettpapir. Det som derimot skiller Obama sin fra andres, er vannkokeren - av alle ting.

PÅ BESØK: Barack Obama tok seg tid til å ta turen til Norge da forespørselen fra Oslo Business Forum kom. Bak scenen koste han seg med brus, frukt og vann kokt bare til ham. Foto. NTB scanpix
PÅ BESØK: Barack Obama tok seg tid til å ta turen til Norge da forespørselen fra Oslo Business Forum kom. Bak scenen koste han seg med brus, frukt og vann kokt bare til ham. Foto. NTB scanpix Vis mer

Av sikkerhetshensyn ønsket nemlig ikke Secret Service, Obamas sikkerhetsteam, at han skulle få det samme kokte vannet som resten av deltakerne på konferansen. Da kravet ble fremstilt, måtte de kaste seg rundt.

- Men X-Meeting Point (konferansearenaen) hadde ikke det, så restaurantsjefen der måtte sette seg i bilen, kjøre hjem og hente sin egen private vannkoker, forteller Omberg til TV 2.

Vannkokeren var selvfølgelig ikke det eneste sikkerhetshensynet som ble tatt. Store deler av området måtte bygges om for at det skulle tilfredsstille kravene til både Secret Service og norsk politi.

- Det var ingen av rommene som møtte kriteriene, så da måtte vi bygge det selv, sier Wang til TV 2.

PÅ VEI: Barack Obama forlater hotellet The Thief i Oslo sentrum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Prinsessemøte

Etter å ha holdt foredraget sitt, reiste Obama tilbake til luksushotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo. Det var der han bodde under det nokså korte oppholdet i Norge, før han reiste videre til Danmark. Oppholdet var kanskje kort for presidentens del, men for flere av dem som møtte ham, sitter nok inntrykkene lenge.

Prinsesse Märtha Louise (47) fikk også hilse på Obama, noe hun har dokumentert på sin Instagram-profil.

«Jeg er så beæret og glad over å ha møtt denne fantastiske mannen. Barack Obama er virkelig en av vår tids største inspirasjoner. Han snakket om viktigheten av mangfold og av å se alle sider av en utfordring før man tar en beslutning, er viktig som leder», skriver hun til bildet.

Hun har også delt et bilde sammen med sin personlige sekretær og talsperson, Carina Scheele Carlsen, der den tidligere presidenten står i midten.

«Henger på Oslo Business Forum … Så inspirerende å møte denne mannen som har vært så viktig for mange. Du inspirerer meg til å si: La oss alle se forbi rase, konflikter og strategier som ikke tjener oss, og i stedet forenes som mennesker for å redde planeten, som vi så sårt trenger for å overleve», skriver hun.

Det var som nevnt flere kjente norske personer som fikk sjansen til å møte den populære 57-åringen under hans korte besøk i Norge.

Proffbokser Cecilia Brækhus (37) fikk slå av en liten prat med Obama, noe som ikke gikk helt etter planen, ifølge henne selv.

- Det første jeg sa, var at jeg elsker Michelle. Det bare datt ut av meg, fliret Brækhus overfor Dagbladet.

Hun klarte imidlertid å redde seg inn etter å ha ytret sine varme tanker om kona hans, Michelle Obama (54).

- Han så på meg som om han hadde falt ned fra himmelen. Han lot som han ble fornærmet, og lurte på om jeg ikke likte ham. Så måtte jeg jo fortelle at jeg var kjempestor fan av han også, men at han dessverre kommer som nummer to, sa boksedronningen.

LES OGSÅ: - Jeg gikk aldri og ventet på at hun skulle dø

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer