Askepott-stjernen isolerte seg etter suksessen

«Tre nøtter til Askepott»-skuespilleren ble beskyldt for å være en voldelig alkoholiker.

POPULÆRT: NRK har sendt «Tre nøtter til Askepott» hvert år siden 1975, med unntak av en pause i 1993. Men folket ville ha tradisjonen tilbake - og filmen er i dag et must å få med seg for de fleste nordmenn på julaften.  Foto: IMAGO/ All Over Press
POPULÆRT: NRK har sendt «Tre nøtter til Askepott» hvert år siden 1975, med unntak av en pause i 1993. Men folket ville ha tradisjonen tilbake - og filmen er i dag et must å få med seg for de fleste nordmenn på julaften. Foto: IMAGO/ All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I 1973 spilte den da 19 år gamle tsjekkiske jenta Libuse Safrankova rollen som Askepott i filmsuksessen «Tre nøtter til Askepott».

Siden 1975 - med unntak av julen 1993 - har den populære filmproduksjonen blitt sendt på NRK, og for hundretusner av nordmenn er historien om den foreldreløse jenta, som til slutt vinner folket og prinsen, blitt et must å se på julaften.

Men for Libuse Safrankova, som i dag er 60 år, har medaljen hatt en vond bakside.

I 2002 saksøkte Libuse og skuespillerektemannen Josef Abrhám (73) redaktøren Jiří Janoušek (70) for falske anklager om alkoholmisbruk og vold.

Det tsjekkiske magasinet «Super», som han på den tiden var redaktør for, hadde nemlig publisert en historie om Libuse hvor de beskyldte henne for å ha et problem med alkohol, samt ha vært svært voldelig mot ektemannen.

Libuse og Josef vant i retten, men har siden holdt en svært lav profil i media.

De to har sønnen Josef Abrhám jr. (36), som har gått i foreldrenes fotspor og er i dag en av Tsjekkias fremste filmregissører, i tillegg til barnebarna Josífkem (6) og Toníčkem (4).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer