RÅTASS: David Copperfield er kjent for sine mange, heseblesende stunt, og har gjennom sin lange karriere lurt tv-seere og publikum trill rundt. Nå har han derimot avslørt et av sine mest berømte triks, etter ordre fra retten. Dette bildet ble tatt i 2001, da han sto i en virvelvind av flammer på 1093 grader og sterk vind. Foto: NTB scanpix
RÅTASS: David Copperfield er kjent for sine mange, heseblesende stunt, og har gjennom sin lange karriere lurt tv-seere og publikum trill rundt. Nå har han derimot avslørt et av sine mest berømte triks, etter ordre fra retten. Dette bildet ble tatt i 2001, da han sto i en virvelvind av flammer på 1093 grader og sterk vind. Foto: NTB scanpix Vis mer

David Copperfield:

Avslørte hemmeligheten bak det topp­hemmelige trylle­trikset

David Copperfields illusjon ble forklart i retten.

Publisert

(Se og Hør): David Copperfield (61) er i vinden som aldri før. Den verdenskjente illusjonisten har derimot ikke fått verdens oppmerksomhet rettet mot seg på positivt grunnlag denne gangen.

Forrige uke ble han saksøkt på grunn av et triks han utførte under et show i Las Vegas i 2013. Den magiske illusjonen skal angivelig ha påført en tilskuer i salen, som også medvirket i trikset, en alvorlig hjerneskade og en forstuet albue.

Rettssaken startet fredag, og 61-åringen risikerte å måtte røpe en av sine mange tryllekunster. Og det er nettopp det som nå har skjedd. I retten i Las Vegas måtte illusjonistens produsent Chris Kenner fortelle en fullsatt jury om hvordan det nå famøse trikset faktisk fungerer.

SAKSØKT: David Copperfield ble saksøkt på grunn av et triks han utførte under et show i Las Vegas i 2013. Den magiske illusjonen skal angivelig ha påført en tilskuer i salen, som også medvirket i trikset, en alvorlig hjerneskade og en forstuet albue. Video: CNN Vis mer

Måtte løpe

Flere medier var til stede under rettssaken mot den verdenskjente magikeren - som har skapt overskrifter i flere tiår for sine tilsynelatende uvirkelige triks og illusjoner.

Trikset, som nå er i retten, omhandler et forsvinningsnummer med tittelen «Lucky #13», skriver The Washington Post. Her fikk tilsynelatende Copperfield 13 utvalgte publikummere til å forsvinne før de igjen dukket opp, denne gangen bak publikum - til «alles» store forundring.

Han har holdt utførelsen hemmelig i over 20 år, men måtte nå altså avsløre hvordan alt har gått for seg. Det er under dette trikset at Gavin Cox hevder å ha blitt skadd i 2013.

SAMLET: 13 deltakere blir dekket av en slags presenning, og forsvinner «på magisk vis» når presenningen fjernes. Trikset er nå avslørt. Bildene er tatt da norske Hanne Langnes var med i trikset samme år som den skadde mannen. Foto: Privat
SAMLET: 13 deltakere blir dekket av en slags presenning, og forsvinner «på magisk vis» når presenningen fjernes. Trikset er nå avslørt. Bildene er tatt da norske Hanne Langnes var med i trikset samme år som den skadde mannen. Foto: Privat Vis mer
SAMLET: 13 deltakere blir dekket av en slags presenning, og forsvinner «på magisk vis» når presenningen fjernes. Trikset er nå avslørt. Bildene er tatt da norske Hanne Langnes var med i trikset samme år som den skadde mannen. Foto: Privat
SAMLET: 13 deltakere blir dekket av en slags presenning, og forsvinner «på magisk vis» når presenningen fjernes. Trikset er nå avslørt. Bildene er tatt da norske Hanne Langnes var med i trikset samme år som den skadde mannen. Foto: Privat Vis mer

Men magikeren har verken en fungerende tryllestav, usynlighetskappe eller andre effekter hentet fra Harry Potter-universet, og det er klart at det ligger en rasjonell forklaring bak det hele.

Realiteten var at de 13 tilfeldig utvalgte deltakerne raskt ble ledet vekk fra området og gjennom passasjer på hotellet. De ble hastet gjennom blant annet kjøkkenet i høy fart, slik at de kunne havne bak resten av publikum for å overraske dem.

Selv om trikset kan virke harmløst, er det i løpet av den raske gangen at Cox skal ha skadet seg. Han skal ha falt i en av passasjene. Advokat Benedict Morelli hevder på vegne av klienten sin at noen av områdene var dårlig opplyst, og at det enkelte steder var som å være på en byggeplass.

FORNÆRMET: Gavin Cox og hans kone søker nå et uspesifisert beløp fra Copperfield, etter at han i 2013 angivelig pådro seg en skade under et trylletriks i Las Vegas. Foto: NTB scanpix
FORNÆRMET: Gavin Cox og hans kone søker nå et uspesifisert beløp fra Copperfield, etter at han i 2013 angivelig pådro seg en skade under et trylletriks i Las Vegas. Foto: NTB scanpix Vis mer

I retten forrige uke ble det imidlertid påpekt at Copperfield selv hadde gått denne ruten i forbindelse med et annet triks, og derfor regnet veien som trygg.

NCB News skriver at deltakerne i trikset angivelig ikke ble informert om farene ved å delta, som at man kunne falle - slik som tilfellet er for fornærmede. Skadene skal ha kostet ham rundt 400 000 dollar i medisinske utgifter, som i norske kroner tilsvarer nærmere 3,1 millioner.

Cox og hans kone søker nå et uspesifisert beløp som kan bøte for skadene de mener Copperfield-illusjonen har påført dem.

VERDENSKJENT: David Copperfield er kjent verden over for sine illusjonstriks. Foto: NTB Scanpix
VERDENSKJENT: David Copperfield er kjent verden over for sine illusjonstriks. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Visste hva man gikk til

«Lucky #13» er blitt utført en rekke ganger, og en av dem som har vært med på det, er norske Hanne Lagnes (36). Hun var på ferie i Las Vegas i 2013, og fortalte i helgen sin versjon til Dagbladet.

- Jeg forstår godt at han kan ha falt ned den trappa. Vi måtte løpe veldig fort da scenefolka røska i oss og ba oss om å løpe, forteller hun til Dagbladet.

Likevel kan ikke Langnes forstå søksmålet.

- Det var så klart en risk med å gjennomføre trikset, men du visste godt hva du gikk til, sier Langnes.

Hun hevder at alle som ble tatt opp på scenen fikk spørsmål om man var i god fysisk form. Hun forteller også at man hadde muligheten til å takke nei etter at man hadde blitt plukket ut. Etter at trylletrikset var ferdig utført, ble deltakerne tatt med inn på et rom for å signere papirer om at trikset ikke skulle avsløres.

UTROLIG: David Blaine har tidligere bodd sju døgn i en vanntank, holdt pusten i over 17 minutter og bodd i en boks over Themsen i 44 dager. Nå skal han stå i mot flere milioner volt i løpet av et 72 timer langt stunt. Vis mer Vis mer

Det er ikke alle som setter like stor pris på at Copperfields hemmeligheter nå er avslørt i retten. Forrige uke fortalte den norske illusjonisten Alexx Alexxander til Dagbladet at det fjerner poenget med hele trikset.

- Det skal jo ikke skje. Hele poenget er at folk ikke skal vite, og undre over hva som egentlig skjer. At illusjonen forklares, ødelegger hele spenningen og undringen rundt trikset og det menneskene lar seg fascinere seg av, sa han.

Mange norske fans

Copperfield har flere ganger holdt show i Norge. Hans aller første besøk var i 1997 i Oslo Spektrum. Flere nordmenn hadde allerede et godt forhold til ham. Copperfield underholdt nemlig mange norske seere på NRK flere lørdager i beste sendetid på 90-tallet.

Det var stor spenning om hvorvidt Copperfield kom til å ta med seg sin forlovede på sitt første norgesbesøk. Det viste seg at det gjorde han ikke. På den tida var han nemlig forlovet med supermodellen Claudia Schiffer (47).

POPULÆRT PAR: David Copperfield og supermodell Claudia Schiffer var et populært par på 90-tallet. Foto: NTB Scanpix
POPULÆRT PAR: David Copperfield og supermodell Claudia Schiffer var et populært par på 90-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To år seinere startet ryktene å svirre rundt det mye omtalte paret, og flere hevdet at Schiffer hadde dumpet Copperfield til fordel for en annen.

I september i 1999 bekreftet Claudia det mange hadde trodd da hun ble observert med milliardærarvingen Tim Jefferies på en båtferie i Middelhavet - bare uker etter at hun hadde gjort det slutt med Copperfield.

I dag er Copperfield gift med motedesigneren Chloe Gosselin. Schiffer på sin side har funnet lykken med Matthew Vaughn (47).

LES OGSÅ: - Jeg så hele livet mitt passere revy

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer