Ari Behn: - Det er jo et helt nytt liv nå

Behn er i ferd med å tilpasse seg singellivet. Onsdag ble han hedret på Theatercafeen - der han skapte skandale i 1993.

STOLT: Ari Behn uttrykte overfor Dagbladet at han var stolt over å få portrettet sitt på Theatercafeen.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOLT: Ari Behn uttrykte overfor Dagbladet at han var stolt over å få portrettet sitt på Theatercafeen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ari Behn (44) og Bjarte Hjelmeland (45) blir hedret med portrett på selveste Theatercaféen i Oslo.

Det er bare de aller fremste kulturpersonlighetene som får sitt bilde hengende der, sammen med blant andre André Bjerke, Olaf Bull, Toralv Maurstad, Erik Bye, Lalla Carlsen og Wenche Foss.

- Ble kastet ut

- Jeg ble kastet ut av hovmesteren og dørvakta 8. oktober 1993 og fikk beskjed om at jeg var nektet for livstid. Nå er jeg tilbake, i glass og ramme, sa Ari Behn.

- Gratulerer Ari, skulle tro man måtte være død for å bli hengt opp her?

- Ja, det er ikke så langt unna. Ikke langt unna, spøkte Ari tilbake til Dagbladets reporter.

Saken fortsetter under bildet.

TAKKET: Flere prominente gjester var på plass da portrettete til Ari Behn og Bjarte Hjelmeland ble avduket, blant andre Toralv Maurstad, Trygve Hegnar og Unni Askeland.  Foto: Tore Skaar
TAKKET: Flere prominente gjester var på plass da portrettete til Ari Behn og Bjarte Hjelmeland ble avduket, blant andre Toralv Maurstad, Trygve Hegnar og Unni Askeland. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Også jeg trodde man nærmest måtte være død for å bli hedret her på Theatercaféen, sa en blid, fornøyd og overrasket skuespiller Bjarte Hjelmeland til Dagbladet.

Skuespilleren har gjort seg bemerket på scener rundt om i landet, men denne æren får han for også å være en god gjest på Theatercaféen.

Deretter kvitterte han med å synge en sang.

Saken fortsetter under bildet.

FORNØYD: Skuespiller Bjarte Hjelmeland med sitt portrett, tegnet av Steffen Kverneland. Foto: Tore Skaar
FORNØYD: Skuespiller Bjarte Hjelmeland med sitt portrett, tegnet av Steffen Kverneland. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Jeg er den nye vinen

Ari Behn fortalte at han både var stolt og glad for å få portrettet sitt her. Så fortalte han kort historien da han den 8. oktober for 23 år siden kom inn på Theatercaféen sammen med Bertrand Besigye og Henning Bråten.

- Jeg plystret høyt, så ble det helt stille.

- Så ropte jeg ut: «Vi er den nye vinen - den nye vinen skal sprenge flaskene». Så ble jeg båret ut, sa Ari Behn og takket for utmerkelsen.

Gratis mat på Theatercaféen

Ari Behn har ikke vist seg mye offentlig etter at det ble kjent at han og prinsesse Märtha går fra hverandre. Onsdag kveld strålte han på Theatercaféen sammen med en rekke gjester og prominenser.

Innehaver Elisabeth Brochmann ønsket dem velkommen:

- Disse to gutta er gode venner av Theatercaféen. Dere skal henge på hver deres side av André Bjerke. De som er tegnet og henger på veggene her hos oss, skal får spise gratis når de er her. Spise, men drikke, sa hun.

Saken fortsetter under bildet.

VISTE FREM PORTRETTET: Kunstner Esther Maria Bjørneboe, Theatercaféens eier Elisabeth Brochmann og Ari Behn. Foto: Tore Skaar
VISTE FREM PORTRETTET: Kunstner Esther Maria Bjørneboe, Theatercaféens eier Elisabeth Brochmann og Ari Behn. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Et nytt liv, nå

- Det visste jeg ikke. Jeg synes hun sa spise OG drikke, det var i alle fall det jeg hørte, sier Ari i en samtale med Dagbladet kort tid etter.

- Jo, det går veldig bra med meg, med oss.

- Det er jo et helt nytt liv nå. Jeg har kjøpt meg et hus i Lommedalen, bare fem minutter unna Märtha. Barna er trygge, og alt går bra, forsikret Ari Behn.

- Ingen ny kvinne

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk tidligere i år fra hverandre etter 14 års ekteskap.

BRUDD: I august kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk fra hverandre etter 14 års ekteskap.  Foto: DPA/ NTB Scanpix
BRUDD: I august kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk fra hverandre etter 14 års ekteskap. Foto: DPA/ NTB Scanpix Vis mer

Paret viste seg sammen offentlig for første gang under Oslo Horse Show søndag, der døtrene Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (8) deltok i oppvisning med Lommedalen Kjøre- og Rideklubb.

- Vi samarbeider godt med barna.

- Du har ikke funnet deg en ny kvinne, da?

- Nei, det har jeg ikke. Har det hektisk for tida. Har pusset opp huset, måtte gjøre det til mitt, mer personlig. Ellers skriver jeg skuespill og holder på med ny roman. Kan ikke fortelle mer om akkurat hva.

- Det er terapi

- Og så planlegger Per (Heimly) og jeg nye tv-greier, men akkurat hva det blir, vet vi ennå ikke.

- Så maler du jo mye, er det terapi?

- Jeg maler like mye som jeg skriver. Du kan si det er terapi. Jeg er veldig sikker på det jeg gjør, det å lage bilder er veldig frigjørende, sier Ari til Dagbladet.

Bjørneboe og Kverneland

Det er fire år siden sist, og 92 år siden første gang nye bilder ble hengt opp på Theatercaféen. Forrige gang var det fotograf Morten Krogvold som fikk sin plass på veggen. Nå er det klart for to nye portretter på Theatercaféen.

Tegnerne denne gang er Esther Maria Bjørneboe og Steffen Kverneland.

- Jeg møtte Ari flere ganger, på et rom her på Continental. Han hadde med seg en av ungene en gang også. Det går ikke an å male et slikt portrett etter et fotografi, sier Bjørneboe til Dagbladet.

Steffen Kverneland malte Hjelmeland.

- Det var en sann fornøyelse. Stas å få lov til å gjøre en slik jobb, sier Kverneland til Dagbladet, og nikker mot plassen på veggen der bildene skal henge, på hver side av André Bjerke.

Saken fortsetter under bildet.

KUNSTNERVENNER: Unni Askeland og Per Heimly var på plass da portrettet til kameraten Ari Behn ble avduket.  Foto: Tore Skaar
KUNSTNERVENNER: Unni Askeland og Per Heimly var på plass da portrettet til kameraten Ari Behn ble avduket. Foto: Tore Skaar Vis mer

83 portretter

Samlingen på Theatercaféen inneholder nå 83 portretter, og den viktige og snart hundre år gamle tradisjonen lever videre. Grunnleggeren av Hotel Continental og Theatercaféen, Caroline Boman Hansen, forsto at dersom man skal skape et stamsted, må man la prominente gjester prege det i sin ettertid.

Av de 81 stamgjestene som henger på veggen, er det bare åtte gjenlevende:

Morten Krogvold, Toralv Maurstad, Trygve Hegnar, Arve Tellefsen, Frans Widerberg, Jens Johannessen, Ari Behn og Bjarte Hjelmeland.

Portrettene viser norske kulturpersonligheter, forfattere, skribenter, skuespillere, malere, musikere og komponister.

Felles for dem alle er at de har vært trofaste gjester av huset.

Saken fortsetter under bildet.

BLANT GJESTENE: Skuespiller Henrik Mestad og Ellen Horn, sjef for Riksteatret.  Foto: Tore Skaar
BLANT GJESTENE: Skuespiller Henrik Mestad og Ellen Horn, sjef for Riksteatret. Foto: Tore Skaar Vis mer

Det er 15 tegnere som har bidratt til samlingen. De største bidragsyterne er Henrik Lund, Gösta Hammarlund, Pedro og Ulf Aas. Ellers finner vi arbeider av Finn Graff, Nils Aas, Per Palle Storm, Anne Raknes, Knut Hermod Knudsen, Kristoffer Sinding Larsen, Jukon Gjelseth, Jan Thomas Njerve, Odd Nerdrum, Finn Graff, Per Elvestuen og Arne Nøst.

Blant kveldens gjester fant vi Ellen Horn, Henrik Mestad, Hanne Tømta, Hege Schøyen og Trond Moi.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Vi føler vi lurer seerne

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer