Lise Finckenhagen:

Avslører «MasterChef»-hemmelighetene

Lise Finckenhagen kan nå avsløre hva som faktisk foregår under innspillingen av kokkeprogrammet.

BAK KULISSENE: Lise Finckenhagen avslører nå det du ikke får se under innspillingen av det populære kokkeprogrammet. Foto: TVNorge
BAK KULISSENE: Lise Finckenhagen avslører nå det du ikke får se under innspillingen av det populære kokkeprogrammet. Foto: TVNorge Vis mer
Publisert

At det å skulle se på helt vanlige mennesker lage god mat på tv skulle fenge så bra, var det neppe mange som ville tippet før det faktisk skjedde. De seneste årene har det florert av kokkeprogrammer, til fansens store glede.

«MasterChef» er blant programmene som har tatt verden med storm, og konseptet er solgt til hele 63 land rundt om i verden. En av mesterhjernene bak er ingen ringere enn Gordon Ramsay (53), som selv har vært dommer for den amerikanske versjonen de siste ti årene.

Serien har også blitt solgt til vårt lille land, og denne høsten kan ivrige tv-seere nok en gang følge norske deltakere gjennom deres kulinariske reise mot den gjeve seieren. Der skal de imponere dommerpanelet, som denne sesongen består av Lise Finckenhagen (44), Maj-Britt Aagaard (46) og Jonathan Romano (44).

Nå kan førstnevnte dommer avsløre en rekke hemmeligheter fra innspillingen, blant annet at det nå har blitt en vane å spise mat som for lengst har blitt kald.

Klipp fra TV3-programmet "Masterchef" der Jannecke Weeden forteller om sist gang henne lagde en romantisk middag. Vis mer

Spiser kald mat

I en typisk episode går det nemlig fort mellom de ulike delene av konkurransen, der blant annet kjøkkenet går fra å være svært rotete i det ene øyeblikket, til ryddig i det neste.

Det betyr at en hel del av programmet blir klippet vekk - noe som naturligvis medfører kald mat.

DOMMER: Finckenhagen er en av denne sesongens dommere. Foto: TVNorge
DOMMER: Finckenhagen er en av denne sesongens dommere. Foto: TVNorge Vis mer

- Ja, det er helt sant. Det er jo en ting man må ta hensyn til, selv om vi prøver å smake så fort som overhodet mulig - spesielt på ting som er litt utsatt. Men det hender vi må smake på kald mat, ja, sånn er det noen ganger på tv.

Vis mer

- Klokka bare går

44-åringen legger imidlertid til at dommerne ofte smaker på maten som forandrer seg mest fra varm til kald, først, og at de dermed kan ta med den spesifikke retten i bedømmelsen - til tross for at den har blitt kald.

- Det å være dommer i matkonkurranse innebærer at man veldig ofte smaker på kald mat, så det er en trening det også. Også er det jo likt for alle, påpeker hun.

Det er også flere opp gjennom årene som har stusset over at deltakerne faktisk klarer å tilberede så fine matretter, til tross for både tidspress og stress. Tv-kokken kan imidlertid avsløre at den tiden deltakerne får på å forberede matretten sin, stemmer.

- Det er aldri noen stopp underveis, og når tiden er ute, så er den ute, sier hun, og legger til:

- Den klokken bare går altså, og den går fort!

FULL FYR: Det går galt når Benjamin Ingrosso skal lære søsterens kjæreste, Philippe Cohen, å lage mat i «Wahlgrens verden». Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

- God på å spise mat

I hver episode skal deltakerne tilberede en rett, og det er deretter dommernes oppgave å bedømme det som har blitt laget. Dermed er det flere seere som trolig har stusset over hvordan de faktisk klarer å smake på all maten, uten å bli mette.

- Jeg kan spise helt ufattelig store mengder mat. Jeg tror folk blir litt overrasket, og til og med litt irriterte, fordi jeg spiser så mye mat. Og jeg spiser kaker og desserter, og drikker vin også, forteller hun til Se og Hør.

- Det tror jeg er et talent jeg har opparbeidet meg over tid. Jeg er ganske god på å spise mat, legger tv-kokken til.

«The perfect bite»

Videre forteller hun at dommerne langt fra spiser hele retten. Den blir først vurdert som en helhet, både lukt, utseende og idéen bak, før de vurderer elementene hver for seg.

- Også er det dette med «the perfect bite», der alt bare skal klaffe. Så det er klart det er noen steg underveis i smakingen. Men man kan få til det uten å spise hele retten.

DRØYT: Programleder for «Luksusfellen», Lene Drange, får sjokk når hun åpner kjøleskapet til gourmetkokk Kenneth Jahnsen Collins. Vis mer

På grunn av smitteverntiltakene på settet, var både dommere, deltakere og andre ansatte plassert i små grupper rundt omkring. Rent praktisk tok dermed innspillingen av enkelte ting lenger tid enn normalt, ifølge 44-åringen.

Det var imidlertid ikke det eneste som viket fra normalen som følge av coronapandemien.

- Det som er ille er jo når de har stått og laget hele retten, og det ser fantastisk ut, også tar jeg kanskje to biter. Det virker jo veldig uhøflig. Og nå på grunn av covid-19 så er det ikke lov at noen andre spiser den opp heller, det var kjempestrengt.

LES OGSÅ: Tv-kokk (59) døde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer