«Kompani Lauritzen»:

Avslører hemmeligheter fra kulissene

Det er flere ting du ikke får se på TV.

SLITEN: Tone Damli forteller at hun var helt ferdig da hun til slutt kastet inn håndkleet i «Kompani Lauritzen». Nå forteller hun også om hemmeligheter fra kulissene. Foto: Matti Bernitz / TV 2
SLITEN: Tone Damli forteller at hun var helt ferdig da hun til slutt kastet inn håndkleet i «Kompani Lauritzen». Nå forteller hun også om hemmeligheter fra kulissene. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ni uker etter at 14 håpefulle kjendiser troppet opp på Setnesmoen leir i Åndalsnes blir det lørdag kveld endelig klart hvem som går helt til topps, og dermed vinner den tredje sesongen av «Kompani Lauritzen» på TV 2.

Det blir enten Rikke Isaksen (27), Emilie Voe Nereng (26), Emilie Enger Mehl (28) eller Marius Skjelbæk (31).

Bare en brøkdel av det som skjer under oppholdet på Setnesmoen leir, blir vist på TV. Og etter hva Se og Hør kjenner til, ønsker produksjonen å bevare mye av mystikken rundt hva som faktisk skjer når kameraene ikke er til stede - eller av det som blir klippet bort.

Se og Hør har imidlertid snakket med noen av deltakerne, som kan avsløre noen små hemmeligheter om hva som foregår i kulissene.

«KOMPANI LAURTIZEN»: Marius Skjelbæk og Ruben Markussen avslører hvordan ting var når kameraene ikke var til stede. Video: TV 2. Reporter: Celina Morken Vis mer

«Ingen» pauser

Flere deltakere legger ikke skjul på at innspillingen av programmet var mye, mye mer intenst enn hva TV-skjermen på onsdager og lørdager gir inntrykk av.

Én av dem er komiker og Instagram-profil Espen PA Lervaag (44).

- Jeg som har gjort så mye TV, ble forbauset over at det ikke var noen pauser - noen gang. Jeg så i hvert fall for meg at det skulle være et cateringbord der med noe kaffe og nøtter. Men det var det ikke.

Lervaag fortsetter:

- Det er det jeg synes er det mest skuffende når jeg ser det på TV, og. De som ser på vet virkelig ikke hvor langt vi har gått for å komme oss dit vi er. Jeg husker vi bar på en tømmerstokk. Vi bar den i timevis, men endte i ett minutt eller noe på skjerm, forteller han.

«KOMPANI LAURITZEN»: Deepfake, en metode som er mye brukt i porno, er tatt i bruk i onsdagens episode. Video: TV 2 Vis mer

Frokoststress

Ifølge 44 år gamle Lervaag måtte deltakerne vanligvis stå opp klokka syv hver morgen, noen ganger så tidlig som klokka seks.

Rommene og kasernen måtte være klar til inspeksjon klokken åtte - og innen det måtte de som ville ha mat hente seg frokost i kantina.

- Vi spiste mens vi gjorde klar kasernen og sengene våre. Frokosten var det første som røk der inne, sier han med et smil.

«KOMPANI LAURITZEN»: Da Emilie Enger Mehl dro av gårde til TV-innspilling var Senterpartiet i valgkampsinnspurt. Reporter: Jonas Hammer. Video: Rød Løper / Celina Morken Vis mer

Ikke bare strenge på TV

Deltakere forteller at befalet fortsatte sitt svært strenge regime når kameraene var slått av - men at de fikk se noen små glimt av «menneskene bak» i noen situasjoner her og der.

Men det strenge regimet skal ha pågått 24 timer i døgnet.

Blant deltakerne skal det også ha vært snakket om at dette var et krav fra befalet til TV 2 for at de skulle være med på dette - at de skulle være i den jobben de også har til vanlig, selv når kameraene var skrudd av.

«KOMPANI LAURTIZEN»: Marius Skjelbæk går på en kjempebom. Video: TV 2 Vis mer

Befalet hadde rom i samme kaserne

Om de 14 «utvalgte» kjendisene trodde de skulle få fred når dagen var over, tok de helt feil. Befalet hadde nemlig et eget rom under samme tak som sine «undersåtter».

- Ja, de sov på kasernen - i et eget befalsrom. Hvis vi falt for fristelsen til å stå opp etter at lyset var slukket og vi skulle legge oss, kanskje for å lage en kaffe, så var det ikke snakk om. Det rommet hadde de i noen uker, forteller Espen Lervaag.

GODE VENNER: Espen PA Lervaag og Tone Damli forteller begge om den utrolige reisen de har vært med på. Lørdag er det finale. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GODE VENNER: Espen PA Lervaag og Tone Damli forteller begge om den utrolige reisen de har vært med på. Lørdag er det finale. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kvinner og menn måtte dusje «sammen»

Ja, sånn var det, faktisk. Det bekrefter både artist Tone Damli (34) og matinfluenser Emilie «Voe» Nereng (26).

- Dusjen i «Kompani Lauritzen» er ganske artig. Vi hadde bare gardiner mellom oss - gutta og jentene. Ekle dusjforheng, og fire på rad! Det var alltid stas når for eksempel Ruben dusjet, for da ble det sang i dusjen, uansett hva.

Damli fortsetter:

- Ja, det var ikke akkurat så bra fasiliteter at vi fikk hvert vårt rom til å dusje. Jeg synes alltid det var spennende hvem som sto i nabobåsen.

Emilie «Voe» Nereng bekrefter opplysningene om dusjingen.

«KOMPANI LAURITZEN»: Daniel Kvammen glipper taket i tauet, noe som fører til noen dramatiske sekunder for justisminister Emilie Enger Mehl. Video: TV 2 Vis mer

- Var det ubehagelig synes du?

- Nei, jeg elsket det jeg! Det var en så fantastisk akustikk i det rommet, og med den akustikken og Ruben som sang - det var helt nydelig å høre på. Det savner jeg fortsatt, sier Nereng.

Ulovlig samvær med andre i leiren

Setnesmoen leir er i drift under innspillingen av «Kompani Lauritzen», noe pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl også bekrefter overfor Se og Hør. Det skal imidlertid ha vært strengt forbudt å ha noe som helst samvær med folk utenfor produksjonen.

MISFORSTÅELSE: Da Dennis Siva Lie var korporal inne på «Kompani Lauritzen» skjedde det noe som førte til at produksjonen måtte beklage seg. Video: TV 2. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Jeg tror de hadde fått beskjed om ikke å snakke med oss. Men vi så dem jo. Men vi hadde ingen dialog med dem, bedyrer Espen PA Lervaag, som imidlertid brøt «reglene» én gang, ifølge ham selv.

- Jeg snakket faktisk med én fyr. Han skaffet meg noen reimer til hjelmen min, fikset meg noen materialer under bordet. Det er det mest ulovlige jeg har gjort i hele mitt liv, sier han og ler.

Snusbruk var tillatt

Tone Damli innrømmet tidlig at hun ofte hadde snus under leppen i «Kompani Lauritzen» - også da ansiktet hennes var midt i kameralinsen.

Pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl bekrefter at snus var tillatt.

- Deltakerne i «Kompani Lauritzen» får lov til å ha med seg snus, men de kan bli nektet å bruke det under leksjoner, øvelser og når det er et militært program. Ved ledig tid og etter endt tjeneste står de fritt til å bruke det, sier han til Se og Hør.

HJEMME HOS: Tone Damli gir en sniktitt på huset på Blommenholm i Oslo. Video: Rød Løper Vis mer

En annen som nøt godt av snusbruken var nevnte Espen PA Lervaag.

- Jeg hadde aldri noen problemer med å få tak i snus. Men jeg er jo storforbruker og har to, tre bokser på meg hele tida. Jeg led ingen nød.

Enorm produksjon

Over 100 mennesker er i sving for å få hjulene til å gå rundt i «Kompani Lauritzen»-universet, opplyser TV 2.

- Det er i overkant av 50 personer som jobber i produksjonen på Setnesmoen under innspillingsperioden, i tillegg til at det kommer flere til ulike oppdrag som krever dykkere og ekstra sikkerhetsfolk. Totalt er det rundt 100 personer i produksjonen som bidrar når man inkluderer etterarbeid, forteller pressesjef i kanalen, Jan-Petter Dahl.

HJEMME HOS: Da Emilie Enger Mehl vant «Anno» i 2015 var «Se og Hør» hjemme hos henne. Video: TV 2 / Youtube / Se og Hør, Tor Lindset. Reporter: Celina Morken Vis mer

Fri fly av brød - krevde toastjern

- Vi lagde ikke matpakker med mindre vi fikk beskjed om det. Men vi hadde fri tilgang til brød og frukt på kasernen. Mayoo (Indiran, 31, red.anm.) spiste vel åtte skiver brød hver kveld, ha ha. Vekta var ganske lik, men jeg var mye mer trent da jeg kom ut, forteller Tone Damli.

«Voe» legger til at deltakerne til slutt fikk mast seg til et toastjern på kasernen.

HJEMMET: Emilie «Voe» Nereng var deltaker i en episode av «4-stjernes middag», og der viste hun frem hjemmet. Video: Discovery+ Vis mer

Magetrøbbel

Tone Damli fortalte tidligere i vår til Se og Hør at hun etter å ha kommet inn i «Kompani Lauritzen» virkelig slet med å gå skikkelig på do. Ti dager tok det, ifølge henne selv.

DEN STORE AVSLUTNINGA: Dag Otto Lauritzen (øverst til venstre) og Kristian Ødegård har med seg Marius Skielbæk, Rikke Isaksen, Emilie Nereng og Emilie Enger Mehl i lørdagens finale. Foto: Matti Bernitz / TV 2
DEN STORE AVSLUTNINGA: Dag Otto Lauritzen (øverst til venstre) og Kristian Ødegård har med seg Marius Skielbæk, Rikke Isaksen, Emilie Nereng og Emilie Enger Mehl i lørdagens finale. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

Men skal vi tro Emilie Nereng, så var 34-åringen langt fra alene.

- Etter ei uke tenkte jeg, «Shit jeg har ikke gått på do»! Elleve dager gikk det for meg. Og sånn var det for nesten alle andre jeg snakket med, vi fikk forstoppelse hele gjengen. Kroppene våre fikk bare helt sjokk, forklarer hun lattermildt.

- Ja, vi får betalt, men det er ikke så godt betalt at man gjør det for bare pengene. Om dette bare handlet om penger ville jeg gjort noe helt annet. For jeg jobber jo fullt, og ville gjort det om jeg ikke var med på dette. Dette var ingen pause fra jobben for å tjene masse penger.

«KOMPANI LAURITZEN»: Deltakerne må gjennom mange harde øvelser. Det setter sine spor på kroppen. Video: TV 2 Vis mer

Lyden...

Espen Lervaag?

- Det første som skjer om morgenen er at myggen (mikrofon som deltakerne må ha på seg til enhver tid, journ.anm.) ligger klar, ferdig og ladet. Det er også det siste du tar av deg før du legger deg. Så om dere vil ha noe sladder ville jeg hørt med dem som jobber med lyden - for de har nok hørt mye rart.

Kamerateam i uniform

Av andre ting kan det nevnes at deltakerne skal ha måttet marsjere i opptil fire, fem timer enkelte ganger før kameraene i det hele tatt startet å filme, samt at de fikk tilgang til telefon hver fjerde dag - i én time.

Og: Selv kamerateamet måtte stille til opptak i militæruniform... Det bekrefter også TV 2 overfor Se og Hør.

ÅPENHJERTIG: Emilie Nereng, tidligere kjent som «Voe», har aldri lært seg å takle de stygge kommentarene. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Celina Morken Vis mer

- Målet er at deltakerne gjennom hele opptaksperioden skal ha en ekte opplevelse av at de er i militæret, og det er blant årsakene til at også crew og kamerafolk er ikledd militært tøy, og at deltakerne bare får lov til å snakke med befal og offiserer, sier pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl til Se og Hør.

Dahl fortsetter:

TÅRER: Tone Damli brø ut i tårer da hun tenkte på avreise til «Kompani Lauritzen». Video: TV2 Vis mer

- Det gjøres rundt 80 timer med opptak på hver opptaksdag under innspillinga. Av dette er det 66 minutter som kommer med i det ferdige programmet. Det betyr at det er mange historier og hendelser vi aldri får tid til å fortelle. I tillegg er det mye om skjer som ikke blir filmet, forklarer han.

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise og Birgit Skarstein: Avslører ny jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer