Michael Nyqvist:

Åpner seg om sorgen etter ektemannens bortgang

- Jeg tror ikke noen av oss forsto alvoret, sier Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

SNAKKER UT: Kona til avdøde Michael Nyqvist, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, snakker ut om sorgen etter ektemannens bortgang for første gang. Foto: NTB Scanpix
SNAKKER UT: Kona til avdøde Michael Nyqvist, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, snakker ut om sorgen etter ektemannens bortgang for første gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Michael Nyqvists enke snakker for første gang om sorgen, etter at den svenske skuespilleren brått døde av lungekreft i fjor sommer.

Det var under TV4-gallaen «Tilsammans mot cancer» (Sammen mot kreft), at Catharina Nyqvist Ehrnrooth lettet på sløret om tiden etter ektemannens bortgang.

Ehrnrooth forteller at Nyqvist var helt sikker på at det skulle gå bra, at han hadde bestemt seg for å komme seg gjennom det. Hun beskriver tiden etter at mannen ble diagnostisert med lungekreft som fin, og forteller at de tilbrakte mye tid sammen.

- Michael ville ikke bli sykdommen sin, han ville fortsette å jobbe. Jeg tror han trengte tid for å ta det innover seg. Jeg tror ikke noen av oss forsto alvoret, sier hun.

BEGRAVELSE: Her er Catharina Nyqvist Ehrnrooth under ektemannens begravelse i Katarina kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist /TT / NTB Scanpix
BEGRAVELSE: Her er Catharina Nyqvist Ehrnrooth under ektemannens begravelse i Katarina kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist /TT / NTB Scanpix Vis mer

Døde hjemme

Hun forteller at mannen holdt seg hjemme under sykdomsperioden, der han senere døde.

- Han gikk inn på toalettet og ba meg hjelpe ham, ettersom han følte seg veldig dårlig. Da jeg gikk inn på badet falt han om, jeg trodde han svimte av. Altså, jeg forsto ikke at han skulle dø.

Grunnen til at hun ville gjøre intervjuet er for å formidle at man blir sterkere sammen. Hun forteller at etter Nyqvists bortgang fikk hun bred støtte fra venner.

- Jeg synes fortsatt at det er vanskelig å forstå. Vi bodde jo sammen i 23 år og han var min beste venn. Det er tungt, sier hun, og fortsetter:

- Det eneste som fungerer for å komme seg gjennom sorgprosessen, er å være med andre mennesker. Man blir ikke sterk av ensomhet, sammen kan vi hjelpe hverandre.

PÅ RØD LØPER: Den svenske skuespilleren Noomi Rapace og Michael Nyqvist under filmfestivalen i Cannes i 2016. Foto: NTB Scanpix
PÅ RØD LØPER: Den svenske skuespilleren Noomi Rapace og Michael Nyqvist under filmfestivalen i Cannes i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Internasjonal suksess

Michael Nyqvist ble født i 1960 i Stockholm, og har jobbet med både film og teater.

På 90-tallet spilte han John Banck i den populære «Beck»-serien.

Nyqvist har spilt i flere kjente filmer både i Sverige og internasjonalt, deriblant de kjente «Millennium»-filmene, der han spilte journalisten Mikael Blomkvist.

Han er også kjent fra storfilmen «Mission Impossible: Ghost Protocol» fra 2012, der han spilte mot Hollywood-stjernen Tom Cruise.

Den svenske skuespilleren spilte også rollen som Lars Levi Laestadius i filmen «Kautokeino-opprøret» fra 2008, regissert av norske Nils Gaup.

Etter at dødsbudskapet kom, var Gaup blant dem som uttrykte stor sorg:

- Det er en ufattelig trist beskjed å få. Michael, han var jo en meget dyktig og markant svensk skuespiller. Helt i toppsjiktet gjennom mange, mange år, sa han til Dagbladet (krever innlogging).

HOVEDROLLE: Boken ble filmatisert i 2009 med Michael Nyqvist og Noomi Rapace i hovedrollene som henholdsvis Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Filmen ble regissert av Niels Arden Oplev. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skjulte kreften

Michael Nyqvist holdt kreften skjult for de aller fleste, og det var bare de nærmeste som visste om sykdommen. Én av dem var filmskaperen Susanne Cederberg, som fulgte ham for å dokumentere livet hans.

Da hun fikk vite om sykdommen, tok hun det opp med ham og sa: «Det må vi jo ha med på et vis.»

- Jeg tenkte at om det kom ut at han var syk, ville det vært rart om det ikke var med i filmen, sier Cederberg til Aftonbladet.

Men han nektet, noe hun respekterte.

- Jeg syns han tok rett beslutning. Han var veldig nøye på at ingen skulle få vite det. Han ville ikke stille opp på et intervju eller prate om det, for da kom det bare til å handle om det.

Skuespilleren etterlot seg kona Catharina og deres to barn, Ellen og Arthur.

LES OGSÅ: - Jeg støtter Trond fullt og helt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer