Askepott-stjernen isolerte seg etter suksessen

«Tre nøtter til Askepott»-skuespilleren ble beskyldt for å være en voldelig alkoholiker.

POPULÆRT: NRK har sendt «Tre nøtter til Askepott» hvert år siden 1975, med unntak av en pause i 1993. Men folket ville ha tradisjonen tilbake - og filmen er i dag et must å få med seg for de fleste nordmenn på julaften.  Foto: IMAGO/ All Over Press
POPULÆRT: NRK har sendt «Tre nøtter til Askepott» hvert år siden 1975, med unntak av en pause i 1993. Men folket ville ha tradisjonen tilbake - og filmen er i dag et must å få med seg for de fleste nordmenn på julaften. Foto: IMAGO/ All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I 1973 spilte den da 19 år gamle tsjekkiske jenta Libuse Safrankova rollen som Askepott i filmsuksessen «Tre nøtter til Askepott».

Siden 1975 - med unntak av julen 1993 - har den populære filmproduksjonen blitt sendt på NRK, og for hundretusner av nordmenn er historien om den foreldreløse jenta, som til slutt vinner folket og prinsen, blitt et must å se på julaften.

Men for Libuse Safrankova, som i dag er 60 år, har medaljen hatt en vond bakside.

TSJEKKISK SUKSESS: Libuse Safrankova og Pavel Travnicek var henholdsvis 19 og 23 år da de i 1973 spilte i Tre nøtter til Askepott. Filmen sendes klokken 11.00 på NRK på julaften. Foto: All Over Press
TSJEKKISK SUKSESS: Libuse Safrankova og Pavel Travnicek var henholdsvis 19 og 23 år da de i 1973 spilte i Tre nøtter til Askepott. Filmen sendes klokken 11.00 på NRK på julaften. Foto: All Over Press Vis mer

I 2002 saksøkte Libuse og skuespillerektemannen Josef Abrhám (73) redaktøren Jiří Janoušek (70) for falske anklager om alkoholmisbruk og vold.

Det tsjekkiske magasinet «Super», som han på den tiden var redaktør for, hadde nemlig publisert en historie om Libuse hvor de beskyldte henne for å ha et problem med alkohol, samt ha vært svært voldelig mot ektemannen.

Libuse og Josef vant i retten, men har siden holdt en svært lav profil i media.

De to har sønnen Josef Abrhám jr. (36), som har gått i foreldrenes fotspor og er i dag en av Tsjekkias fremste filmregissører, i tillegg til barnebarna Josífkem (6) og Toníčkem (4).

HOLDER KOKEN: I år har Libuse Safrankova vært aktuell i den tsjekkiske komedien «Donšajni» - som kan oversettes til Don Juan. Foto: Everett Collection / Everett Collection/All Over Press
HOLDER KOKEN: I år har Libuse Safrankova vært aktuell i den tsjekkiske komedien «Donšajni» - som kan oversettes til Don Juan. Foto: Everett Collection / Everett Collection/All Over Press Vis mer

Men selv om Askepott og den sjarmerende prinsen, spilt av Pavel Travnicek (63), er blitt «allemannseie» for det norske folk, og samler utallige nordmenn foran TV-skjermen hver julaften klokken 11.00, har Libuse selv aldri vært glad i TV-titting i julehøytiden:

– Hvert år samler hele storfamilien seg for å feire jul på den tradisjonelle måten. Jeg kan ikke huske at vi noensinne har slått på TV-en. Hjemme hadde vi en klassisk, landlig jul. Vi dro til kirkegården og sang julesanger, og deltok på midnattsmesse. Til denne dag er det dette jeg assosierer med jul, har hun tidligere uttalt til det tsjekkiske TV-bladet Zeitschrift Televize.

Men til tross for at hun holder en lav profil på privaten har hun fortsatt som skuespiller, og har i år vært aktuell i den tsjekkiske komedien «Donšajni». I 1996 vant filmen «Kolya», som hun hadde den kvinnelige hovedrollen i, Oscar for beste utenlandske film.

LES OGSÅ: Slik blir kongefamiliens jul

Se klipp fra «Tre nøtter til Askepott» i videoen under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer