Trendy Things:

Åpner tilsyn med nettbutikk

Isabel Raad og Pierre Louis' nettbutikk undersøkes.

NETTBUTIKK: Isabel Raad startet nylig nettbutikken Trendy Things. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NETTBUTIKK: Isabel Raad startet nylig nettbutikken Trendy Things. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september skrev Se og Hør om influenser Isabel Raad (27) og tidligere reality-deltaker Pierre Louis' (27) nyoppstartede nettbutikk, Trendy Things, som de høstet massiv kritikk for.

Mandag blir det også kjent at Miljødirektoratet vil føre tilsyn i forbindelse med nettbutikken. I et brev fra Miljødirektoratet til Pierre Louis kommer det frem at tilsynet vil finne sted 25. november.

I brevet blir det også kjent at direktoratet fører tilsyn med produsenter, importører og forhandlere av produkter som omsettes på det norske markedet.

VISER FREM: Isabel Raad er klar for en ny sesong av «Isabel». I den nye sesongen blir vi også bedre kjent med kjæresten Jack. Video: TV 2 Vis mer

«Tema for våre produkttilsyn er internkontroll og forbudte helse- og miljøfarlige stoffer. Vår kontrollaksjon omfatter tilsyn av importører av leketøy, sportsartikler, tekstiler, møbler, smykker/bijouteri, elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) og byggevarer», heter det i brevet.

Allerede før Louis og Raad lanserte nettbutikken begynte kritikken å komme. Like produkter finnes nemlig på internasjonale nettsider til en langt billigere penge.

Se og Hør har over lengre tid forsøkt å få svar fra Raad om flere miljøforhold vedrørende nettbutikken, deriblant spørsmål om hvorvidt smykkene som selges hos Trendy Things inneholder tungmetaller eller andre helse- eller miljøskadelige stoffer.

TREKKE SEG: Isabel Raad ville trekke seg etter første etappe av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Vis mer

Ifølge miljøinformasjonslovens paragraf 16 har enhver rett til miljøinformasjon om virksomheter. Raads svar til Se og Hørs journalist, som kom over en måned etter den første henvendelsen om å få tilgang på miljøinformasjon, lød som følger:

«Jeg må absolutt ikke svare deg om noe som helst, nei. Du er en journalist. Ha en fin dag».

Se og Hør har også mandag forsøkt å få en kommentar fra Raad, foreløpig uten å lykkes.

- Melding om mistanke

Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Tilsyn- og arealavdelingen i Miljødirektoratet, forteller til Se og Hør at Miljødirektoratets tilsynsvirksomhet følger med på samfunnsutviklingen, og kontroller aktørene som selger varer gjennom sosiale medier.

- Vi følger med på produktene influensere selger og markedsfører. Dette er markedssegmentet vi ønsker å følge med på, sier han.

RAAD: En åpenhjertig Isabel Raad byttet side i debatten om plastisk kirurgi. Video: Celina Morken Vis mer

Videre forklarer Veulemans at de i det siste har hatt fokus på smykker, der de har avdekket for mye helse- og miljøskadelige stoffer som kadmium og nikkel.

- I tillegg har vi fått melding om mistanke om mulige brudd på miljøregelverket for Trendy Things, fortsetter han, og legger til:

- Derfor skal vi gjennomføre en inspeksjon hos Trendy Things. Vi skal kontrollere at virksomheten har et internkontrollsystem (kvalitetssystem) som sikrer at Trendy Things kun importerer og selger lovlige produkter. I tillegg tar vi en stikkprøvekontroll. Vi kontrollerer med andre ord noen produkter for merking, dokumentasjon og innhold av helse- og miljøskadelige stoffer, inkludert testing av produktene.

DÅRLIG RÅD: Sophie Elise Isachsen forteller om at de hadde dårlig råd i barndommen på «Kåss til kvelds». Video: NRK Vis mer

- Hvor vanlig, eventuelt uvanlig, er det med slike tilsyn?

- Miljødirektoratet kontrollerer hvert år mellom 50 og 75 virksomheter som omsetter produkter. Vi velger virksomhetene som skal kontrolleres basert på ulike datakilder: Informasjon fra Tolletatens importdata til Norge, tips, egne kartlegginger, samt oppfølging av tidligere tilsyn, svarer han.

- Vi jobber i tillegg med en søkerobot som skal skanne nettet etter mistenkelige varer/annonser som det er verdt at vi som tilsynsmyndighet ser nærmere på.

SINT OG FRUSTRERT: Iselin Guttormsen tar til tårene i «Bloggerne» etter å ha fått kritikk. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

På spørsmål om hva slags bedrifter som oftest opplever slik tilsyn, svarer han:

- Miljødirektoratet forsøker å gjennomføre et risikobasert tilsyn. Det vil si at vi fører tilsyn der sannsynligheten for og konsekvensen av brudd er størst, og vi kontrollerer blant annet virksomheter som omsetter leketøy og småbarnsartikler, smykker, tekstiler, EE-produkter, sport- og fritidsartikler og byggevarer.

LES OGSÅ: Tannleger advarer: - Blir så provosert

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer