Aslak Maurstad:

Avslører kronisk sykdom: - Smertefullt

«Farmen kjendis»-deltakeren er klar på at det ikke er synd på ham.

BEKHTEREV: Aslak Maurstad fikk den kroniske sykdommen i ung alder. Foto: Espen Solli / Se og Hør
BEKHTEREV: Aslak Maurstad fikk den kroniske sykdommen i ung alder. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer
Publisert

Aslak Maurstad (30) har de siste ukene vært å se som deltaker i TV 2s «Farmen kjendis». Han har gjort en god figur på skjermen, og framstår som en positiv, optimistisk og sympatisk type.

At Maurstad har en kronisk sykdom er det lite som vitner om. Han har vært et arbeidsjern uten like - men til Se og Hør forteller han at det var to ting han bekymret seg for da han skulle reise 100 år tilbake i tid.

- Det kjipeste som kunne skjedd hadde vært å få en ordentlig inflammasjon der inne, så jeg måtte ha reist på sykehus. Det, og å ryke ut første uka, sier han lattermildt.

Kronisk sykdom

30-åringen har en autoimmun revmatisk leddsykdom som heter Bekhterevs - det er ingen som vet hvorfor han har denne sykdommen,

- Alle revmatiske sykdommer er litt kryptiske, det er forskjellig fra folk til folk. Man aner ikke hvor det kommer fra - det er litt som kvinnehelse egentlig. Man bare vet ikke. Så man lever litt i usikkerhet. Men jeg har det helt bra, jeg går ikke rundt og er redd hver dag om det høres sånn ut, forteller han.

Som femåring fikk han «vann i kneet» og måtte inn på sykehuset. Kneet var fullt av betennelsesvæske som legene måtte hente ut. Han fikk først diagnosen barneleddgikt, før Bekhterevs ble stadfestet.

THRILLER: Aslak Maurstad og Ørnulf Høyer møttes til øksekast i søndagens episode av «Farmen kjendis«. Det resulterte i tårer. Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / TV 2. Vis mer

- Får man betennelse i hoftene kan man nesten ikke bevege seg. Man blir veldig immobil når man får det i beina, og jeg får det ofte i beina, erkjenner 30-åringen.

- De lærde strides

TV-profilen har ofte fått høre at trening skal være forebyggende. Det finnes ingen kur mot Bekhterevs, og skuespilleren erfarer motstridende beskjeder på hvordan han kan forebygge det.

- De lærde strides, jeg har fått litt kontrabeskjeder. Om jeg nettopp har vært på sykehuset med inflammasjon skal jeg ikke bruke leddet i det hele tatt, da blir det verre. Men hvis jeg er god så skal jeg prøve å bruke leddet litt, men ikke for mye fordi det skal ikke overbelastes, så det gjelder å finne den gylne middelvei.

- Det høres litt vanskelig ut?

- Ja, man må stole ganske mye på at man er i stand til å forstå egen helse bedre enn alle andre. Jeg tror alle som har revmatiske sykdommer blir veldig gode på det etter hvert, sier Maurstad.

Gjennomgående i samtalen er det imidlertid én ting 30-åringen er veldig opptatt av, nemlig at det ikke er synd på ham.

- Jeg har det bra altså, sier han.

TRIST AVSKJED: Malin Nesvoll får beskjed av legen og produksjonen at hun må trekke seg fra «Farmen kjendis». Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / TV 2. Vis mer

Litt vondt hele tiden

På spørsmål om det er vondt å tømme betennelsesvæsken, tenker han seg om et sekund.

- Det er først og fremst smertefullt å ha betennelsesvæsken. Det er aldri digg å stikke ting inn i leddkapselen, men det er først og fremst sykdommen som medfører smerte.

- Har du litt vondt hele tiden?

- Ja, litt. Men det er ingenting å klage på - alle har litt vondt hele tiden. Alle har vondt i en eller annen tå, eller øyekatarr, alle har et eller annet. Det er ikke synd på meg i det hele tatt.

Maurstad ble som nevnt syk i ganske ung alder - det gjorde sitt for å påvirke barndommen hans.

- Jeg fikk det veldig tidlig, jeg satt mye i rullestol og gikk mye på krykker som barn, sier han før han vender om:

- Altså, ikke mye, men mer enn de aller fleste. De fleste gjør jo ikke det i det hele tatt, sier han lattermildt.

Gaming ble derfor viktig for ham.

TRIST AVSKJED: Malin Nesvoll får beskjed av legen og produksjonen at hun må trekke seg fra «Farmen kjendis». Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / TV 2. Vis mer

- Gaming har fått et ufortjent dårlig lys, man tror gaming er en fæl ting. Tvert imot, gaming er det som har holdt meg mental stabil gjennom alt dette. Det har vært en kjempepositiv ting i livet mitt.

På sykehus 18 ganger

Å tømme betennelsesvæske er ikke noe 30-åringen kan gjøre selv. Han må på sykehuset hvor helsepersonell kan gjøre det på en forsvarlig måte. Til Se og Hør forteller han at han var på sykehuset hele 18 ganger i 2022.

- 16 av de 18 gangene var etter «Farmen kjendis». Flesteparten av gangene måtte vi hente ut betennelsesvæske fra leddene. Man vet ikke nødvendigvis om det er på grunn av deltakelsen i programmet, men «Farmen kjendis» er mye hardere enn det ser ut som. Man ser én prosent av alt arbeidet vi gjør.

Igjen vil Maurstad legge vekt på at det «ikke er synd på ham».

- Du har en veldig positiv innstilling.

LAKSERENDE: Aurora Gude røper at hun bæsjet på seg «Farmen kjendis». Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / TV 2. Vis mer

- Jeg tror det er det som gjør at jeg har det bra. Det hadde vært verre å slite med mentale lidelser fordi det er helt usynlig, ingen kan se det. Man blir plutselig ikke trodd. Det er du som vet om du er syk eller ikke, det er ikke noe noen kan mene noe om. Det er umulig å se om en person er frisk eller ikke, sier han og legger til:

- 18 ganger på sykehuset høres nok veldig dramatisk ut, men jeg har det veldig fint. Jeg har et supert liv, det er ikke synd på meg på noen som helst måte. Tvert imot, jeg er veldig takknemlig for at jeg har et så godt liv.

LES OGSÅ: - Begynte å hylgrine

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer