Anne Brith Davidsen:

Avdekket flere brudd

Etter granskningen av selskapet avdekket skatteetaten at Anne Brith Davidsen blant annet har tatt ut ulovlig utbytte.

FLERE BRUDD: Skatteetaten har avdekket flere brudd etter en granskning av Anne Brith Davidsens selskap. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FLERE BRUDD: Skatteetaten har avdekket flere brudd etter en granskning av Anne Brith Davidsens selskap. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert

I fjor var tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen (46) i hardt vær etter at flere personer sto frem med krass kritikk, etter å ha betalt store summer for et influenserkurs de mener ikke sto til forventningene.

Etter Se og Hørs avsløringer, havnet kursvirksomheten på Forbrukertilsynets bord. Konklusjonen ble at hun hadde brutt markedsførings- og angrerettloven.

Både Influencer Program AS og Anne-Brith AS ble begjært konkurs i midten av februar, og i mars ble konkursene behandlet i såkalt skiftesamling i Nedre Romerike tingrett. Der kom det fram at skatteetaten hadde iverksatt gransking av sistnevnte selskap.

Der karakteriserte bobestyrer Thomas Wangen driftskostnadene som «svært høye», og at dette var noe av det skatteetaten ville undersøke.

- Skatteetaten har iverksatt kontroll av selskapet. Bakgrunnen er at mange av disponeringene i selskapet tilsynelatende er av privat karakter, sa han da.

- UFIN: Tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen er i hardt vær etter at flere deltakere på hennes «influencerkurs» føler seg lurt. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Avdekket lovbrudd

Nå er utfallet klart, og skatteetaten avdekket brudd på skattebetalingsloven og bokføringsloven, ifølge VG.

«Selskapet har ikke overholdt reglene om separering av forskuddstrekk og dokumentasjon av bokførte opplysninger. Videre er det avdekket at selskapet ikke har innberettet lønn til styreleder i henhold til regelverket. I tillegg til dette er det blitt utdelt ulovlig utbytte til Davidsen», står det i rettsdokumentet fra Romerike og Glåmdal tingrett ifølge avisen.

Det står ingenting om størrelsen på utbyttet Davidsen har tatt ut ulovlig. Forholdene vil ikke bli anmeldt.

Davidsen har ikke besvart Se og Hørs henvendelse.

Ga covid-19 skylden

Anne-Brith AS hadde i 2019 inntekter på 1,4 millioner kroner. Det gikk 310 000 kroner i underskudd samme år.

FYFAEN: Paret i «Luksusfellen» får sjokk når de får se hvor mye de har i gjeld. Video: Viaplay Vis mer

Ifølge VG har selskapet negativ egenkapital på nærmere 350 000 kroner. Influenser Program AS har minus 60 000 kroner etter fratrekk av gjeld. Derfor har ingen av selskapene mulighet til å dekke sine forpliktelser, og selskapene slettes derfor.

Davidsen selv har opplyst om at årsaken til konkurs i begge selskapene er sykdom og covid-19. Bobestyrer mente imidlertid at det var tvilsomt at coronapandemien hadde påvirket driften, ettersom selskapene var internettbasert.

En rekke konkurser

Davidsen var i en årrekke en profilert influenser, gjennom både egne kanaler og i TV 2-serien «Bloggerne». Hun ble populær i etterkant av programmet «Hele Norge Baker», og ga i 2019 ut den omstridte, men bestselgende boken «Kvinner som hater kvinner».

Etter avsløringene om influenserkurset trakk hun seg fra offentligheten, og har tross gjentatte forespørsler fra Se og Hør takket nei til intervju.

Davidsen har vært involvert i flere konkurser tidligere. I 2016 ble selskapet Villa Perlesukker slått konkurs, og selskapet hadde da over 220 000 kroner i gjeld, meldte Dagens Næringsliv.

ENERGIDRIKK: I denne episoden av «Luksusfellen» blir vi vitne til svimlende summer som går til svimlende mengder energidrikk. Vis mer

Selskapet Festkaker AS ble begjært konkurs i 2009, ifølge Helgelendingen. Selskapet drev med baking, og ifølge avisa var Davidsen medeier i aksjeselskapet med flere andre.

Hun var også styremedlem i selskapet Hilleborgs hus AS, som drev med salg av interiør. Dette selskapet gikk konkurs i 2006, ifølge Regnskapstall.no.

LES OGSÅ: Kjendisdatter vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer