Åsleik Engmark:

Åsleik Engmark bisatt i dag: 
- En fin, lang og trist seremoni

Familie og venner tok et siste farvel med den folkekjære komikeren og skuespilleren.

GREFSEN KIRKE (Seoghør.no): Torsdag ble skuespiller og komiker Åsleik Engmark bisatt fra Grefsen kirke i Oslo.

Engmark døde brått søndag 12. februar da han fikk et illebefinnende under et familiebesøk i Brussel. Han ble 51 år gammel.

«Min elskede kjæreste, vår kjære pappa, sønn, bror, svoger og onkel Åsleik Audgar Engmark født 27. desember 1965, døde brått fra oss 12. februar 2017», heter det i dødsannonsen, som ble publisert på begravelsesbyrået Jølstads nettsider i forrige uke.

Mange hadde møtt fram for å ta et siste farvel med den folkekjære skuespilleren og komikeren. Blant dem var Lisa Tønne, Sigrid Bonde Tusvik, Geir Kvarme, Jon Niklas Rønning, Gustav Nilsen, Øystein Bache, Rune Gokstad, Nils-Ingar Aadne, Nadya Khamitskaya, Zahid Ali, Are Kalvø og Per Olav Sørensen.

Komiker Zahid Ali fortalte til Seoghør.no etter bisettelsen at det var en verdig avskjed.

- Det var en fin, lang og trist seremoni. Det jeg kommer til å huske Åsleik best for, er stemmen. Den blir hengende igjen lenge, tror jeg, fortalte komikeren.

Saken fortsetter under bildene.

I KIRKA: Are Kalvø. Foto: Andreas Fadum
PÅ PLASS: Komikerne Henrik Thodesen og Jonas Kinge Bergland kom sammen til bisettelsen. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Komiker Nils-Ingar Aadne. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Zahid Ali og Shabana Rehman. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Komiker Tommy Steine. Foto: Andreas Fadum
ARM I ARM: Komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Foto: Andreas Fadum
GOD VENN OG KOLLEGA: Artist og komiker Jon Niklas Rønning. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Komiker Gustav Nilsen. Foto: Andreas Fadum

Etter ønske fra familien ble det avholdt en privat og lukket minneseremoni.

Ole Edvard Antonsen og Ingrid Bjørnov var blant dem som stod for musikken i kirken.

- En av de flotteste jeg kjente

Jon Niklas Rønning og Engmark kjente hverandre godt. Utenfor kirken kom han med lovord om sin avdøde kamerat.

- Åsleik var en av de varmeste, flotteste og mest begavede personene jeg kjente. Han var et forbilde og en god venn. Jeg kommer til å savne ham dypt, fortalte Rønning.

SISTE FARVEL: Venner og familie tok et siste farvel med Åsleik Engmark, da han ble bisatt fra Grefsen kirke torsdag. Foto: NTB Scanpix
SISTE FARVEL: Venner og familie tok et siste farvel med Åsleik Engmark, da han ble bisatt fra Grefsen kirke torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Engmark vant TV 2-programmet «Skal vi danse» sammen med Nadya Khamitskaya i 2010. Hun forteller til Dagbladet at bisettelsen var i hans ånd.

- Det var en veldig fin seremoni etter forholdene. Og veldig ordentlig. Kirka var full, og det viser hvor glade folk er i ham og hvor mye han har betydd. Jeg føler veldig med hele familien, fortalte hun og fortsatte:

- Jeg er veldig takknemlig for å ha fått lov til å jobbe med Åsleik såpass tett og intenst. Vi er veldig like profesjonelt sett og det var godt å kunne jobbe med en som var like intens i det å lykkes med noe i nuet. «Skal vi danse» er jo ikke verdens viktigste ting, men han gjorde alt så ordentlig, sa Khamitskaya.

Stor karriere

Engmark hadde en enorm karriere, og arbeidet blant annet som skuespiller, regissør, tekstforfatter og komiker. Han hadde et stort nettverk av skuespillere og underholdningspersonligheter rundt seg.

Engmark er kjent fra en rekke filmer og tv-serier, og er mannen bak karakteren Severin Suveren, som guidet nordmenn gjennom fjellvettreglene i beste sendetid på 80-tallet.

Engmark har i tillegg dubbet en rekke tegnefilmer. Mange husker ham som stemmen til tegneseriefiguren Timon i Disney-filmen «Løvenes konge», men også i «Mulan», «Monsterbedriften» og «Toy Story». I seinere tid også i filmene om bokfiguren «Knerten».

HØYDEPUNKTENE: Åsleik A. Engmark døde 12. februar, 51 år gammel. Han var en komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Her er høydepunktene fra hans liv. Vis mer

51-åringen hadde fram til nylig vært på turné musikervennen Jon Rørmark.

I 2001 ble Engmark tildelt tildelt Stå Opp-prisen for sitt humortalent, og ble kåret til årets morsomste standupkomiker.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre barn, Edda, Erle og August. Komikeren var kjent for å holde privatlivet for seg selv, og fortalte i et intervju med Dagbladet i 2002 at han ikke vil at familien skal være et hjelpemiddel i hans karriere.

- Det er hva jeg gjør på scenen og ikke hvilke gardiner eller hvilken sofa jeg har, som betyr noe. Jeg snakker aldri om privatlivet mitt, sa han.

EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer