Det finnes få tv-serier hvor clutchen får kjørt seg så hardt, hvor eksosen får fly så fritt og hvor det brukes så mye bensin som det gjøres i NRK-suksessen «Rådebank».
Skuespillerne i serien fikk nærmest stjernestatus over natten, spesielt da sesong to ble sluppet tidligere i år. Odin Waage (25) og Sjur Vatne Brean (21), som spiller henholdsvis Glenn-Tore og Sivert i serien, har vært hovedkarakterer i hver sin sesong, og vi ser dem ofte i wunderbaum-rus bak rattet.
For gutta er ikke bilen bare et kjøretøy, men en livsstil.
Så hvordan har det seg altså at en av hovedrolleinnehaverne ikke har lappen, og hvordan har produksjonen fått det hele til å gå opp?
Da Waage og Vatne Brean gjestet «P3morgen» tidligere denne uken, kunne sistnevnte avsløre nettopp det - at han ikke har lappen.

Kapret stor rolle i «Exit 2»
Flere uten førerkort
Se og Hør har derfor tatt en prat med Tom Marius Kittilsen, produsent for «Rådebank» i Fenomen, som avslører hvordan de har løst førerkortmangel blant skuespillerne.
- Det viktigste for å få til disse løsningene, har handlet om sikkerhet og god dialog med politiet. Med gode, kompenserende tiltak og litt kreativ kamerabruk kom vi godt i havn, forklarer produsenten.

Videre kan Kittelsen røpe at det var overraskende mange av de unge skuespillerne som ikke har førerkort. Dette ble løst på flere måter.

Blir nektet å kjøre bil
- Dialog i bevegelig bil ble stort sett løst med bil på henger. Vi hadde god dialog med politiet om dette. I tillegg til at vi gjorde det på denne måte fordi skuespilleren mangler førerkort, mener vi også at det gir noe til spiller, forklarer Kittilsen, og fortsetter:
- Det er lettere å konsentrere seg om replikker og godt spill når bilen går av seg selv.
Stand-in
Ifølge Kittilsen kan Sjur Vatne Brean kjøre bil og har øvelseskjørt en del.
- Vi hadde klare avtaler med politiet om muligheten for å kjøre noen meter på lukket område med en sikkerhetsansvarlig som fulgte opp. For eksempel i scener der man kjørte inn på et tun og lignende.

Produsenten avslører også at det blir brukt en såkalt stand-in.
- Vi har scener der kamera er på kran i følgebil, hvor man ikke ser sjåføren særlig godt. Vi har faktisk også et par eksempler på sjåfør bak rattet og assistenter som dyttet bilen ut eller inn i bildet, sier han.

Har ikke lappen - må selge motorsykkelen
Roses
Produsenten og resten av menneskene bak suksesserien har altså vært kreative for å få det hele til å gå rundt, og denne uken ble det også kjent at fansen kan glede seg over en kommende sesong tre av «Rådebank».
- At det blir en til sesong er jo det beste som kunne ha skjedd. Jeg er så glad i det universet og liker å leve i det, rett og slett. Responsen på sesong 2 har vært helt overveldende, sa Odin Waage da han gjestet «P3morgen».
I første sesong tok «Rådebank» for seg mental helse i form av kjærlighetssorg. Sesong to handler mye om karakteren Sivert og et mye større alvor. Sesongen har fått mye ros for å ta opp mental helse blant unge menn.
Dagbladets anmelder ga serien terningkast fire, og mener at seriens store styrke ligger i hvor nært den nærmer seg «Utkant-Norges» virkelighet.

Deler gladnyhet
«NRKs «Rådebank» tar kjøreglede på sjeldent alvor, og klarer med det å bli en forfriskende hjertevarm dukkert i det som er for mange et ukjent og utskjelt utkantsmiljø».
LES OGSÅ: «Carpool Karaoke»-avsløring går viralt