Laura Prepon og scientologi:

Avslører «hemmelig» exit

Hollywood-stjernen åpner opp om tiden i det kontroversielle trossamfunnet.

EKS-SCIENTOLOG: Lauran Prepon har praktisert scientologi i mange år. Nå forteller hun hvorfor hun sluttet. Foto: Marion Curtis/ Starpix/ REX/ NTB
EKS-SCIENTOLOG: Lauran Prepon har praktisert scientologi i mange år. Nå forteller hun hvorfor hun sluttet. Foto: Marion Curtis/ Starpix/ REX/ NTB Vis mer
Publisert

Den amerikanske skuespilleren Laura Prepon (41) er kanskje aller best kjent for sin rolle i Netflix-serien «Orange Is the New Black» og som Donna i komiserien «That '70s Show».

I 2017 ønsket hun velkommen til sitt første barn, Ella, sammen med ektemannen Ben Foster (40), og tre år senere ble paret foreldre for andre gang da deres sønn ble født.

Prepon på sin side ble oppdratt i et katolsk og jødisk hjem, og hun beskriver seg selv som en person med et åpent sinn. Det kan være noe av grunnen til at hun valgte å være involvert i det kontroversielle trossamfunnet scientologikirken.

I et intervju med People røper nå stjernen at hun har forlatt den omstridte bevegelsen - for flere år siden.

Vis mer

- Det var utrolig

Da hun først ble en del av trosbevegelsen skal hun ha følt at det var riktig sted for henne å være, og hun beskrev opplevelsen som «utrolig». Det gjorde hun i et intervju med scientologi-magasinet Celebrity i 2014 - gjengitt av Us Weekly.

- Da jeg først begynte med scientologi gjorde jeg «Personlige Verdier og Integritet», og deretter «Å Overvinne Oppturer og Nedturer i Livet». Disse kursene berørte erfaringer jeg hadde da jeg var yngre. Det var der i svart-hvitt. Det var fantastisk, og jeg følte at noen endelig snakket mitt språk. Det passet helt for meg, fortalte hun magasinet den gang.

Scientologien skulle likevel vise seg å ikke være et passende trossamfunn i lengden, da stjernen nå avslører at hun forlot kirken for rundt fem år siden - etter å ha vært scientolog siden 1999.

- Jeg er ikke lenger en utøver av scientologi, forteller hun til People, og legger til:

- Jeg har alltid vært veldig åpen, helt siden jeg var barn. Jeg ble oppdratt katolsk og jødisk. Jeg har bedt i kirker, meditert i templer. Jeg har studert kinesisk meridianteori. Jeg har ikke praktisert scientologi på nesten fem år og det er ikke lenger en del av mitt liv.

Hun forklarer at hun nå finner roen i meditasjon, noe hun bedriver sammen med sin ektemann. Han har, i motsetning til Prepon, aldri vært scientolog.

- Blir sett på som Messias

«Orange Is the New Black»-stjernen er ikke den eneste kjente personen som har vært forbundet med den kontroversielle scientologikirken. Skuespillerkollega Tom Cruise (59) er fortsatt en av de mest kjente scientologene i verden.

Det har flere ganger bidratt til diskusjoner og debatt. Vel å merke ikke fra Cruise selv, fordi han sjelden svarer kritikerne. Det har likevel ikke stoppet dem.

En av de fremste kritikerne av skuespilleren og hans trossamfunn er skuespiller Leah Remini (51), kjent fra «Kongen av Queens».

Hun var selv scientolog fra hun var liten og helt fram til 2013. Etter at hun hoppet av, har hun brukt mye tid og ressurser på å advare andre mot trossamfunnet.

Cruise har dermed også blitt en målskive for henne.

En TikTok-bruker imiterte Tom Cruise ved hjelp av deepfake. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Hun har flere ganger opp gjennom årene gått hardt ut mot 59-åringen og hans religiøse aktiviteter. I et intervju med Daily Beast i 2020 fortalte hun at hun var mistenksom mot skuespilleren allerede da hun var med i trossamfunnet. Hun skal ha fått kjeft for å stille spørsmål ved hvorfor de valgte å bruke «Mission: Impossible»-stjernen som reklameplakat.

- Jeg lærte ganske fort at det ikke er noe man burde gjøre, fordi Tom Cruise blir sett på som en Messias i scientologien. Dette er en mann som ikke engang har sett sin egen datter på flere år. Jeg skjønner ikke at denne fyren kan løpe rundt mens folk tror at han er superhyggelig, sa hun.

LES OGSÅ: Avslører antrekket hun skammer seg over

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer