OPTIMIST: Ole Ivars-trommeslager Arild Engh ønsket å amputere den ene foten etter å ha slitt med et sår som ikke vil gro i to år. Selv om han nå er for syk til å operere, velger 69-åringen å se lyst på fremtiden.  Foto: Henning Jensen
OPTIMIST: Ole Ivars-trommeslager Arild Engh ønsket å amputere den ene foten etter å ha slitt med et sår som ikke vil gro i to år. Selv om han nå er for syk til å operere, velger 69-åringen å se lyst på fremtiden. Foto: Henning Jensen Vis mer

Arild Engh er for syk til å amputere

- Sykdom har alltid vært en del av livet mitt, sider danseband-veteranen til Se og Hør.

Publisert

SEOGHØR.NO: I snart 40 år har Arild Engh (69) sittet bak trommene i evigunge Ole Ivars. For ham har musikken alltid vært livet.

De siste to årene har vært strabasiøse for Arild, som har hatt diabetes siden han var 7 år gammel.

- Sykdom har alltid vært en del av livet, men det har ikke gjort meg så mye. Jeg må ha norgesrekord i diabetes. På Gjøvik sykehus er det en historisk utstilling av sprøyter som har vært i bruk på pasienter. Jeg har brukt samtlige, forteller Arild til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

HUMØRSPREDER: Arild Engh (foran) både savnes i og savner Ole Ivars. Her er det populære dansebandet på Spellemannprisen i Stavanger Konserthus i januar 2014. Foto: Andreas Fadum
HUMØRSPREDER: Arild Engh (foran) både savnes i og savner Ole Ivars. Her er det populære dansebandet på Spellemannprisen i Stavanger Konserthus i januar 2014. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Ville amputere

Han innrømmer at formen ikke er god. I to år har han slitt med at et sår på høyre ankel ikke vil gro.

- Det er på grunn av diabetesen. Såret har plaget meg noe innmari. Det gikk faktisk så langt at jeg bestemte meg for å amputere foten, legger den rutinerte musikeren til.

Arild kom helt til amputasjonslegen, men i forundersøkelsene ble det fastslått at han hadde for dårlig hjerte til å gjennomføre amputasjonen.

Trommeslageren har tidligere vært gjennom to hjerteinfarkt, og ble operert for 10 år siden etter at han fikk infarkt på spillejobb med Ole Ivars i Sverige.

Svekket hjerte

Tidligere i høst var Arild en lengre periode på Feiringklinikken. De satte inn en stent, men hjertekapasiteten ble ikke spesielt forbedret.

- Jeg fikk vite at jeg har igjen 40 prosent av normal hjertekapasitet. At jeg ikke kunne amputere foten, var selvfølgelig en kjedelig beskjed. Nå må jeg bare håpe at såret gror til slutt. Det er forferdelig å gå rundt som jeg gjør nå, sier Arild til Se og Hør.

Før han dro på klinikken falt Arild hjemme på kjøkkengulvet og fikk et mindre brudd i ryggen.

- Jeg ble liggende i to og en halv time før jeg klarte å ake meg inn på stua hvor mobilen lå. Da fikk jeg tak i hjemmesykepleien.

Saken fortsetter under bildet.

PRISBELØNT: Ole Ivars har vunnet hele åtte Spellemannpriser. Her er bandet, representert ved Bjørn Elvestad (f.v.), Tore Halvorsen, Ole Ødegård og trommeslager Arild Engh, fotografert i forbindelse med nominasjonen til Spellemannprisen 2009 i klassen «Danseorkester».  Foto: NTB scanpix
PRISBELØNT: Ole Ivars har vunnet hele åtte Spellemannpriser. Her er bandet, representert ved Bjørn Elvestad (f.v.), Tore Halvorsen, Ole Ødegård og trommeslager Arild Engh, fotografert i forbindelse med nominasjonen til Spellemannprisen 2009 i klassen «Danseorkester». Foto: NTB scanpix Vis mer

Gikk fra hverandre

På toppen av alt ble også Arild separert fra kona Anne i fjor.

- Det var naturligvis også trasig. Samtidig har jeg jo vært gift to ganger før så det har ikke plaget meg så veldig, men selvfølgelig ble det litt mye på en gang.

Like etter nyttår flyttet Arild inn i en ny leilighet han leier like utenfor Gjøvik.

- Jeg har ikke fått være her så mye. Dette året har jeg for det meste ligget på sykehuset.

Angrer ingenting

Arild innrømmer at han ikke har levd et vanlig A4-liv.

- Diabetes-sykdommen har fulgt meg nesten hele livet, men det er ikke enkelt å leve normalt når du er musiker og jobber mest på kveld og natt. Samtidig er jeg takknemlig for alle store opplevelser jeg har fått være med på. Jeg er ikke typen som sitter og ser meg tilbake og angrer på noe, sier den blide totningen.

Nå er Arilds største ønske at han skal få komme tilbake til gutta i Ole Ivars.

- Det ser dårlig ut slik situasjonen er akkurat nå, men jeg vil ikke miste håpet. Ole Ivars er en så stor del av livet mitt, understreker han.

Saken fortsetter under bildet.

HYLLET OLE IVARS: Arild Engh (t.v.) og William Kristoffersen poserer sammen med skuespillerne Henriette Steenstrup og Lena Kristin Ellingsen (t.h.) etter pessevisningen på «En får væra som en er - en Ole Ivars musikal» våren 2014. Foto: NTB scanpix
HYLLET OLE IVARS: Arild Engh (t.v.) og William Kristoffersen poserer sammen med skuespillerne Henriette Steenstrup og Lena Kristin Ellingsen (t.h.) etter pessevisningen på «En får væra som en er - en Ole Ivars musikal» våren 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Stusslig

I Arilds sykdomsfravær er det lydtekniker Morten Nyhus som vikarierer bak trommene.

- Han har mikset platene våre i en årrekke og kan alle sangene. Morten er en super erstatter.

Ole Ivars gjør i dag stor suksess med sitt nye show «Aldri freåfå». Bandet turnerer for fulle hus over hele landet. I desember kommer showet til Chat Noir i Oslo.

- Jeg snakker med gutta ukentlig og får rapporter om hvor bra det går. Jeg skulle så gjerne vært med. Det er stusslig å sitte her hjemme i stua. Heldigvis er det mye fotball på TV, sier Arild og smiler.

- Skaper smil og glede

Frontfigur William Kristoffersen (63) i Ole Ivars forteller at Arild er savnet i bandet.

- Han er humoristen blant oss. Arild skaper smil og glede overalt hvor han er. Vi håper selvfølgelig også at han blir så bra igjen at han kan komme tilbake bak trommesettet, sier William til Se og Hør.

I fjor feiret Ole Ivars 50 år, og i den anledning ble stykket «En får væra som en er- En Ole Ivars musikal» satt opp på Torshovteatret i Oslo.

Se klipp fra musikalen og se William Kristoffersen synge duett med skuespiller Henriette Steenstrup (41) nedenfor:

LES OGSÅ: - Jeg er rusfri, men drikker for mye

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer