Jan Thomas:

Avslører sykdom: - Ble redd

Etter å ha slitt med anfall i flere år fikk kjendisstylisten omsider svar på hva som var galt.

AVSLØRER SYKDOM: Kjendisstylist og TV-profil Jan Thomas avslører at han har fått påvist Ménières sykdom etter årevis med svimmelhet og hørselsplager. Foto: Espen Solli / Se og Hør
AVSLØRER SYKDOM: Kjendisstylist og TV-profil Jan Thomas avslører at han har fått påvist Ménières sykdom etter årevis med svimmelhet og hørselsplager. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han triller terningen på kjendisers antrekk, kler opp kjente og ukjente og er stadig å se på skjermen - kjendisstylist og TV-profil Jan Thomas (54) lever et travelt liv. Blant alt dette har 54-åringen i årevis kjent på svimmelhet og hørselstap - spesielt når han våkner til en ny dag.

Det er først nå Skien-mannen har fått rede på hva helseplagene faktisk dreier seg om.

I den nyeste episoden av podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner», som han har med Einar Tørnquist (38), avslører Jan Thomas at han har fått diagnosen Ménières sykdom.

Sykdommen er kronisk, men behandling kan redusere symptomene.

- Det begynte da jeg var 25. Det skjer bare om morgenen etter at jeg har våknet. Noen dager er verre enn andre. Plutselig så hører jeg greit på høyre øre, og så er jeg døv, og så hører jeg veldig bra igjen, forteller Jan Thomas i podkasten.

Jan Thomas forklarer at han kan forberede seg på et kommende anfall, men at han aldri vet hvor ille det blir.

HELSEPLAGER: Jan Thomas har slitt med nedsatt hørsel og svimmelhet i flere år uten å vite hva plagene skyldtes. Nå har stylisten imidlertid fått påvist Ménières sykdom. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HELSEPLAGER: Jan Thomas har slitt med nedsatt hørsel og svimmelhet i flere år uten å vite hva plagene skyldtes. Nå har stylisten imidlertid fått påvist Ménières sykdom. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Ble redd

Overfor Se og Hør forklarer Jan Thomas at anfallene kom hyppigere rundt tidspunktet han kom tilbake til Norge fra USA i 2001.

- Da hadde jeg hyppige anfall, og med anfall mener jeg at de alltid kommer om morgenen etter at jeg har stått opp. De begynner med en svimmelhet, og et bra anfall er at jeg blir svimmel, og så går det like fort over som det kom. Andre ganger blir det som en migrene, og det blir bare verre og verre.

Kjendisstylisten forklarer videre at han alltid går og legger seg i sengen frem til anfallene går over.

DRØMMEBOLIGEN: I Youtube-serien «Klarna stikker innom» viser Jan Thomas og kjæresten Harlem fram den nye leiligheten sin. Vis mer

- Det går over og så forsvinner det en stund. Jeg tenkte at det ikke var noe farlig, men jeg blir jo redd. Jeg er en mann på 95 til 100 kilo, og når jeg blir svimmel er det akkurat som at jeg er inni en slags sentrifuge og ikke vet hva som er opp eller ned, fortsetter han.

Jan Thomas påpeker at han alltid får en forvarsel før anfallene skjer.

- Det går som regel 15 til 20 minutter før det blir skikkelig ille, og da har jeg som regel rukket å legge meg ned.

Fikk hjelp

I fjor ble imidlertid anfallene om morgenen verre, og Jan Thomas forklarer at han mistet full kontroll over seg selv.

- Da var det et vidunder å ha Harlem der, for da kommer jeg meg ingen steder og det utløser en enorm svimmelhet, som igjen utløser en kvalme. Og kvalmen resulterer i at jeg må kaste opp. Det er veldig greit å kaste opp i do, men da må du klare å komme deg dit, forklarer han.

Høsten i fjor, da anfallene sto på som verst, besluttet Jan Thomas at han skulle snakke med legen sin og finne ut av hva det var som plaget ham.

FARVEL: Jan Thomas lar oss bli med i begravelsen til faren i «Jan Thomas' Verden». Reporter: Jonas Hammer. Video: Julie Easter / Dplay / Rød Løper Vis mer

- Jeg dro til en øre-nese-hals-spesialist, og jeg tok også en MR for å sjekke om jeg hadde en cyste på balansenerven. Dette fordi hørselen min var ganske nedsatt og den kom og forsvant, men de fant ingenting. Vi undersøkte også om jeg kunne ha krystallsyke, fortsetter han.

Mot jul i fjor avtok anfallene.

- Det er det som er så rart, det kan herje rimelig greit en stund og så gir det seg i flere måneder, påpeker han.

Forrige lørdag opplevde Jan Thomas sitt verste anfall hittil, etter en dag hvor han hadde utsatt kroppen for mye stress.

- Da gikk jeg nesten en hel dag uten mat, og så spiste jeg et salt måltid. Da fikk jeg mitt verste anfall og kastet opp. Jeg ble redd og det var veldig skummelt. Dagen etter ringte jeg legen min og sa: «Nå er det nok», og da fikk jeg beskjed om hva jeg hadde, og siden da har jeg lest meg opp om sykdommen, forteller han.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

Regelmessig behandling

Fredag var han hos en ekspert og fikk svar på mange spørsmål. Der fikk han blant annet vite at den beste kuren for sykdommen er trening.

- Det å ikke få trent kombinert med å spise litt dårlig og være stresset, funker veldig, veldig dårlig, sier han.

I fjor, da landet stengte ned som følge av corona, fikk Jan Thomas kjenne på det å ikke ha tilgang til treningssenter. Han er selv vant til å trene en gang om dagen hver uke, i tillegg til å spise sunt.

TAR TIL TÅRENE: Jan Thomas gjester «Senkveld» denne uken, og tar til tårene når han snakker om kjæresten, Harlem Vis mer

- Og der har jeg svaret på hvorfor anfallene mine ble så groteske. Jeg røyker ikke, snuser ikke og trener hver dag. Derfor har jeg ikke hatt sånne type anfall som jeg har hatt det siste året og som skremte vettet ut av meg.

Kjendisstylisten skal nå gå regelmessig til behandling som forhåpentligvis fører til at han får redusert anfallene sine. Han må imidlertid leve med sykdommen resten av livet. I tillegg mistenker legen hans at han har en mild form for krystallsyke.

Ved godt mot

Det å endelig få et svar på hva anfallene kommer av, beskriver Jan Thomas som godt, spesielt etter å ha gått rundt i 21 år og lurt på hva som var galt.

- Å gå derifra og få de svarene jeg trenger, og en diagnose jeg kan forholde meg til med retningslinjer på hvordan jeg skal leve livet mitt, er veldig, veldig bra. Og det er klart at hvis det ikke blir bedre, finnes det kirurgiske behandlinger, legger han til.

HONANZA: Jan Thomas har sluppet sommerlåt, og i den forbindelse har han fått med seg drømmeprinsene på musikkvideoinnspilling. Vis mer

Det å kunne fortelle kjæresten og vennene sine om diagnosen føles også godt i tilfelle et anfall skulle finne sted mens han er med noen av dem.

Til tross for diagnosen er imidlertid Jan Thomas ved godt mot.

- Nå vet jeg hva det er og jeg må si at jeg kan ikke gjøre noe annet enn å smile. Den beste medisinen, og det jeg ble sendt med hjem, var at det viktigste for meg er fysisk aktivitet og trening. Og det er jeg sjeleglad for.

LES OGSÅ: Avslører diagnose

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer