Erin Heatherton:

Avslører skandale

Modellen går hardt ut mot slankepresset hos undertøysgiganten.

EKSTREME SLANKEMETODER: Erin Heatherton avslører de ekstreme tiltakene hun følte seg tvunget til å ta. Her i 2011. Foto: Amanda Schwab / Starpix / REX / NTB
EKSTREME SLANKEMETODER: Erin Heatherton avslører de ekstreme tiltakene hun følte seg tvunget til å ta. Her i 2011. Foto: Amanda Schwab / Starpix / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undertøysmerket Victoria's Secret var i en årrekke ledende på glamorøst undertøy, og det årlige moteshowet var å regne som en stor begivenhet.

De såkalte englene - supermodellene som fikk iføre seg undertøy til ville priser, samt de ikoniske vingene - ble forbilder og kunne regne med en solid karriere når de først hadde tatt stegene ned catwalken.

En rekke unge jenter har nok drømt om å likne de glamorøse, høye, sylslanke, vakre jentene som ble varemerket til Victoria's Secret.

Kendall Jenner og Gigi Hadid gikk på catwalken for Victoria Secret, og ble filmet på gaten på vei til etterfesten av pressen. Også klipp fra catwalken der man ser modellene. Vis mer

Englenes fall

Glansbildet begynte imidlertid å slå sprekker i 2015, og i de kommende årene fulgte skandalene hakk i (høye) hæl(er). I 2020 sto flere frem med anklager om trakassering, mobbing, kroppspress og kvinnefiendtlighet i selskapet.

At tidligere eier Les Wexner hadde tette bånd til den overgrepsdømte, nå avdøde, milliardæren Jeffrey Epstein, gjorde alt annet enn å redde de frynsete englevingene.

En rekke medier har tidligere omtalt at «englene» har gått på strenge dietter, gjerne uten fast føde over tid, og fulgt knallharde treningsregimer for å oppnå - eller vedlikeholde - den sylslanke fasongen.

STUMPEN BAR: Influenser og glamourmodell Demi Rose er kjent for å legge ut lettkledde bilder. I en video postet fra ferien, overlater hun veldig lite til fansen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Beskyldningene om mangel på mangfold i kroppsfasonger førte til at showet for første gang ble avlyst i 2019. I sommer ble det kjent at det amerikanske merket snudde på flisa, og inkluderte et større kroppsmangfold. Om det er tidsnok til å redde varemerket gjenstår å se.

Kroppen endret seg

Men den nye podkasten «Fallen Angel» hjelper neppe på brukne englevinger. Her intervjues flere tidligere modeller og ansatte om arbeidsmiljøet. Blant dem som stiller opp er tidligere «engel» Erin Heatherton (32).

Hun forteller om et slankepress uten like, og at hun tok svært drastiske skritt for å passe inn i merkets skjønnhetsstandard.

STRENGE KRAV: Victoria's Secrets-modellene Erin Heatherton, Candice Swanepoel og Rosie Huntington-Whitely i 2009. Foto: Marion Curtis/ Starpix/ REX/ NTB
STRENGE KRAV: Victoria's Secrets-modellene Erin Heatherton, Candice Swanepoel og Rosie Huntington-Whitely i 2009. Foto: Marion Curtis/ Starpix/ REX/ NTB Vis mer

Hun dukket først opp på Victoria's Secret-catwalken i 2009 - 20 år gammel. Men ettersom hun ble eldre, utviklet også kroppen hennes seg i en mer formfull retning.

- Jeg tror jeg var 25 da ting begynte å galt for meg. Det var et punkt hvor alt jeg gjorde bare ikke ga de samme resultatene. Jeg var bare bitte litt større. I retrospekt ser jeg at det bare var biologi og hvordan kroppen fungerer. Du har ikke samme størrelse når du er 18 år og 25 år, sier hun i podkasten, ifølge People.

FORBAUSER: Gloria de Paula var tidligere modell, men det nye karrierevalget forbauser. Video/bilder: @glorinahdepaula / Instagram Vis mer

Tok slankepiller og hormon

I frykt for å miste jobben tok hun langt mer drastiske skritt enn å bare trene og gå på diett.

- Jeg gikk til en ernæringsfysiolog som ga meg en slankepille, som terapeuten min senere kalte for «badevanns-meth».

- Jeg startet også å injisere meg med et hormon man produserer under graviditet. [...] Jeg var som en diabetiker som injiserte meg selv hver morgen. Jeg ser tilbake på det som emosjonell selvskading fordi jeg var så imot alt jeg gjorde, men jeg gjorde det, motvillig, nesten for å føle smerte eller hvor feil det var, sier hun.

Videre forklarer Heatherton at hun har brukt lang tid på å jobbe med selvbildet sitt etter det strenge regimet som «engel», og at hun nå føler at hun er en mer ekte versjon av seg selv. 32-åringen jobber fortsatt som modell, og driver sitt eget treningsstudio i Chicago.

KRITIKK: Den tidligere russiske turneren Karolina Sevastyanova var i hardt vær etter å ha delt et bilde på Instagram. Foto: Instagram / Karolina Sevastyanova / NTB. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

LES OGSÅ: Derfor skjulte hun alltid bakenden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer