«Rådebank»:

Avslører: - Bruker stand-in

Avslører hemmelig «Rådebank»-detalj.

DETALJER: Skuespillerne i «Rådebank» tilbringer mye tid i bilen. Foto: Max Emanuelson/Fenomen/NRK.
DETALJER: Skuespillerne i «Rådebank» tilbringer mye tid i bilen. Foto: Max Emanuelson/Fenomen/NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes få tv-serier hvor clutchen får kjørt seg så hardt, hvor eksosen får fly så fritt og hvor det brukes så mye bensin som det gjøres i NRK-suksessen «Rådebank».

Skuespillerne i serien fikk nærmest stjernestatus over natten, spesielt da sesong to ble sluppet tidligere i år. Odin Waage (25) og Sjur Vatne Brean (21), som spiller henholdsvis Glenn-Tore og Sivert i serien, har vært hovedkarakterer i hver sin sesong, og vi ser dem ofte i wunderbaum-rus bak rattet.

I PAPPAS FOTSPOR: Kasper Antonsen gjør for tiden stor suksess med NRK-serien «Rådebank», og flere har merket hans slående likhet med sin også kjente pappa. Video: TV 2/ Rød Løper Vis mer

For gutta er ikke bilen bare et kjøretøy, men en livsstil.

Så hvordan har det seg altså at en av hovedrolleinnehaverne ikke har lappen, og hvordan har produksjonen fått det hele til å gå opp?

Da Waage og Vatne Brean gjestet «P3morgen» tidligere denne uken, kunne sistnevnte avsløre nettopp det - at han ikke har lappen.

Flere uten førerkort

Se og Hør har derfor tatt en prat med Tom Marius Kittilsen, produsent for «Rådebank» i Fenomen, som avslører hvordan de har løst førerkortmangel blant skuespillerne.

- Det viktigste for å få til disse løsningene, har handlet om sikkerhet og god dialog med politiet. Med gode, kompenserende tiltak og litt kreativ kamerabruk kom vi godt i havn, forklarer produsenten.

UTEN LAPPEN: Sjur, som spiller Sivert, er blant skuespillerne uten lappen. Foto: Max Emanuelson/Fenomen/NRK.
UTEN LAPPEN: Sjur, som spiller Sivert, er blant skuespillerne uten lappen. Foto: Max Emanuelson/Fenomen/NRK. Vis mer

Videre kan Kittelsen røpe at det var overraskende mange av de unge skuespillerne som ikke har førerkort. Dette ble løst på flere måter.

- Dialog i bevegelig bil ble stort sett løst med bil på henger. Vi hadde god dialog med politiet om dette. I tillegg til at vi gjorde det på denne måte fordi skuespilleren mangler førerkort, mener vi også at det gir noe til spiller, forklarer Kittilsen, og fortsetter:

- Det er lettere å konsentrere seg om replikker og godt spill når bilen går av seg selv.

KJØRER MED MOBIL: I «Haik» dukket Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånden, noe flere bet seg merke i. Vis mer

Stand-in

Ifølge Kittilsen kan Sjur Vatne Brean kjøre bil og har øvelseskjørt en del.

- Vi hadde klare avtaler med politiet om muligheten for å kjøre noen meter på lukket område med en sikkerhetsansvarlig som fulgte opp. For eksempel i scener der man kjørte inn på et tun og lignende.

FILMTRIKS: Slik kunne det se ut når skuespillere uten lappen satt bak rattet. Foto: Max Emanuelson/Fenomen/NRK.
FILMTRIKS: Slik kunne det se ut når skuespillere uten lappen satt bak rattet. Foto: Max Emanuelson/Fenomen/NRK. Vis mer

Produsenten avslører også at det blir brukt en såkalt stand-in.

- Vi har scener der kamera er på kran i følgebil, hvor man ikke ser sjåføren særlig godt. Vi har faktisk også et par eksempler på sjåfør bak rattet og assistenter som dyttet bilen ut eller inn i bildet, sier han.

Roses

Produsenten og resten av menneskene bak suksesserien har altså vært kreative for å få det hele til å gå rundt, og denne uken ble det også kjent at fansen kan glede seg over en kommende sesong tre av «Rådebank».

- At det blir en til sesong er jo det beste som kunne ha skjedd. Jeg er så glad i det universet og liker å leve i det, rett og slett. Responsen på sesong 2 har vært helt overveldende, sa Odin Waage da han gjestet «P3morgen».

NY SERIE: HBOs nye serie «It's a Sin» har tatt folket med storm. Video: HBO/ Rød Løper Vis mer

I første sesong tok «Rådebank» for seg mental helse i form av kjærlighetssorg. Sesong to handler mye om karakteren Sivert og et mye større alvor. Sesongen har fått mye ros for å ta opp mental helse blant unge menn.

Dagbladets anmelder ga serien terningkast fire, og mener at seriens store styrke ligger i hvor nært den nærmer seg «Utkant-Norges» virkelighet.

«NRKs «Rådebank» tar kjøreglede på sjeldent alvor, og klarer med det å bli en forfriskende hjertevarm dukkert i det som er for mange et ukjent og utskjelt utkantsmiljø».

LES OGSÅ: «Carpool Karaoke»-avsløring går viralt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer