James Michael Tyler:

Avslører kreft med spredning

«Friends»-stjernen frykter sykdommen vil «ta ham».

FIKK KREFT: James Michael Tyler fikk påvist prostatakreft med spredning i 2018. Nå ber han andre sjekke seg tidligere enn han selv gjorde. Foto: Ken McKay / ITV / REX / NTB
FIKK KREFT: James Michael Tyler fikk påvist prostatakreft med spredning i 2018. Nå ber han andre sjekke seg tidligere enn han selv gjorde. Foto: Ken McKay / ITV / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tv-serien «Friends» gikk som en farsott over internasjonale, så vel som norske tv-skjermer, fra 1994 til 2004. Vennskapet mellom rollekarakterene Monica Geller, Chandler Bing, Ross Geller, Rachel Green, Joey Tribbiani og Phoebe Buffay har blitt noe mange kjenner seg igjen i og føler de er en del av.

27. mai i år ble «Friends»-gjengen gjenforent på HBO Nordic.

VEKKER REAKSJONER: I et klipp fra 1998 kan se den tidligere «Late Show»-verten David Letterman sutte på «Friends»-stjerna Jennifer Anistons hår. Nå har videoen funnet sin vei tilbake til sosiale medier. Foto: NTB / CBS Vis mer

Fikk tøff beskjed

Skuespiller James Michael Tyler (59) fikk mye tid på skjermen i sin tid, men navnet hans er det kanskje ikke så mange som husker. Han spilte baristaen Gunther, som i løpet av sine 93 episoder var besatt og forelsket i Rachel, spilt av Jennifer Aniston (52).

Nå åpner Tyler seg om at han i september 2018 ble diagnostisert med prostatakreft, og at han i dag er alvorlig syk.

Det gjør han i NBC-programmet Today.

- Jeg ble diagnostisert med en avansert form for prostatakreft, som hadde spredt seg til skjelettet. Så jeg har levd med dette de siste tre årene. Det er på stadie fire nå, et sent stadie, så det vil nok omsider «ta meg», sier han til Today.

KJENT FJES: James Michael Tyler er best kjent for sin rolle som Gunther i tv-serien «Friends». Foto: Timothy A. Clary / AFP / NTB
KJENT FJES: James Michael Tyler er best kjent for sin rolle som Gunther i tv-serien «Friends». Foto: Timothy A. Clary / AFP / NTB Vis mer

59-åringen forteller at sykdommen ble oppdaget under en årlig helsesjekk.

- Jeg skjønte umiddelbart at noe var galt da jeg så resultatene fra blodprøvene, og rett etterpå ringte legen og ba meg om å komme inn dagen etter. Legen sa at han mistenkte at jeg hadde et alvorlig problem med prostataen.

TILBAKE: HBO Max har publisert de første bildene fra Friends The Reunion. Den hadde premiere 27. mai, men i Norge måtte HBO-brukere vente lengre med å få se. Vis mer

Klar oppfordring

Skuespilleren gikk i gang med hormonterapi, som skal ha fungert bra i om lag ett år, og som gjorde at han kunne leve forholdsvis normalt.

- Alt jeg trengte å gjøre var å ta en pille på morgenen og kvelden, og klarte å fungere bra. Jeg følte meg fin, helt ærlig, og kjente ingen symptomer, forteller han.

Men kreften spredte seg med tiden til skjelettet hans, som førte til lammelser i nedre del av kroppen. Dette skal ha skjedd da pandemien slo inn for fullt.

I intervjuet sier han at han nå går på cellegift i håp om å bekjempe sykdommen. Han understreker at prognosen ville vært bedre om kreften hadde blitt oppdaget tidligere.

- Det finnes flere behandlingsmuligheter for menn som oppdager dette tidligere enn hva jeg gjorde. Så neste gang du er på en årlig kontroll, så la deg sjekke for prostatakreft - det er veldig enkelt. Sprer det seg til andre organer, som i mitt tilfelle, er det mye vanskeligere å håndtere, sier James Michael Tyler.

LES OGSÅ: - Hun har tatt ektemannen min

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer