Gordon Ramsay:

Avslører hva du aldri bør bestille på restaurant

Norske kokker har imidlertid delte meninger. 

FRARÅDER «DAGENS SUPPE»: TV-stjerne og mesterkokk Gordon Ramsay (50) er klar når det kommer til hvilken rett man bør unngå ved restaurantbesøk - dagens suppe. Dét er det delte meninger om i det norske kokkemiljøet. Foto: NTB Scanpix
FRARÅDER «DAGENS SUPPE»: TV-stjerne og mesterkokk Gordon Ramsay (50) er klar når det kommer til hvilken rett man bør unngå ved restaurantbesøk - dagens suppe. Dét er det delte meninger om i det norske kokkemiljøet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gordon Ramsay (50) har gjennom tv-serier som «Hell's Kitchen» og «Gordon Ramsay rydder opp» gjort seg kjent som både mesterkokk og notorisk hissigpropp.

Med tolv Michelin-stjerner i sekken, og en drøy mannsalder med kokkeerfaring, er det likevel ikke til å stikke under stol at han sitter på mye kunnskap.

Etter å ha reist verden rundt på jakt etter den perfekte kulinariske opplevelsen, har 50-åringen gjort seg opp en klar mening om hva man helst bør styre unna på restaurant-menyen.

- Spør hva gårsdagens suppe var. Det kan godt hende at det er snakk om månedens suppe, sier Ramsay til magasinet Town and Country, og legger til at man «alltid bør si fra dersom maten ikke står til forventningene».

Ramsay har nemlig erfart at «dagens suppe» i mange tilfeller ikke er så fersk som det kanskje antydes.

- Unngå fiskesymfoni

Overfor Dagbladet forklarer den prisbelønnede mesterkokken Tom Victor Gausdal, som blant annet har sittet i juryen i «MasterChef», at man i visse tilfeller bør og skal ta forbehold.

- Jeg skjønner hva Ramsay mener. Man spiser helst ikke suppe på en restaurant eller kafé som er ukjent, det er jeg enig i. Det finnes nok av steder hvor de finner fram gamle ingredienser og rester, og rører det sammen. Når det er sagt, blir supper kokt lenge, noe som innebærer at det sjelden er noen helserisiko.

- Hva mener du man helst bør styre unna på restauranter?

- Hvis det er ukjente spisesteder, særlig i utlandet, så unngår jeg å bestille fisk. Det er klassisk at de da rasker sammen en fiskesymfoni fra fryseren. Så unngå fiskesymfoni. Da er det tryggere å velge pizza eller hamburger, sier han og fortsetter:

- Jeg prøver også å unngå salat. De siste gangene det har vært matforgiftninger i Norge, har det vært på grunn av salater.

TVANGSFORING: Kjendis-kokk Gordon Ramsay har en rekke luksusrestauranter og Ernest Soulard er en av hans leverandører av luksusingrediensen gåselever (foie gras). Organisasjonen Viva! besøkte en av gårdene til Soulard. Dette er det de fant. Vis mer

- Ikke enig

Matredaktør i Aller Media og Dagbladet Mat, Christopher Sjuve, deler imidlertid ikke samme syn som Ramsay.

- Nei, jeg kan ikke si meg enig. Verdens fremste matnasjon, Frankrike, er tuftet på den legendariske suppa, pot au feu. På landsbygda sto det alltid en diger kjele på ovnen og kokte hele dagen. Og i den hadde man jevnlig i rester. Det var et slags kontinuerlig matprosjekt, og suppa var aldri det samme, sier han og fortsetter:

- Slike supper får vi moderne mennesker ikke smake lenger. Poenget er at dersom det gjøres med skikkelig håndverk, så bør ikke supper være noe problem. Selvsagt må man se an stedet. Og det finnes garantert steder som ikke serverer gode supper. Men, supper har som regel kokt lenge, og bedre vern mot skumle bakterier har vi ikke.

- Finnes det andre retter man eventuelt bør styre unna?

- Jeg er mer skeptisk til steder som har lite omsetning og serverer fisk, for eksempel. Når det er sagt: Jeg har uforskammet lite frykt for mat og blir aldri, aldri dårlig.

LES OGSÅ: Aqua-Lene trøster seg med familien etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer