Smykkene i det britiske kongehuset:

Avslører forbindelsen mellom de kongelige juvelene

Forlovelsesringen til prinsesse Diana og hertuginne Kate har en gammel forhistorie.

NOE BLÅTT: House of Garrard har laget edle smykker for den britiske kongefamilien i flere hundre år. Nå avslører juveléren sammenhengen mellom flere av familiens smykker. Foto: NTB scanpix
NOE BLÅTT: House of Garrard har laget edle smykker for den britiske kongefamilien i flere hundre år. Nå avslører juveléren sammenhengen mellom flere av familiens smykker. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Da prins William (35) forlovet seg med Kate Middleton (35) i 2010, skjedde det med en symboltung forlovelsesring.

Prinsen ga nemlig sin utkårede, som i dag er kjent som hertuginne Kate, forlovelsesringen til sin avdøde mor, prinsesse Diana.

- Dette var min måte å sørge for at moren min ikke gikk glipp av denne dagen og begeistringen, forklarte han den gang, ifølge BBC.

Den spesielle forlovelsesringen, som er prydet med en oval safir omkranset av 14 diamanter, er imidlertid også symboltung av en annen grunn.

Det røper den kongelige juveléren House of Garrard overfor magasinet Marie Claire.

Høyt verdsatt arvestykke

Forlovelsesringen som gikk i arv fra prinsesse Diana og til hertuginne Kate, er nemlig laget med direkte inspirasjon fra dronning Victorias foretrukne edelstein.

- Dronning Victoria elsket safirer, så prins Albert pleide å kjøpe safirer til henne. Det er en veldig berømt safirbrosje som dronning Elizabeth bruker jevnlig, som har gått i arv fra dronning Victoria, sier en representant for juveléren, og legger til:

- Den var inspirasjonen til [den safirbesatte] forlovesesringen som hertuginnen av Cambridge går med. Prins Charles hadde alltid sett denne vakre safirbrosjen som moren hans eide, som House of Garrard hadde laget. Da han dro til House of Garrard og så den ringen, tenkte han den var perfekt.

Dermed fikk altså prinsesse Diana, og deretter hertuginne Kate, en forlovelsesring med et historisk sus.

Vogue har også omtalt brosjen som dronning Victoria brukte på bryllupsdagen sin. ifølge motemagasinet var dronningen også iført tyrkiske diamantøredobber, hvite satengsko, hansker av geiteskinn og en krans av myrt og appelsinblomster.

Saken fortsetter under bildet.

ARVET RINGEN: Hertuginne Kate med prinsesse Dianas tidligere forlovelsesring, på den dagen hun og prins William annonserte sin forlovelse. Foto: NTB scanpix
ARVET RINGEN: Hertuginne Kate med prinsesse Dianas tidligere forlovelsesring, på den dagen hun og prins William annonserte sin forlovelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Noe blått» og «noe lånt»

Og dronning Victorias forkjærlighet for safirer har dessuten inspirert hvordan juveléren lager forlovelsesringer opptil i dag.

- Et par dager før prins Albert og dronning Victoria giftet seg, forærte han henne [brosjen] som en bryllupsgave.

- Dronning Victoria likte den så godt at hun faktisk endte opp med å bruke den på bryllupsdagen sin, som «noe blått»-elementet sitt. Nå plasserer alltid Garrard en safir på innsiden av alle forlovelsesringer, som et nikk til de kongeliges forkjærlighet for safirer, og til «noe blått» på brudens bryllupsdag, røper representanten overfor Marie Claire.

ARVESTYKKE: Dronning Elizabeth fotografert på The Royal Ascot i juni 2015, iført brosjen fra dronning Victoria. Foto: AP/ NTB scanpix
ARVESTYKKE: Dronning Elizabeth fotografert på The Royal Ascot i juni 2015, iført brosjen fra dronning Victoria. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge Business Insider stammer tradisjonen om at bruden skal iføre seg både noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått i hvert fall fra 1800-tallets England, nærmere bestemt Lancastershire.

Og da hertuginne Kate giftet seg med prins William i april 2011, var hun iført «noe lånt» i tillegg til «noe blått»-arvestykket fra prinsesse Diana: En diamantbesatt tiara.

I LÅNT TIARA: Hertuginne Kate på bryllupsdagen. Foto: Reuters/ NTB scanpix
I LÅNT TIARA: Hertuginne Kate på bryllupsdagen. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge Tatler var det kong Georg VI som i 1936 bestilte tiaraen, kalt «The Halo Scroll Tiara», fra juvelérhuset Cartier til sin kone, dronning Elizabeth, seinere kjent som Dronningmoren.

Dronning Elizabeth (91) fikk deretter tiaraen i 18-årsgave av moren sin, og hun lånte den siden til både sin søster, prinsesse Margaret, sin datter, prinsesse Anne (67) - og altså til Kate Middleton, på den dagen hun offisielt ble en del av det britiske kongehuset.

Cartier-tiaraen er besatt med hele 739 brilliantslipte diamanter, samt 149 baguetteslipte diamanter.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate og Prins William kommer til Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer