Avslørte forbruksgjeld på 2,7 millioner

Pengebruken til «Luksusfellen»-deltagerne Miriam og André skjøt i været etter at de mistet datteren sin i 2006.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Onsdag kveld er «Luksusfellen» tilbake på TV3, og økonomiekspertene står klare til å hjelpe flere familier i krise.

I sesongens første episode er det Miriam og André Standal som får besøk av forbrukerøkonomene Silje Sandmæl og Magne Gundersen.

Paret har levd med et skyhøyt forbruk etter at de mistet datteren Mille i 2006, 11 dager etter at hun kom til verden. Tønsberg-familien har forsøkt å takle sorgen med ferieturer, resaurantbesøk, oppussing og andre utskeielser med sine to barn.

Resultatet er blitt en samlet gjeld på over fem millioner kroner, hvorav 2,7 millioner er ren forbruksgjeld.

- Jeg har aldri vært borti så høy forbruksgjeld noen gang, understreker Silje Sandmæl overfor det fortvilte ekteparet.

Se hele «Luksusfellen»-ekspertenes konfrontasjon med Miriam og André øverst i saken!

OPPGITT: Magne Gundersen og Silje Sandmæl får bakoversveis av den skyhøye forbruksgjelden til André og Miriam (t.v) i høstens første «Luksusfellen»-episode. Foto: TV3
OPPGITT: Magne Gundersen og Silje Sandmæl får bakoversveis av den skyhøye forbruksgjelden til André og Miriam (t.v) i høstens første «Luksusfellen»-episode. Foto: TV3 Vis mer

Både hun og Magne Gundersen har stor medfølelse med paret, men økonomene er forvirret over at forbruket ikke har minket ettersom årene har gått.

- Det vi ikke skjønner, er hvorfor dere har holdt på med dette her i sju, åtte år. Med et vanvittig overforbruk, på lånte penger. Hvorfor slutta dere ikke med det før? spør Magne Gundersen innstendig.

Kontaktet «Luksusfellen» to ganger

Til Seoghør.no forteller Miriam Standal at hun og ektemannen mistet kontrollen over det høye forbruket og gjelden sin.

- Vi har tenkt hele tiden at vi kan løse det, siden vi begge er sykepleiere og har mulighet til å jobbe mye ekstra. Men så har vi bare kunnet betale de minste avdragene og vedlikeholde gjelden. Det ruller så fort, det ble en evig vond runddans som det er ubeskrivelig vanskelig å komme ut av, sier Miriam.

Saken fortsetter under bildet.

FÅR HJELP: Forbrukerøkonomene Magne Gundersen og Silje Sandmæl gjør alt de kan for å hjelpe André og Miriam Standal (t.h) i ukens «Luksusfellen». I 2006 opplevde ekteparet marerittet, da de mistet en liten datter. Foto: TV3
FÅR HJELP: Forbrukerøkonomene Magne Gundersen og Silje Sandmæl gjør alt de kan for å hjelpe André og Miriam Standal (t.h) i ukens «Luksusfellen». I 2006 opplevde ekteparet marerittet, da de mistet en liten datter. Foto: TV3 Vis mer

- Hvordan var det å høre i «klartekst» at forbruksgjelden deres var på hele 2,7 millioner?

- Jeg har ikke skjønt hvordan gjelda har blitt så høy, før Silje forklarte det. Det med rentene, at de fikk gjelda til å vokse med en halv million i året, hadde ikke slått meg helt ordentlig før, innrømmer Miriam.

Til Seoghør.no røper Miriam at hun og André søkte om hjelp fra «Luksusfellen» allerede høsten 2014, men at de dengang ikke turte å eksponere seg på TV.

- Det har vært mye skam og vonde følelser, så vi tok kontakt med en privat gjeldsrådgiver i stedet og da ble det 20 ganger verre. Vi hadde ingen inkassoer eller betalingsanmerkninger før det. Gjeldsrådgiveren ville ha oss inn i offentlig gjeldshjelp, men jeg følte vi var på vei inn i «gjeldsfengsel» og at det ikke var riktig vei å gå.

- Så jeg kontaktet «Luksusfellen» igjen i vinter og spurte om de skulle lage flere programmer. «Luksusfellen» har hjulpet oss på alle plan. Vi skulle selvfølgelig vært hos dem i fjor høst!

En bør av skuldrene

I programmet legger ikke tobarnsmoren skjul på at hun synes det er svært skambelagt å ha økonomiske problemer.

Før «Luksusfellen» kom på besøk var hun veldig redd for å bli uthengt, sier hun til Seoghør.no. Selv om det ikke var lett å stå frem for åpent kamera, angrer ikke Miriam på at familien ble med i TV3-programmet.

- Det var forferdelig, jeg følte meg veldig liten. Det er veldig vondt når man har sløst så mye med penger og ikke klarer å ta seg av økonomien sin selv. Men det å få Silje og Magne hjem til oss, og de fine regissørene... Det var mye støtte i produksjonen, understreker hun.

Saken fortsetter under bildet.

GJELDSKAOS: Silje Sandmæl innrømmer i «Luksusfellen»-episoden at hun aldri har støtt på en like høy forbruksgjeld som den Miriam og André sliter med. Foto: TV3
GJELDSKAOS: Silje Sandmæl innrømmer i «Luksusfellen»-episoden at hun aldri har støtt på en like høy forbruksgjeld som den Miriam og André sliter med. Foto: TV3 Vis mer

Miriam Standal røper at det bare var hennes og Andrés foreldre som var klar over milliongjelden deres. Da paret til slutt takket ja til «Luksusfellen», viste det seg å bli en stor lettelse.

- Det å endelig fortelle det til venner, familie og kolleger som ikke visste noen ting, det var som å få 10 kilo av skuldrene, legger hun til overfor Seoghør.no.

Se hvordan det går med Miriam og André i «Luksusfellen», som sendes på TV3 onsdag klokken 20.30.

Nedenfor kan du se tidligere klipp fra «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: - Jeg har mistet gifteringen to ganger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer