Heath Ledger og Jake Gyllenhaal:

Avslører Oscar-drama

Jake Gyllenhaal avslører hvorfor «Brokeback Mountain»-kollegaen Heath Ledger ikke ville dele ut pris under Oscar.

NEKTET Å DELE UT PRIS: Jake Gyllenhaal og Heath Ledgers karrierer satte virkelig fart etter «Brokeback Mountain». Filmen som hentet hjem flere priser gjorde likevel ikke at stjernene tok imot alle tilbud de fikk. Foto: NTB Scanpix
NEKTET Å DELE UT PRIS: Jake Gyllenhaal og Heath Ledgers karrierer satte virkelig fart etter «Brokeback Mountain». Filmen som hentet hjem flere priser gjorde likevel ikke at stjernene tok imot alle tilbud de fikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For 15 år siden ble det romantiske dramaet «Brokeback Mountain», med Heath Ledger og Jake Gyllenhaal (39) i hovedrollene, en kjempesuksess.

Filmen, som er basert på ei novelle av Annie Proulx fra 1997, forteller historien om to menn som forelsker seg mens de gjeter sauer en sommer på Brokeback Mountain.

Dramaet vant en rekke priser, inkludert tre Oscar-statuetter, og filmen ble på mange måter de to skuespillernes store gjennombrudd.

Året etter premieren i 2006, ble duoen spurt om å dele ut pris - under nettopp den prestisjetunge Oscar-utdelinga, men dette ble aldri noe av.

Nå avslører Jake Gyllenhaal at årsaken var fordi Heath Ledger nektet å spøke om romansen mellom karakterene sine i «Brokeback Mountain», skriver Sky News.

NO DESCRIPTION Vis mer

- Ville ikke

Kjærlighetsfortellingen om cowboyene Ennis Del Mar og Jack Twist fikk ingen lykkelig slutt, verken i boka eller filmen. De to guttene får ikke hverandre, og til slutt blir Jack drept på grunn av sin homofile legning.

- Jeg husker de ville at vi skulle åpne utdelinga det året med å spøke om dette. Heath nektet, forteller Gyllenhaal.

- På den tida var det for min del litt sånn «ok, samme det». Jeg er alltid sånn, det er bare moro. Men Heath sa at «dette er ingen spøk for meg, jeg vil ikke tulle med det», fortsetter Hollywood-stjernen, og legger til at det var en side han likte godt ved sin avdøde kollega.

VANT PRISER: «Brokeback Mountain» hentet hjem flere priser. Her var de to hovedpersonene under Toronto Film Festival i 2005. Foto: NTB Scanpix
VANT PRISER: «Brokeback Mountain» hentet hjem flere priser. Her var de to hovedpersonene under Toronto Film Festival i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da «Brokeback Mountain» ble gitt ut i 2005, ble den ansett som svært kontroversiell på grunn av sin skildring av homofili. Men den fikk likevel umiddelbar suksess som i ettertid ga skuespillerne solide karrierer.

Døde 28 år gammel

Tre år etter kom imidlertid sjokkbeskjeden om at Heath Ledger var blitt funnet død i sitt eget hjem på Manhattan i New York. Han ble bare 28 år gammel, og døde som følge av en tilfeldig overdose med reseptbelagte medisiner.

SUKSESS: Heath Ledger og Jake Gyllenhaal i «Brokeback Mountain». Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Heath Ledger og Jake Gyllenhaal i «Brokeback Mountain». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fra 2004 til 2007 var Ledger kjæreste med skuespillerkollega Michelle Williams (39), som også spilte i «Brokeback Mountain».

De gikk fra hverandre før Ledgers tragiske dødsfall, men hadde delt omsorgen for sitt eneste barn mellom seg. Paret fikk nemlig dattera Matilda Rose Ledger (14) sammen i oktober 2005.

I et sjeldent intervju for fire år siden, fortalte Williams at det ikke har vært enkelt å oppdra Matilda alene.

Tok til tårene

Det var i Porter Magazine at 39-åringen åpnet opp om hvordan åra uten Ledger hadde vært.

- For å være helt ærlig, som jeg ofte er om alt. Jeg er egentlig ikke en person som kjemper mot omstendighetene. Jeg tror man skal akseptere hvor man er i livet og hvor man har vært. Det gjelder alt - utenom én ting, sa hun til magasinet, og fortsatte:

FIKK EI DATTER: Michelle Williams og Heath Ledger fikk dattera Matilda sammen. Her var stjerneparet i 2006. Foto: NTB Scanpix
FIKK EI DATTER: Michelle Williams og Heath Ledger fikk dattera Matilda sammen. Her var stjerneparet i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kunne fulgt dette tankesettet hele veien om det ikke var for at Matilda ikke har en far. Det er bare noe som … Jeg mener, det blir bare aldri riktig.

Stjerna prøver likevel å tilby dattera det beste hun kan. Selv de enkleste øyeblikkene kan likevel røre henne til tårer.

- Jeg så på Matilda i sola, i badedrakta sin, som syklet nedover veien mot vennene sine. Jeg gikk inn igjen i huset og begynte å gråte av hvor fint dette lille øyeblikket av hverdagsglede var, fortalte mora den gang.

PRIVATE BILDER: I den nye dokumentaren «I Am Heath Ledger» får vi se private opptak av den kjente skuespilleren. Mye av det har han filmet selv. Video: Spike TV Vis mer

LES OGSÅ: Hengt ut som «gold digger»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer