Jon Rønningen:

Avslører pillemisbruk og selvmordsforsøk

Jon Rønningen imponerte en hel nasjon som bryter, men da han la opp, gikk det kun en vei.

<strong>NY BOK:</strong> I sin nye bok avslører Jon Rønningen åpenhjertig flere av sine problemer. Foto: NTB Scanpix
NY BOK: I sin nye bok avslører Jon Rønningen åpenhjertig flere av sine problemer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Den norske OL-helten Jon Rønningen (54) imponerte en hel verden da han blant annet tok to OL-gull i Seoul 1988 og Barcelona 1992 i bryting.

Den suksessrike bryteren skapte norsk idrettshistorie med merittene sine, men da han la karrieren på hylla, gikk det nedover med idrettsstjernen.

I sin nye bok «Hode i klemme - om å seire og gå til grunne» forteller 54-åringen om alvorlig angst, tunge depresjoner og systematisk pillemisbruk gjennom mange år, ifølge Dagbladet.

Prøvde å ta livet sitt

Jon skriver åpent om tiden som fulgte, og at han etter hvert begynte å ta mer og mer smertestillende tabletter, skriver avisen.

De psykiske problemene kulminerte med to selvmordsforsøk, kommer det frem i boken.

To skilsmisser, brutt samboerskap, milliongjeld, rastløshet og depresjoner. I fjor avslørte han til Se og Hør at han ikke ville legge skjul på noe i boken, og 54-åringen holder sine ord.

Det var etter den andre skilsmissen han forsøkte å ta livet sitt for første gang, forteller han i den nye boken.

«Alt var helsvart. Jeg var ensom, blakk, 100 prosent ufør, konstant livredd, og totalt avhengig av medikamenter.», skriver han.

Tiden etter selvmordsforsøket skulle vise seg og bli vanskelig, og bryteren avslører at han ble mer eller mindre overlatt til seg selv. Tøffe depresjoner og dårlig økonomi sørget for at et nytt selvmordsforsøk fulgte noen år senere.

<strong>OL-TRIUMF:</strong> Jon Rønningen i aksjon i gullkampen mot japaneren Atsu Ji Miyahara under sommer-OL i Seoul, Sør-Korea i 1988. Rønningen tok gullet. Foto: NTB scanpix
OL-TRIUMF: Jon Rønningen i aksjon i gullkampen mot japaneren Atsu Ji Miyahara under sommer-OL i Seoul, Sør-Korea i 1988. Rønningen tok gullet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den åpenhjertige 54-åringen beskriver hele prosessen - fra han mannet seg opp og frem til han kjøpte en overdose med heroin.

Men i stedet for å ende sine dager med en overdose på Oslo S, kom han på at han hadde lovet sønnene sine å ta dem med i svømmehallen dagen etter. I stedet for å gjennomføre selvmordet, valgte han å reise hjem igjen til leiligheten i Ski, skriver Dagbladet.

Gave ble byggemareritt

Et byggemareritt var også medvirkende til Rønningens problemer. Etter OL-gullet i 1988 fikk han hus og tomt i gave på Kolbotn. Det ble starten på en milliongjeld.

- Folk tror nok at jeg fikk huset ferdig med nøkkelen i døra. Men det var et byggesett og en uferdig tomt. Jeg hadde ingen anelse om omfanget, og kunne ikke slå inn en spiker. Noen folk hjalp meg litt, men jeg hadde heller ikke peiling på økonomi, uttalte han i et intervju med Se og Hør i fjor høst.

54-åringen endte opp som gjeldsslave og beskrev det hele som et håpløst prosjekt.

- Det ble et håpløst prosjekt. Det var så ille at jeg måtte pante flasker for å få råd til brød. Jeg ble millionær i gjeld på grunn av den gaven, sa Rønningen.

- Jeg vil hevde at jeg bare har fungert på idrettsarenaen, ikke i privatlivet. Jeg ofret alt for idretten. Man blir superegoist, det har jeg skjønt i ettertid. Men det var det eneste livet jeg kjente. Det er ikke artig å tenke på at det har gått ut over dem jeg har vært glad i, forklarte han til Se og Hør i fjor.

LES OGSÅ: - Vi har laget oss en baby

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer