Mariah Carey:

Avslører skjult lidelse etter 17 år

Popstjernen er bipolar.

STÅR FREM: Artisten Mariah Carey har slitt psykisk i all hemmelighet i nesten 20 år. Foto: NTB Scanpix
STÅR FREM: Artisten Mariah Carey har slitt psykisk i all hemmelighet i nesten 20 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Hollywood-stjerner som Catherine Zeta-Jones (48), Demi Lovato (25) og Mikael Persbrandt (54) har tidligere åpnet opp om sine psykiske lidelser.

Nå står også popstjernen Maria Carey (48) frem og forteller at hun er bipolar.

Sangfuglen har holdt sykdommen skjult i 17 år. Hun fikk diagnosen allerede i 2001 da hun havnet på sykehus etter et mentalt sammenbrudd.

Dette forteller Carey i et intervju med magasinet People.

- Jeg nektet å tro det, sier superstjernen til bladet.

Saken fortsetter nedenfor.

I'm grateful to be sharing this part of my journey with you. @mrjesscagle @people

A post shared by Mariah Carey (@mariahcarey) on

Redd for å bli avslørt

Videre innrømmer den talentfulle artisten at det ikke er lenge siden hun søkte profesjonell hjelp etter «de tøffeste årene hun noen gang har vært gjennom».

- Frem til nylig levde jeg i fornektelse, isolasjon og i konstant frykt for at noen skulle avsløre meg. Men det ble en for stor byrde å bære rundt på, så jeg klarte rett og slett ikke gjøre det lenger. Jeg søkte og fikk hjelp, jeg sørget for å ha positive mennesker rundt meg slik at jeg kunne fortsette å gjøre det jeg elsker - skrive sanger og lage musikk, deler hun med bladet.

Carey er en av verdens mest suksessfulle sangere gjennom tidene, med 18 nummer 1. hits og mer enn 200 millioner solgte plater. Etter å ha lidd i det skjulte går hun altså nå til terapi og tar medisiner for bipolar lidelse 2.

«Bipolar lidelse, også kjent som manisk depressiv lidelse, er en tilstand som kjennetegnes ved at stemningsleiet kan svinge mellom to ytterpoler», skriver Lommelegen.no.

«Bipolar I, den klassiske formen, kjennetegnes av kraftige maniske tilstander og alvorlige depresjoner. Enkelte opplever hallusinasjoner, vrangforestillinger og sterk forvirring. Bipolar II kjennetegnes av alvorlige depresjoner og mildere oppstemte episoder (hypomani)», står det videre på lommelegens nettsider.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ RØD LØPER: Her er Carey sammen med eks-mannen Nick Cannon og deres felles barn Monroe og Moroccan under Nickeloden Kids Choice Awards sist måned. Foto: NTB Scanpix.
PÅ RØD LØPER: Her er Carey sammen med eks-mannen Nick Cannon og deres felles barn Monroe og Moroccan under Nickeloden Kids Choice Awards sist måned. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Nekter å la lidelsen definere seg

Medisinene Mariah Carey nå tar ser ut til å virke bra, og gjør henne ikke for trøtt eller døsig.

- I lang tid trodde jeg at jeg hadde alvorlige søvnproblemer. Det var ikke vanlig insomnia, jeg lå ikke våken og talte sauer. I stedet jobbet jeg og jobbet jeg. Jeg var irritert og levde i konstant frykt for å skuffe folk, forteller hun til People og fortsetter:

- Det viste seg at jeg opplevde en form for mani, og til slutt gikk jeg på veggen. I de depressive periodene mine hadde jeg veldig lav energi. Jeg følte meg alene, trist og skyldig for at jeg ikke gjorde det som trengtes for karrieren min.

«We Belong Together»-stjernen, som har tvillingene Monroe og Moroccan (6) med eksmannen Nick Cannon (37), sier hun ønsker å stå fram fordi hun er på en god plass i livet nå og derfor føler seg komfortabel med å diskutere sine psykiske problemer.

- Jeg håper vi kan komme til et punkt hvor det er mindre stigma og folk slipper å gå gjennom dette alene. Det kan være utrolig isolerende. Å være bipolar trenger ikke å definere deg som menneske, og jeg nekter å la det definere eller kontrollere meg, forklarer hun til bladet.

UPASSENDE?: Under et planlagt promointervju med «Good Morning Britain» fikk Mariah Carey spørsmål, flere synes er upassende. Video: Good Morning Britain Vis mer

LES OGSÅ: Anna Faris innrømmer plastisk operasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer