Hertuginne Kate og prins William:

Avslører planene for Norgesbesøket

Hertuginne Kate og prins William skal møte «Skam»-stjernene i Norge.

TIL NORGE: Mandag ble programmet for William og Kates Norgesbesøk annonsert. Foto: NTB Scanpix
TIL NORGE: Mandag ble programmet for William og Kates Norgesbesøk annonsert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): I desember meldte Kensington Palace på sin egen Twitter-konto at hertuginne Kate (35) og prins William (35) kommer på offisielt besøk til Norge 1. februar.

Mandag ble det offisielle programmet annonsert i en pressemelding fra Slottet.

Når paret kommer til Norge 1. og 2. februar, skal de blant annet besøke Hartvig Nissens skole for å møte skaperne og skuespillerne bak suksesserien «Skam».

Kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) vil være til stede ved ankomsten når William og Kate ankommer den militære delen av Gardermoen, og vil trolig tilbringe mye tid sammen med det britiske paret.

Det opplyser kongehuset i en pressemelding.

Temaet for besøket er mental helse, hvor det åpnes for diskusjoner rundt utfordringer som ungdom kan møte i oppveksten i dagens samfunn.

Identitetsproblemer, mobbing, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser skal diskuteres, og det norske kronprinsparet vil være til stede sammen med hertugparet.

Saken fortsetter nedenfor.

BESØKER SKULPTURPARKEN: Prinsesse Ingrid Alexandra under avdukningen av to nye skulpturer i sin egen skulpturpark i Slottsparken i oktober. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BESØKER SKULPTURPARKEN: Prinsesse Ingrid Alexandra under avdukningen av to nye skulpturer i sin egen skulpturpark i Slottsparken i oktober. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Lunsj og middag på slottet

Hele den norske kongefamilien vil ta stor del i besøket, og blant annet prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark står på agendaen den første dagen.

Kong Harald (80) og dronning Sonja (80) vil på sin side ta i mot gjestene på Slottet, for en privat lunsj samt middag.

Det vil bli et tett program for hertugparet når de avlegger et offisielt besøk til Norge. Etter en privat lunsj på Slottet, vil prinsen og hertuginnen besøke norske og britiske oppstartbedrifter og gründere i MESH i Oslo.

GODE VENNER: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon vil tilbringe mye tid med hertuginne Kate og prins William når de kommer til Norge i februar. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon vil tilbringe mye tid med hertuginne Kate og prins William når de kommer til Norge i februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at pressen vil få ta stor del i det storslåtte besøket, inviteres hertugparet til en privat lunsj hjemme hos kronprinsparet på Skaugum fredag, før turen går videre til Holmenkollen.

Sammen med kronprinsparet venter først et besøk i skimuseet, tårnet og hoppbakken. Deretter til Øvresetertjern ved Tryvann.

Det var Kensington Palace som selv meldte nyheten om det forestående norgesbesøket i oktober. De skrev at det verdenskjente paret kommer til å dukke opp tidlig i 2018, og at de også skal innom Sverige på reisen sin.

De kongelige parene har mye til felles, men møtes ikke ofte. Det var først i 2012 at hertuginne Kate og kronprinsesse Mette-Marit møttes for første gang, under de olympiske leker i London.

GOD TONE: Kong Harald og dronning Elizabeth har vært i samme lag flere ganger. Her i 2014. Foto: NTB Scanpix
GOD TONE: Kong Harald og dronning Elizabeth har vært i samme lag flere ganger. Her i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Venter barn

I begynnelsen av september kom den gledelige nyheten om at hertuginne Kate var gravid med parets tredje barn. Paret har sønnen George (4) og Charlotte (2) fra før, og tredjemann er ventet i april 2018.

Med andre ord vil hertuginne Kate kun ha tre måneder igjen av svangerskapet under besøket i Norge.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng har tidligere forklart at forholdet mellom den norske og den britiske kongefamilien lenge har vært nært.

PÅ BESØK: Det norske kongeparet var på besøk hos dronning Elizabeth blant annet i 2005. Foto: NTB Scanpix
PÅ BESØK: Det norske kongeparet var på besøk hos dronning Elizabeth blant annet i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har i alle år vært et nært forhold mellom det norske og britiske kongehus. Vår egen dronning Maud var britisk kongsdatter, og både kong Haakon og kong Olav tilbragte mye tid i England. Kong Olav var også fast gjest under Trooping the colour, og sto blant annet på balkongen sammen med prinsesse Diana, forklarte han.

Dronning Elizabeth har vært i Norge fire ganger. Første gang i 1955, året etter at hun ble kronet som dronning. Dronningen besøkte også Norge i 1969, 1981 og i 2001.

- Diana har også vært på besøk i Norge. I februar 1984 foretok hun sin første utenlandsreise alene. Da hun dro hjem offentliggjorde det britiske kongehuset at prinsesse Diana var i lykkelige omstendigheter - og ventet barn nummer to - prins Harry, sa Stavseng.

LES OGSÅ: - Kate og Pippa vil være gravide samtidig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer