Jameela Jamil:

Avslører diagnose: - Ikke et filter

Skuespiller Jameela Jamil er åpen om diagnose.

ÆRLIG: Jameela Jamil føler et behov for å snakke om diagnosen sin, i håp om å hjelpe andre. Foto: Rob Latour/Shutterstock/NTB
ÆRLIG: Jameela Jamil føler et behov for å snakke om diagnosen sin, i håp om å hjelpe andre. Foto: Rob Latour/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

«The Good Place»-skuespiller Jameela Jamil (36) har sett seg lei av å la frykten styre hva hun deler eller ikke. I en ærlig video på videoappen TikTok viser hun nå fram en helt spesiell egenskap, og forklarer bakgrunnen for den.

Samtidig som hun tar et oppgjør med kritikerne, som hun hevder har ført henne inn på mørke tanker i fortida.

Elastisk ansikt

I en TikTok-video ser man Jamil dra i kinnene sine, samtidig som hun sier følgende:

- Se på dette. Jesus kristus. Dette er ikke en app, det er ikke et filter, det er bare ansiktet mitt. Se så elastisk det er, sier hun mens hun strekker kinnene utover.

Videre forklarer 36-åringen at grunnen til at huden kan strekkes så langt ut, er at hun har noe som kalles Ehlers-Danlos' syndrom (EDS).

EDS er en arvelig bindevevssykdom som kommer til uttrykk gjennom økt bevegelighet (hypermobilitet) i ledd, hyperelastisitet i huden, vevsskjørhet, blødningstendens og plutselig død ved sprekkdannelser i hovedpulsåra eller andre kar, skriver NHI.

NHI anslår at én per 10.000 i vår befolkning har EDS. Sunnaas sykehus omtaler sykdommen som sjelden.

SYKDOM: Tina Andersen kom inn litt senere enn de andre jentene i datingprogrammet «Love IRL». Hun forteller om en sykdom som gjorde ting vanskelig for henne under innspillingen. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Jamil forklarer selv at hun blant annet er hypermobil, og viser i videoen at hun kan bøye ledd lenger bak enn det de fleste andre kan.

- Jeg vil snakke om det, til tross for at folk elsker å latterliggjøre meg på grunn av helsen min. Fordi dette er en seriøs tilstand som påvirker alle deler av kroppen og selv hodet. Det kan være farlig å ikke vite at du har det, på grunn av måten det påvirker blåmerker, blødninger, leging, fertilitet, forteller hun i videoen.

Hun lister også opp en rekke andre ulemper med tilstanden, og ber folk som tror de kan ha sykdommen om å oppsøke lege.

- La oss redde liv

På Instagram, hvor hun også har delt videoen, tar hun samtidig et oppgjør med folk som tidligere har gjort narr av henne for ulike helseproblemer hun har delt opp gjennom tida.

«Beklager at jeg ikke snakker om dette oftere. Internett gjorde narr av helseproblemene mine tidligere og det gjorde meg suicidal», forteller hun åpenhjertig.

«VARULV-SYNDROM»: 17 år gamle Lalit Patidar lider av en svært sjelden sykdom. Video: Newslions Vis mer

Videre skriver Jamil at hun ikke lenger vil la hatet styre henne.

«Jeg er ferdig med å ikke snakke til folk som betyr noe om dette svært viktige temaet, bare fordi mange folk som er heldige og har god helse ikke har en sjel. La oss spre bevissthet rundt dette temaet sammen, og redde liv», avslutter hun. «»

LES OGSÅ: - La henne være

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer