UVIRKELIG: Singapore er en ordentlig moderne by, og er reisemål du snart bør besøke. Foto: All Over
UVIRKELIG: Singapore er en ordentlig moderne by, og er reisemål du snart bør besøke. Foto: All OverVis mer

Årets heteste reisemål

Lonely Planet har kåret Singapore til verdens beste land å besøke i 2015.

SEOGHØR.NO: Mange assosierer bystaten og republikken Singapore – «Løvenes by» – med skyskrapere, shoppingsentre og cocktailen «Singapore Sling», men mye nytt og spennende er skjedd de siste årene: Det kryr av små, trivelige shoppinggater, maten har nådd nye høyder, det er vokst frem grønne lunger, og det er en trivelig by med mange spennende bydeler.

FARGESTERKT: Chinatown er verdt et besøk når du er i Singapore. Foto: All Over
FARGESTERKT: Chinatown er verdt et besøk når du er i Singapore. Foto: All Over Vis mer

Her er et yrende og fargerikt Little India, en Chinatown med masse fristende gatemat, og et snobbestrøk for dem med «svart belte» i shopping.

Rent og pent

– På overflaten kan Singapore virke som en kjedelig og steril utopi, men gir du byen en sjanse vil den overraske deg, sier Jaymi McManus der vi sitter i den fargerike bydelen Little India. Han har bodd i Singapore i 10 år.

Noe av det han setter spesielt stor pris på, er at alt er så enkelt. Alle snakker godt engelsk, det er lett å ta seg rundt, og gatene er rene og pene.

UT OG SPISE: En spiseopplevelse du må unne deg i Singapore er å gå på et av de populære "hawker centres" der mange forskjellige boder og kjøkken serverer god mat. Foto: All Over
UT OG SPISE: En spiseopplevelse du må unne deg i Singapore er å gå på et av de populære "hawker centres" der mange forskjellige boder og kjøkken serverer god mat. Foto: All Over Vis mer

– Selv de enkleste matbodene er hygienesertifisert, sier han og tar en stor bit av gatematen vi nettopp har fått servert. Den serveres i det som kalles «Hawker-centres», steder der mange gatematselgere er samlet under ett og samme tak. Et måltid her er et must når du besøker «løvenes by». Her får du servert mat i ypperste klasse til en billig penge.

Gourmetby

Singapore har vokst frem som en av de fremste og mest spennende matdestinasjonene i Asia.

– I Singapore kan du spise som en konge for fem dollar, 100 dollar eller 500 dollar, sier Ryan Clift, eier av gourmetrestauranten The Tippling Club, mens han danderer en rett bestående av wagyu-biff fra Japan og spinat fra restaurantens egen grønnsakhage. Hele åtte restauranter har kommet inn på den prestisjetunge San Pellegrino-listen over Asias 50 beste restauranter.

– Grunnen til at byen ikke har en eneste Michelin-stjerne er fordi anmelderne ikke har vært her enda, sier Clift.

Men bare vent: Når de kommer, vil de drysse med stjernene sine over Singapore!

Shopping i verdensklasse

Kanskje drysser det litt over butikkene også. Shoppingtilbudet er nemlig blant verdens beste. En fin blanding av spennende lokale designere, hyggelige nisjebutikker og mange store shoppingsentre, gjør at det finnes noe for ethvert klesskap og enhver økonomi.
Singapore er kanskje spesielt kjent for sitt utvalg av elektronikk. Og i den «kunstneriske» gaten Haji Lane vandrer man mellom fargerike moter, graffitimalte husvegger og hyggelige fortausrestauranter.

Singapore har eldet med stil, og er rett og slett blitt en trendy og trivelig 50-åring.

BASSENG MED SCHWUNG: Dette er kanskje verdens kuleste hotellbasseng i 57. etasje på Marina Bay Sands. Foto: All Over
BASSENG MED SCHWUNG: Dette er kanskje verdens kuleste hotellbasseng i 57. etasje på Marina Bay Sands. Foto: All Over Vis mer

Tre gourmetrestauranter og en kul bar

The Tippling Club. Med åpent kjøkken og serverende kokker får du god kunnskap om maten du blir servert. Moderne, globalt og kresent kjøkken, en av åtte Singapore-restauranter på San Pellegrinos liste over Asias 50 beste restauranter.

Jaan. Med utsikt over byen og kun 40 sitteplasser kan gjestene nyte moderne fransk gourmetmat. Også Jaan er belønnet med en plass på Asias Top 50-liste.

Burnt Ends. Dette er stedet gourmetkokkene selv elsker. Den australske kokken Dave Pynt digger kombinasjonen av grilling og ferske råvarer. Menyen skriver han daglig.

1-Altitude. 282 meter over bakken kan du nyte en drink i verdens høyeste «al fresco» takbar. Baren ligger på toppen av OUB-bygningen.

 

Shoppingtips

Haji Lane. I denne «kunstneriske» gaten finner du hippe trender og små nisjebutikker. Vel verdt et besøk.

Orchard Road. Singapores svar på Champs-Élysées med flere store shoppingsentre. ION er en favoritt.

Marina Bay Sands. Dette bygningskomplekset er nok aller mest kjent for sitt svømmebasseng med enestående utsikt over byen, men her er også et eksklusivt kjøpesenter.

FUTURISTISK: Parken Gardens by the Bay sto ferdig i 2012 og ser ut som den tilhører filmen "Avatar". Foto: All Over
FUTURISTISK: Parken Gardens by the Bay sto ferdig i 2012 og ser ut som den tilhører filmen "Avatar". Foto: All Over Vis mer

Det grønne Singapore

Den botaniske hage. Her kan du vandre mellom tusentalls orkidéarter eller slappe av under et tre og nyte den grønne oasen midt i millionbyen.

Gardens by The Bay. Denne parken er kanskje mest kjent for sine store kunstige trær som kunne vært hentet fra filmen «Avatar».

Singapore Zoo. Hva med en jungelfrokost blant orangutanger eller en nattsafari blant nattaktive dyr?

 

Singapore

Slik kommer du hit: Det går ingen direktefly fra Norge, men med en liten mellomlanding kan flere flyselskaper frakte deg til Singapore. Vi fløy med Singapore Airlines via København. Pris fra 7800 kroner.

Her bor du: Singapore har hoteller og hosteller i alle former og prisklasser. Midt i Little India ligger det hyggelige hostellet The Inncrowd, som tilbyr dobbeltrom for kr 350 og 80 kroner for seng i sovesal.
Boutiquehotellet Naumi kan vi anbefale på det sterkeste. Med sentral beliggenhet vis-à-vis legendariske Raffles Hotel kan du lett ta deg rundt i byen. Hotellet har også et evighetsbasseng med utsikt til Singapores skyline. Pris fra 1700 kroner per natt i dobbeltrom på Naumi, 4400 kroner på Raffles.
Som gjest på hotellet Marina Bay Sands kan du plaske rundt i Singapores mest berømte svømmebasseng. Pris fra 3147 kroner per natt i dobbeltrom.

Slik kommer du rundt: MRT-systemet (t-bane) er enkelt og oversiktlig i Singapore. Dette kan anbefales spesielt på tider av døgnet med mye trafikk. Ellers er det rimelig å ta taxi og alle bruker taksameter, så man slipper å forhandle pris. En kort tur i byen koster rundt 40 kroner. Det koster mer hvis man forhåndsbestiller.

Valuta: 1 singaporsk dollar (SGD) = ca. 5,60 norske kroner

Tidsforskjell: 6 timer frem.

Se og Hør var invitert av Singapore Turistråd.

LES OGSÅ: 12 andre reisemål for 2015