Prins Philips begravelse:

Avslører vond detalj

Dronningens barnebarn forteller om prins Philips begravelse.

SØRGENDE ENKE: Bilder av den sørgende majesteten gikk viralt i dagene etter prins Philips bisettelse. Foto: AP / NTB
SØRGENDE ENKE: Bilder av den sørgende majesteten gikk viralt i dagene etter prins Philips bisettelse. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av april måtte den britiske kongefamilien ta sitt siste farvel med prins Philip, som gikk bort 9. april, 99 år gammel. Han døde som følge av alderdom.

Bildet av den sørgende enken, dronning Elizabeth (95), som satt alene under bisettelsen i St. Georges kapell rørte en hel verden i dagene etter. Grunnet den pågående pandemien måtte resten av kongefamilien sitte på de andre benkeradene.

Prins Philip var dronning Elizabeths høyre hånd i mer enn sju tiår, og bildene av den ensomme majesteten ble beskrevet som både hjerteskjærende og opprørende.

Nå forteller også et av dronningens barnebarn, Peter Phillips (43), om den sorgtunge dagen - der spesielt én detalj stakk seg fram som ekstra vond.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

- Ville gi klem

I et nytt intervju med BBC forteller 43-åringen at det å ikke kunne gi bestemoren en klem under bisettelsen var det tyngste.

- Tankene våre gikk umiddelbart til bestemoren min. Vi har prøvd å støtte henne så mye vi kan. Alle så bildene av Hennes Majestet sitte alene, sier han, og fortsetter:

SØRGET: Peter Phillips forteller at det å ikke kunne gi bestemoren en klem var noe av det verste med bisettelsen. Her avbildet med prins William. Foto: Chris Jackson / Pool via Reuters / NTB
SØRGET: Peter Phillips forteller at det å ikke kunne gi bestemoren en klem var noe av det verste med bisettelsen. Her avbildet med prins William. Foto: Chris Jackson / Pool via Reuters / NTB Vis mer

- Det ville vært det samme i enhver familie; det vanskeligste er å ikke få gi en klem til den som er nærmest den vi har mistet.

Peter Phillips er dronningens eldste barnebarn, og den eneste sønnen til prinsesse Anne (70). Prinsessen fikk sønnen sammen med hennes første ektemann, Mark Phillips (72).

GÅTT BORT: Prins Philip har gått bort 99 år hammel. Se og Hørs kongehusekspert tror dødsfallet kan bli samlende for de britiske kongehuset. Vis mer

Lykkelige minner

Phillips forteller videre at følelsen trolig er lik for de fleste familier som har mistet noen kjære.

- Det har vært mye tristhet, men samtidig må du prøve å se det positive i disse situasjonene, enten det er et nytt liv eller lykkelige minner - det er det du må fokusere på.

43-åringen legger til at det mest positive som har skjedd gjennom pandemien, har vært at barna hans, Savannah (10) og Isla (9) har fått tilbringe mye tid med dronningen.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

«Dette knuser hjertet mitt»

Som nevnt gikk bildet av den sørgende dronningen viralt på sosiale medier i dagene etter bisettelsen. Kledd i sort og med munnbind tok hun altså et siste farvel med ektemannen gjennom 73 år.

«Med coronarestriksjoner strengt håndhevet så satt noen av dronning Elizabeths slektninger i små familiegrupper med ektefeller og barn for å minnes hennes ektemann prins Philip. Mens hun satt alene på enden av en seterad - og for mange som så på hjemme i stuene var synet av en dronning som nylig var blitt enke dagens tristeste bilde», skrev storavisen New York Times.

En rekke andre tok også til sosiale Twitter for å uttrykke sin sorg.

«Virkelig hjerteskjærende å se en 94 år gammel kvinne si farvel til mannen sin gjennom 73 år, helt alene. Dette er den grusomme delen ved pandemien», skrev en bruker.

«Dette må være det tristeste bildet på internett i dag», skrev en annen.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

«Å se dronningen sitte alene er dypt opprørende. Hjertet mitt går til henne, men også til de mange tusen familiene som har mistet kjære under pandemien» skrev en tredje bruker, mens flere skrev kommentarer som:

«Dette knuser hjertet mitt».

Prins Andrew var den som satt nærmest dronningen, men han satt flere meter unna.

LES OGSÅ: Hyller prins Philip


Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer