Avslører nye detaljer om sykdommen

Gunhild Stordalen holdt helseplagene hemmelig i mange år.

NY BOK: Gunhild A. Stordalen nå aktuell med biografien «Det store bildet». Der kommer det blant annet frem at hun fikk sitt første anfall i tenårene, men at hun holdt det hemmelig. Foto: NTB Scanpix
NY BOK: Gunhild A. Stordalen nå aktuell med biografien «Det store bildet». Der kommer det blant annet frem at hun fikk sitt første anfall i tenårene, men at hun holdt det hemmelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«I pappas familie var det vanlig å bli opp mot hundre år», forteller Gunhild Anker Stordalen (39) i biografien «Det store bildet», ført i pennen av forfatter Jonas Forsang.

Det er fire år siden den prisbelønte legen og lederen av EAT Foundation fikk påvist den dødelige, autonome bindevevssykdommen diffus kutan systemisk sklerose. I ettertid har hun åpenhjertig fortalt om livet med og kampen mot sykdommen, og dette er også en sentral del av biografien.

Ble syk på klassetur

Stordalen forteller blant annet om at hun i mange år før hun fikk diagnosen i oktober 2014, helt siden slutten av videregående, ble akutt dårlig og fikk anfall.

Sittende på en buss under en klassetur til Tsjekkia fikk hun det hun trodde var influensa. På et tidspunkt låste hun seg inn på busstoalettet og så seg i speilet. Hun kjente ikke igjen sitt eget ansikt:

«Det var oppblåst. Kinnene bulte. Det var som om huden hadde hevet, som en brøddeig som velter ut av formen. Da jeg satte meg i setet, var jeg redd, jeg visste ikke hva som hadde skjedd, og turte ikke si noe til læreren.»

Holdt det hemmelig

Anfallene ble en del av livet hennes som hun holdt strengt hemmelig. Bortsett fra moren fortalte Stordalen ingen om dem, ikke engang nære venner og kjæresten.

Da hun studerte i Bergen låste hun seg inne på rommet til det gikk over. I Oslo fant hun derimot på unnskyldninger overfor samboeren for å dra hjem til Muggerud utenfor Kongsvinger, hvor moren pleiet henne.

Stordalen forteller at det verste med anfallene var den sterke hodepinen og tungpusten, som gjorde at hun til tider nesten ikke klarte å gå opp en trapp. Hun fikk store hevelser under øynene og fingrene «så ut som sprengte pølser», står det i boka.

SEPTEMBER 2014: Gunhild Stordalen fotografert i New York da hun holdt EAT-seminar for Generalforsamlingen i FN. En måned seinere fikk hun diagnosen som endret livet hennes. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
SEPTEMBER 2014: Gunhild Stordalen fotografert i New York da hun holdt EAT-seminar for Generalforsamlingen i FN. En måned seinere fikk hun diagnosen som endret livet hennes. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Første diagnose og fornektelse

Etter utredninger fikk hun i 2003 en diagnose, systemisk kapillærlekkasjesyndrom, men i boka åpner Stordalen opp om at hun levde i en form for fornektelse.

«Jeg hadde ikke klart å se det store bildet. Hadde jeg gjort det, ville jeg forstått at jeg hadde systemisk sklerodermi mye tidligere. Men jeg lukket øynene.»

Idyllisk oppvekst, medisinstudier i Oslo og Bergen, de skyhøye ambisjonene, søsterens ulykke, drømmen om EAT - å redde verden ved å rette oppmerksomheten mot klima-, mat- og helseutfordringer, møtet og livet med ektemannen Petter, oppturer og nedturer.

Lite er utelatt i «Det store bildet». Mellom personlige beretninger om livet og kampen mot døden, vier hun mye plass til hjertebarnet, organisasjonen EAT.

Etterlyser handling

Hvordan endre verdens overforbruk, som allerede gjør uopprettelig skade? I kampen for å endre den enorme matindustrien og jevne ut verdens ernæringsulikheter, etterlyser Gunhild Stordalen blant annet handling fra deg og meg: Spis mer plantebasert, spis mindre kjøtt og sukker, og kjøp, lag og bestill bare den maten du trenger, oppsummerer hun.

STØTTESPILLER: Ektemannen Petter Stordalen har stått ved konas side hele veien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTESPILLER: Ektemannen Petter Stordalen har stått ved konas side hele veien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Samtidig berører Stordalen også at hun møter seg selv i døra hver dag. Livet som milliardærforbruker, via formuen til ektemannen Petter Stordalen, er noe hun reflekterer over.

- Dobbeltmoralsk

«Jeg fikk muligheter som jeg aldri hadde kunnet drømme om. Men samtidig kom også et større forbruk. Et liv man i større grad måtte bøte for. For det er noe å bøte for. Og selv om Petter og jeg kjøper klimakvoter for å kompensere vårt private forbruk, og vi forsøker å velge så bærekraftig som mulig, går det omtrent ikke en dag uten at jeg møter meg selv i døren.», forteller Stordalen og fortsetter:

MILJØ-FOREDRAG: Her forteller miljøforkjemper Gunhild Stordalen studentene ved NTNU hvordan de enkelt og kostnadseffektivt kan redde miljøet. Video: technoport.no/talks Vis mer Vis mer

«Vi har et forbruk og en reisevirksomhet som gjør det vanskelig å ikke fremstå som dobbeltmoralsk. Og selv om det ikke alltid finnes gode utslippsfrie alternativer til for eksempel flyreiser, har jeg dårlig samvittighet fordi jeg vet at jeg har et altfor stort økologisk fotavtrykk, og ikke føler at jeg gjør nok.»

Hun beskriver hvordan rikdommen bringer med seg det hun nå anser som en livsoppgave: ansvaret for å gjøre noe, å utgjøre en forskjell.

Gunhild Stordalen ønsker ikke å kommentere innholdet i biografien overfor Dagbladet. Petter Stordalen hadde mandag ikke anledning til å uttale seg.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer