Noman Mubashir:

Avslører operasjons­drama

Det kunne gått riktig så galt da NRK-programleder Noman Mubashir skulle opereres for grå stær denne uken, ifølge ham selv.

NYOPERERT: Denne uken fikk programleder Noman Mubashir gjennomført sin andre operasjon for grå stær. Det kunne gått svært galt, om vi skal tro ham selv. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
NYOPERERT: Denne uken fikk programleder Noman Mubashir gjennomført sin andre operasjon for grå stær. Det kunne gått svært galt, om vi skal tro ham selv. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

NRK-programleder Noman Mubashir (46) har i mange år slitt med synet på grunn av grå stær. Sjokkbeskjeden fikk han for fem år siden - da han bare var 40 år gammel. Operasjonen var vellykket, og siden den gang har Mubashir jevnlig gått til kontroller for å sjekke synet.

I januar viste en rutineundersøkelse at den grå stæren hadde begynt å komme tilbake. Da hadde NRK-programlederen en god stund merket at synet var blitt annerledes.

Tirsdag denne uken gikk 46-åringen gjennom sin andre operasjon for grå stær, en såkalt etteroperasjon. Det er et nokså enkelt rutineinngrep med laser, og selve operasjonen gikk knirkefritt for seg.

- GÅR PÅ COOP MEGA MED LOUIS VUITTON: Zetlitz og Mubashir fikk prisen for årets best kledde. Video: Per Ervland Vis mer

- Opererte nesten feil

Men det var like før det gikk helt galt, forteller Mubashir til Se og Hør. En pleier kom inn for å dryppe øyet hans før operasjonen - men hun var i full gang med å dryppe det friske øyet som ikke skulle opereres.

- Jeg ble jo litt bekymret da assistenten kom og skulle dryppe øyet mitt. De opererte nesten feil øye, hevder den kjente programlederen.

Heldigvis var Mubashir oppmerksom og fikk sagt ifra før det gikk galt. I papirene sto det nemlig at det var det venstre øyet som skulle opereres, noe som ikke stemte.

- Man blir jo litt satt ut, for jeg var jo litt nervøs og spent fra før av, sier han til Se og Hør.

Mubashir understreker at han tok det hele med godt humør, og at alt løste seg til slutt.

TIL KONTROLL: En synskontroll tidligere i år viste at Noman Mubashirs grå stær hadde blusset opp. Foto: Privat
TIL KONTROLL: En synskontroll tidligere i år viste at Noman Mubashirs grå stær hadde blusset opp. Foto: Privat Vis mer

Under operasjonen konstaterte legen at det var mye grå stær på øyet. Han føler seg fin etter operasjonen, men merker at han blir sliten.

- Jeg kjenner at jeg ikke kan sitte mye foran skjermen, jeg blir sliten i hodet. Men jeg er superglad for at det nå er over, og er glad for at jeg kan se bra i flere år framover. Jeg håper jeg slipper flere operasjoner, sier programlederen, som også oppfordrer alle til å sjekke synet sitt.

SKADET NAKKEN: Superstjernen Ruby Rose skadet nakken under filminnspilling, nå deler hun bilder fra operasjonen. Video: Instagram, @rubyrose Vis mer

Tennis-ulykke

Ifølge Blindeforbundet oppstår sykdommen fordi øyelinsa blir stiv, ugjennomsiktig og gulaktig. Som en konsekvens slipper ikke lys godt nok gjennom, og man kan få problemer med å se.

Grå stær er vanligst hos mennesker over 70 år.

- Jeg måtte operere det ene øyet for grå stær for fem år siden. Det er jo ikke vanlig når du er i førtiåra. Etter dette har jeg vært på kontroller, og optikeren har sagt at det er sjanse for at det kommer tilbake, sa Mubashir til Se og Hør i januar.

Han har vært påpasselig med å sjekke synet jevnlig nettopp fordi det er risiko for at sykdommen vender tilbake.

- Hvis jeg ikke fjerner det nå, kan det bli verre om fem år. Synet er jo noe av det viktigste vi har, særlig i min jobb, forklarte programlederen.

Årsaken til øyesykdommen er at Mubashir ble truffet hardt av en tennisball i det ene øyet da han var 15 år gammel. Det andre øyet hans fungerer som normalt.

ETTER OPERASJONEN: - Det er nesten litt vondt å se på, sier Henrik Ingebrigtsen om videobildene fra rett etter operasjonen. Video: Team Ingebrigtsen / NRK. Vis mer

Mubashir fikk et sår på netthinna som har ført til at han har utviklet grå stær. Å få påvist sykdommen som 40-åring har han beskrevet som et sjokk.

- Den gang ble jeg sjokkert, det må jeg si. Grå stær er noe man forbinder med eldre mennesker, og jeg var vel sånn 40 da jeg fikk det. Det var et sjokk. Heldigvis er det ikke en omfattende operasjon, har han sagt til Se og Hør.

LES OGSÅ: Forklarer fraværet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer