DØD: «Soul-dronninga» Aretha Franklin er død, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: «Soul-dronninga» Aretha Franklin er død, 76 år gammel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Aretha Franklin er død

Den legendariske «souldronningen» ble 76 år gammel.

Den legendariske soulsangeren og låtskriveren Aretha Franklin er død, 76 år gammel.

Det bekrefter artistens representant, Gwendolyn Quinn, overfor nyhetsbyrået Ap. Hun døde i sitt hjem i Detroit i dag, torsdag.

Familien med åpent brev

Franklin ble i 2010 diagnostisert med kreft, og døde som følge av langt framskreden kreft i bukspyttkjertelen, skriver AP.

GÅTT BORT: Aretha Franklin døde i sitt hjem i Detroit i dag, torsdag. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: Aretha Franklin døde i sitt hjem i Detroit i dag, torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I en av de tyngste stundene i våre liv, finner vi ikke de riktige ordene til å uttrykke den smerten vi føler i hjertene våre. Vi har mistet matriarken og klippen i familien vår. Kjærligheten hun hadde for sine barn, barnebarn, nieser, nevøer og søskenbarn hadde ingen grenser, skriver familien i en felles uttalelse til offentligheten.

Videre ønsker familien å understreke hvor takknemlig og rørt de er for all kjærlighet og støtte de har mottatt fra både nære, kjære og fans verden over.

- Vi føler på kjærligheten dere har for Aretha og det gir oss trøst å vite at arven hennes vil leve videre, skriver familien, som også ber om respekt for privatlivets fred i denne tøffe tida.

Superstjerne

Låter som «Respect» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman», har vært med på å gi sangeren stempelet som verdens «souldronning», og i 1987 ble hun som første kvinne innlemmet i rockens æresgalleri.

Gjennom mer enn fem tiår som superstjerne, har Franklin solgt mer enn 75 millioner plater, vunnet hele 18 Grammy-priser og sunget på tre presidentinnsettelser - sist ved innsettelsen av Barack Obama i 2009, ifølge det britiske musikkmagasinet NME.

SANG FOR PRESIDENTEN: Aretha Franklin var blant artistene som spilte da Barack Obama ble innsatt som president i 2009. Foto: AP / NTB scanpix
SANG FOR PRESIDENTEN: Aretha Franklin var blant artistene som spilte da Barack Obama ble innsatt som president i 2009. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Omgitt av familien

At Franklin var alvorlig syk, ble kjent tidligere denne uken, da familievenn og underholdningsjournalist Roger Friedman kunne fortelle at 76-åringen lå for døden i sitt hjem i Detroit.

Mandag skrev han følgende i sin spalte i underholdningsmagasinet Showbiz 411:

- Aretha er omgitt av familien og mennesker som står henne nær. Hun vil bli dypt savnet både som mor, søster, venn og kusine. Men arven etter henne er større enn livet selv. Det er ikke bare Rolling Stone som har kalt henne den største sangeren gjennom tidene, og at hun er dronningen av soul. Lenge leve dronningen, skrev han blant annet i spalten.

Franklin etterlater seg fire sønner. Hun ble mor for første gang allerede som 13-åring, da Clarence Franklin (63) ble født. To år seinere kom sønnen Edward Franklin (61) til verden.

Mens Franklin var opptatt med musikk-karrieren, skal hennes bestemor Rachel og søster Erma ha tatt vare på barna.

Saken fortsetter under bildet.

I 1961 giftet Aretha Franklin seg med sin manager Ted White, som hun fikk sønnen Ted White Jr. (54) sammen med. Ekteskapet skal ha vært svært turbulent, og paret tok ut skilsmisse i 1969.

STOR KARRIERE: Aretha Franklin har hatt en enorm musikk-karriere, hvor hun blant annet har solgt mer en 75 millioner album. Her opptrer hun i New York i april 2017. Foto: INVISION/ NTB Scanpix
STOR KARRIERE: Aretha Franklin har hatt en enorm musikk-karriere, hvor hun blant annet har solgt mer en 75 millioner album. Her opptrer hun i New York i april 2017. Foto: INVISION/ NTB Scanpix Vis mer

Året etter fikk hun sitt fjerde barn, sønnen Kecalf Cunningham (48), sammen med manageren Ken Cunningham.

I 1978 giftet hun seg med skuespilleren Glynn Turman (71), men heller ikke dette ekteskapet skulle vare. Paret skilte seg i 1984.

Debuterte som 14-åring

Den amerikanske sangeren var datter av pastoren CL Franklin, som var en kjent predikant i det afroamerikanske miljøet i USA. Moren var på sin side en talentfull sanger og pianospiller.

Som følge av sin oppvekst tilhørte Franklin først gospelsjangeren, en sjanger hun platedebuterte med allerede som 14-åring. På 60-tallet skiftet hun sjanger og ble blant de første navnene innen soul.

Sangeren ble diagnostisert med kreft i 2010, men tross sykdommen har artisten også i seinere tid fortsatt med opptredener.

Saken fortsetter under videoen:

Ifølge NME hadde hun sin siste opptreden så seint som i november 2017. Den gang opptrådte hun under en innsamling i regi av Elton Johns AIDS Foundation i New York.

SJELDEN OPPTREDEN: Sangerinnen bak låter som blant annet «You make me feel», Aretha Franklin, fremførte en sjelden konsert under Kennedy æresprisutdeling. I den kjendistunge salen satt blant annet George Lucas og president Barack Obama. Vis mer Vis mer

I 2015 holdt hun en opptreden under æresprisutdelingen Kennedy Center Honors, som ble unisont hyllet. Også denne gang var daværende president Obama til stede.

Guardian-skribent Simon Hattenstone skrev følgende om opptredenen:

«Vil du vite hvorfor Aretha er den udiskutable dronningen av soul? Se på dette. (...) Dette er ikke årets opptreden, dette er årtusenets opptreden. Lenge leve dronningen.

Slik minnes de Franklin

I sosiale medier strømmer det nå på med kondolanser og minneord, der en rekke kjendiser og artistkolleger omtaler Franklin i varme ordelag.

- Hyllest til dronninga. Den beste vokalisten jeg noensinne har kjent, skriver John Legend på Twitter.

- Mine tanker og bønner går til Aretha Franklin og hennes nærmeste akkurat nå. Den beste sangeren gjennom tidende, skriver Patti LaBelle.

LES OGSÅ: Røper navnet på sin nyfødte sønn

- På plass før den kongelige fødselen

- På plass før den kongelige fødselen

Barna til Danmarks rikeste mann drept

Barna til Danmarks rikeste mann drept

- Skilles ni måneder etter bryllupet

- Skilles ni måneder etter bryllupet

Notorisk mediesky. Dette vet vi om Danmarks rikeste

Notorisk mediesky. Dette vet vi om Danmarks rikeste

Oppdrar sønnen som jente

Oppdrar sønnen som jente

Avslører vill penge­bruk på datteren

Avslører vill penge­bruk på datteren

Advart mot Trump-samarbeid

Advart mot Trump-samarbeid

Deler unikt bilde med fansen

Deler unikt bilde med fansen

På innsiden av sex-kulten

På innsiden av sex-kulten

Ble foreldre for første gang

Ble foreldre for første gang

Emilie ble millionær: - Trodde jeg skulle besvime!

Emilie ble millionær: - Trodde jeg skulle besvime!

Annonsørinnholdfra NORSK TIPPING

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder
Postadresse
Boks 1184 Sentrum, 0107 Oslo
Besøksadresse
Karvesvingen 1, 0579 Oslo
Sentralbord
21 30 10 00
Ansvarlig redaktør
Ulf André Andersen
Redaktør seher.no
Jonas Jørstad
Utgiverselskap
Aller Media AS
Powered by
Labrador CMS
Tips oss på sms 2255