Nils Kvalvik:

Avslører «streik» før «Torpet»-dramaet

Full ordkrig etter at den tidligere «Farmen»-deltakeren ble kastet ut av «Torpet». Han får støtte av andre deltakere.

SENDT HJEM: Nils Kvalvik fikk ikke fortsette på «Torpet». Det sjokkerte de andre deltakerne, også Mohammed Sarmadawy. Foto: Alex Iversen / TV 2
SENDT HJEM: Nils Kvalvik fikk ikke fortsette på «Torpet». Det sjokkerte de andre deltakerne, også Mohammed Sarmadawy. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert

Fredag ble det kjent at Nils Kvalvik (40) har blitt kastet ut av «Farmens» sidekonkurranse «Torpet», etter å ha brutt reglene i programmet. Det skjedde etter at kuene på den lille gården stakk av, og han bega seg ut på leting etter dyra.

Ifølge Kvalvik selv ble han av TV-produksjonen oppfordret til å lete etter dem, men etter tre mil på vandring, 14 timer borte og et besøk på legevakta, bestemte TV 2 og produksjonsselskapet Strix seg for å sende ham hjem.

Det opplyste de om gjennom et brev før konkurransen mellom de to andre deltakerne Amalie Lund (24) og Mohammed Sarmadawy (27). Det var et brev som sjokkerte deltakerne i programmet.

FORBANNA: Nils Kvalvik måtte forlate «Farmen» etter den mye omtalte fyllefesten i 2020. På «Torpet» ett år måtte han igjen pakke sakene sine etter regelbrudd. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Skuffet over TV 2 og Strix

Til Se og Hør legger den hjemsendte finnmarkingen ikke skjul på at han er forbanna etter det som skjedde. Han er imidlertid langt fra alene om å reagere.

Overfor Se og Hør forteller Mohammed Sarmadawy at han oppfattet hendelsene som brutale.

- Jeg har så mange tanker om dette her. I all hovedsak handler det om at jeg er skuffet over TV 2 og Strix. Jeg kan skjønne valget de tok, men om man ser det i kontekst med hva som skjedde med Herman og Rob, så skjønner jeg det ikke.

Se og Hør har stilt TV 2 en rekke spørsmål om dramaet rundt utkastelsen. Svarene fra kanalen finner du lenger ned i saken.

Reagerer sterkt

Som Se og Hør tidligere har omtalt og vist bilder og video av, smuglet nemlig «Farmen»-deltakerne Herman Herberth Herding (24) og Robert Michael Scott (54) mat inn på gården etter å ha møtt utenforstående i skogen rett ved gården.

De fikk også låne en telefon, og ringte hjem til kone og mor og far. De tok i tillegg selfier med «inntrengerne».

Sarmadawy fortsetter:

- Det som skuffer meg aller mest er at de som lager programmet prioriterer innholdet og produksjonen så mye at de glemmer at vi er mennesker oppi alt. De går rundt og sier at de skal lage tv sammen med oss, men... De spurte meg etterpå om jeg oppfattet reglene som uklare, og jeg svarte «Ja, for å være ærlig, så gjør jeg det».

UTE PÅ TUR: Nils Kvalvik var borte i 14 timer på leit etter de forsvunnede kyra. Det ble for mye for TV 2. Foto: Alex Iversen / TV 2
UTE PÅ TUR: Nils Kvalvik var borte i 14 timer på leit etter de forsvunnede kyra. Det ble for mye for TV 2. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

For hvor går egentlig grensa for deltakernes område? spør 27-åringen.

- Vi må gå ut av området for å hente vann. Vi går ut av området når vi skal bade, og ut av området når vi skal på tur med hesten. Så hva er egentlig området? Jeg skjønner selvsagt at 14 timer er for lenge å være borte, men da må man heller ikke pirre en person som har vært innestengt i 4-5 uker ved å be ham om å gå å finne kyrne. Da vil han jo bare gå så langt han bare vil for å finne dem.

REGELBRUDD: Vi har gjennom årene hatt flere tilfeller av regelbrudd inne på «Farmen». Nå har også juks i årets sesong blitt avslørt. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Veldig urettferdig

- Hvor gikk egentlig grensa for deres «område», da?

- Et jævlig godt spørsmål! Det var det jeg spurte produsenten om også. Jeg oppfattet ham som sur da han svarte «Jo, det vet dere godt». Men vi visste jo ikke det. Han mente det handlet om sunn fornuft. Det er en gråsone, og derfor føles dette veldig urettferdig, mener «Torpet»-deltakeren.

MÅLLØSE: Daniel Godø leste opp brevet fra produksjonen. Der sto det at Nils Kvalvik måtte forlate innspillinga. Foto: Alex Iversen / TV 2
MÅLLØSE: Daniel Godø leste opp brevet fra produksjonen. Der sto det at Nils Kvalvik måtte forlate innspillinga. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Han mener TV 2 og Strix kunne gjort mye mer for å komme til bunns i Herman- og Rob-situasjonen, som for øvrig førte til at samtlige «Farmen»-deltakere måtte coronatestes to ganger.

- Det var mange inne på gården som visste om dette. Og Amalie sa ifra til hele «Torpet»-produksjonen da hun kom dit. Hvorfor er det ingen som går og snakker med Rob da? Kan det være sånn at Rob og Herman lager TV, mens Nils ikke gjør det på samme måte? Det er sånn jeg oppfatter det. Og det er derfor jeg blir litt skuffa - samtidig som jeg jo vet at det er et vanskelig valg for TV 2.

- Ligger mer bak

27-åringen reagerer også på måten alt ble gjort på.

- Når de bestemte seg for å kaste ut Nils, burde de gitt oss beskjed om at det kom til å skje et eller annet under kampen. Men isteden lot de to personer gå rundt og bekymre seg for at én har forsvunnet, for deretter å sende oss inn i kampen der vi blir møtt med et brev der det står at Nils skal ut. Vi gikk jo rundt og var lettet over at Nils var tilbake, og at alt gikk fint. Det ble en helomvending i hele opplegget.

«Torpet»-deltakeren bet seg spesielt merke i en setning i brevet, der formuleringen skal ha vært «Vi trodde du hadde lært», som henviser til regelbruddene i fjorårets «Farmen».

LABER STEMNING: Daniel Godø, Amalie Lund og Mohammed Sarmadawy ble helt paffe over kanalens avgjørelse. Foto: Alex Iversen / TV 2
LABER STEMNING: Daniel Godø, Amalie Lund og Mohammed Sarmadawy ble helt paffe over kanalens avgjørelse. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Brevet var signert programleder, Mads Hansen.

- Hvem er det som snakker der? Er det egentlig Mads? Deltakerne? Produksjonen? Seerne driter jo i om Nils har gjort dette tidligere, de trenger ikke å vite annet enn at han har brutt reglene. Og når brevet er signert Mads, hvorfor står det da «vi»? Når jeg hører detaljene underveis, og vet politikken bak det, så begynner jeg å skjønne at det ligger noe mer bak, bedyrer Sarmadawy, som forteller at produsenten kom inn til dem etterpå for å forklare situasjonen.

- Han sa at det var en rekke ting som gjorde at de valgte å ta den beslutningen - blant annet at Nils hadde vært vanskelig med produksjonen. Men han var kun vanskelig med produksjonen fordi de ikke hadde rutiner for å gi oss de basisvarene vi trengte for å overleve på poteter og havregryn. Vi måtte vente på hvert måltid, noe som gjorde oss forsinket i fem-seks timer hver gang, fordi vi måtte fyre opp ved og alt for i det hele tatt å kunne lage mat.

ORDKRIG: Kjell Strand var fryktelig bitter og mener feil mann røk ut av søndagens «Farmen»-tvekamp. Robert Michael Scott fyrer tilbake. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

«Streiket»

Det førte til at de lå bakpå hele tida, mener han.

- Og de ville ikke høre etter når vi sa ifra. Det var ansvarsfraskrivelse fra crewet. De sa at andre egentlig skulle gjøre det, men at rutinene ikke var på plass. Da tok Nils på seg papparollen, og sa «Ok, dette er den eneste måten de hører på oss, vi tar av oss mikrofonene».

Se og Hør har vært i kontakt med Kvalvik som bekrefter at «Torpet»-deltakerne «streiket» i noen timer på grunn av misnøye rundt hvordan de ble behandlet.

- Det var mange småting som gjør meg skuffa, og det har jeg sagt til TV 2 også. Vi hadde en fantastisk opplevelse, men det er viktig å tenke på at vi er mennesker - og at de tynet oss mer enn det vi signet oss opp til. De glemte oss oppi det hele.

- Jeg sa det til produsenten, og heldigvis ble det litt bedre etter det. Jeg ville heller gå i kamp - for jeg syntes det som skjedde med Nils var så urettferdig, forklarer Sarmadawy.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Han forteller om stemningen den morgenen da produksjonen kom inn der deltakerne lå og sov og registrerte at Nils var borte:

- Jeg lå og sov, og våknet av at regi klikket på oss fordi vi ikke visste hvor Nils var. Jeg kontret med «Nå holder du godt kjeft. Jeg har såvidt åpnet øynene, så kjefter du på oss fordi vi ikke har kontroll på Nils»? Det er deres produksjon! Det er TV 2 og Strix sitt ansvar å passe på ham, ikke deltakernes, sier han, og fortsetter:

- Hvorfor gikk det ikke opp et rødt lys for produksjonen når klokka var 24 og Nils ikke var tilbake? Det var ikke før Nils selv ringte kona og ba henne ringe produksjonen at folk skjønte at han faktisk var borte og at han sleit.

- Ufin formulering

- Hvor forbanna var Nils da det gikk opp for ham at han måtte reise hjem, mener du?

- Oj, han var forbanna. Der og da smilte han, og sa «Jeg sa det til dere». For han hadde snakket i en uke eller to om at de var ute etter ham. Og så skjedde det som skjedde. Han smilte fordi alle var sjokkert. Men idet han gikk vekk var han så vanvittig forbanna, for da gikk det opp for ham hva som nettopp hadde skjedd.

KRITISK: Mohamed Sarmadawy mener at kompisen Nils ble svært urettferdig behandlet da han måtte reise hjem. Foto: Alex Iversen / TV 2
KRITISK: Mohamed Sarmadawy mener at kompisen Nils ble svært urettferdig behandlet da han måtte reise hjem. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Amalie Lund, som røk ut av «Farmen» sist helg, hadde ikke vært lenge på «Torpet» før det smalt skikkelig, og hun fikk oppleve dramaet som utspilte seg på nært hold.

Hun reagerer mest på måten situasjonen ble håndtert på, og at det i brevet heller kunne stått noe ala «Noen brøt reglene. Beklager Nils, men du må hjem».

- Jeg synes det var en ufin måte å formulere det på, det var ikke greit. Det ga både jeg, Daniel og Mohammed klar beskjed om til produksjonen etterpå. De sa at det var snakk om andre ting enn bare regelbrudd også, noe jeg ikke blandet meg opp i. For det visste jeg ikke hva var. Det var tydeligvis mer enn dette. Fellesnevneren for oss som var der var at vi syntes det var veldig urettferdig, mener hun.

- MÅTTE FÅ KONSEKVENSER: Programleder Mads Hansen er svært opprørt over at flere deltakere valgte å bryte reglene under «Farmen»-innspillingen i 2020. Vis mer

TV 2 svarer på kritikken

Se og Hør har latt TV 2 se alle sitatene i denne saken, og har stilt pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, flere spørsmål på e-post:

- Mohammed er klar på at han ikke fikk noe svar på hvor grensa egentlig går for deres «område». Hvor går egentlig grensa, og ble dét på noe tidspunkt kommunisert til deltakerne?

- Alle deltakerne fikk informasjon om hvor de kunne bevege seg på opptaksområdet. Den morgenen Nils var på legevakta, hadde vi samtaler med de gjenværende deltakerne for å sjekke hvordan de hadde oppfattet denne informasjonen. Alle tre ga da klart uttrykk for at dette var noe de hadde forstått.

VANLIGE MENNESKER: Men det trenger ikke å bety at alle er helt normale. Her er høstens «Farmen»-bønder! Video: Tor Lindseth/Rød Løper Vis mer

- Hvorfor var ikke produksjonen selv ute og lette etter Nils når dere visste at han var borte?

- Årsaken til at vi ikke var ute og så etter Nils den natta, var fordi han aldri sa ifra om at han hadde lagt ut på vandring. Vi oppdaget ikke at Nils ikke hadde sovet i senga si før crewet kom på jobb den morgenen. Kort tid etter fikk vi beskjed om at han befant seg på legevakta på Jessheim.

- Satte seg selv i fare

- Hvorfor ventet dere så lenge før dere til slutt sendte Nils hjem gjennom et brev? Var det kun for å skape god tv?

- Vi ventet ikke lenge med å sende hjem Nils. Men vi kunne ikke sende ham hjem før vi hadde fått oversikt over hva som hadde skjedd med ham fra han forlot gården kvelden i forveien, til han dukket opp på legevakta i Jessheim neste morgen. Det tok litt tid å få alle detaljene på plass.

- Hva har dere å si til Mohammeds mistanke om at Rob og Herman fikk bli igjen på gården fordi de skapte god tv, mens Nils måtte dra fordi han ikke gjorde det på samme måte?

- Nils var godt innhold for oss, og vi er glade for at han ønsket å være med på «Torpet». Den eneste grunnen til at Nils ble sendt hjem var at han brøt avtalen med produksjonen, og satte seg selv i fare ved å legge ut på en lang tur, milevis fra opptaksområdet, sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Se og Hør.

LES OGSÅ: Bryter tausheten etter tragedien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer