Birgit Skarstein:

Åpner opp om ulykken som førte til lammelse i begge beina

Skulle bare ta seg et bad i den thailandske varmen.

HENDELSEN SOM SNUDDE LIVET PÅ HODET: Idrettsutøver Birgit Skarstein forteller åpenhjertig i et nytt intervju om hva som skjedde for ti år siden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
HENDELSEN SOM SNUDDE LIVET PÅ HODET: Idrettsutøver Birgit Skarstein forteller åpenhjertig i et nytt intervju om hva som skjedde for ti år siden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I et nylig intervju med KK åpnet den norske idrettsutøveren Birgit Skarstein (29) opp om ulykken som førte til at hun ble lam i begge beina.

I intervjuet forteller paralympics-roeren om den skjebnesvangre dagen for ti år siden, som endret alt. Skarstein var 19 år og befant seg på ferie i Thailand i 2009, hvor hun blant annet hadde jobbet som frivillig på et barnehjem.

POSITIV DAME: Birgit Skarstein viser stolt frem trofeene sine fra 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
POSITIV DAME: Birgit Skarstein viser stolt frem trofeene sine fra 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Nettopp denne dagen bestemte den da 19 år gamle Skarstein seg for å ta et bad i den stekende varmen. Idrettsutøveren hoppet ut fra moloen og landet med beina først på noe hun ikke helt visste hva var.

I intervjuet forteller hun at vannet rundt henne endret farge til rødt og at da hun steg opp fra vannet, var foten revet av. Igjen hang kun en tynn hudfille.

- Jeg hadde to operasjoner i Thailand der de forsøkte å sy fast foten igjen, forteller 29-åringen til magasinet.

Videre i intervjuet forteller Skarstein at hun etter en uke på sykehus i Asia var blitt smittet av en sjelden kjøttetende bakterie, som det kun fantes ett annet tilfelle av i verden. Bakterien ble behandlet med forskjellig antibiotika, og to ganger gikk Skarstein inn i anafylaktisk sjokk grunnet allergisk reaksjon.

Etter hvert kom bakterien under kontroll og 29-åringen var utenfor livsfare. Da gjensto arbeidet med å rekonstruere ankelen og leggbeinet. Skarstein fikk reise hjem til Norge og der ventet ni måneder på sykehus.

Gikk galt

Det er ikke første gang Skarstein forteller om badeulykken. I den tidligere TVNorge-serien «I hodet på Tufte» åpnet hun opp om komplikasjonene som kom i ettertid av ulykken.

Etter bakterieinfeksjonen i det skadde beinet, levde Skarstein med en usikkerhet.

- Jeg var veldig syk, og da levde vi på en usikkerhet om jeg kom til å dø eller om jeg kom til å overleve, sa hun under episoden.

Hun hadde flere operasjoner bak seg da det gikk galt under det siste inngrepet, der målet var å prøve og få tilbake funksjonen i beinet. Epiduralen Birgit hadde fått i ryggen, gikk ikke ut av kroppen som den skulle, og Skarstein våknet opp - uten følelser fra livet og ned.

Den beinharde Levanger-jenta fortalte videre i tv-programmet at hun trente hardt i ettertid av den mislykkede operasjonen, og at hun hele veien hadde klare mål.

- Det som sto i hodet mitt var å lære meg og kjøre rullestol, bli sterk nok til å håndtere livet, flytte tilbake til Oslo, fortsette studiene og å gå på Blindern og drikke øl, fortalte hun i tv-programmet med et smil om munnen.

LATTER OG GLEDE: Therese Johaug og Birgit Skarstein i forbindelse med medielansering av historiens første para-VM i vinter 2021 i Lillehammer/Hafjell. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LATTER OG GLEDE: Therese Johaug og Birgit Skarstein i forbindelse med medielansering av historiens første para-VM i vinter 2021 i Lillehammer/Hafjell. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Forlovet seg

I desember 2016 gikk kjæresten Martin Sletten ned på kne og fridde til Skarstein. Sletten hadde forberedt frieriet godt, og paret skal ha spist en god middag før han satte på en rekke filmsnutter.

Da paret gjestet TV 2-programmet «God Sommer Norge» i slutten av juli, åpnet de opp om forlovelsen.

- Hun er alltid så god på å skryte og bygge opp andre. Så jeg fikk masse venner og nære familiemedlemmer til å filme seg selv og fortelle hva de syntes om Birgit, også satte jeg det sammen til en video, fortalte han i TV 2-programmet.

Skarstein hadde ikke sett for seg overraskelsen.

- Jeg var ikke helt forberedt, men jeg skjønte jo plutselig hva som var i ferd med å skje. Det var veldig hyggelig.

EKSTREM HETE: Se hvordan Birgit Skarstein og de andre roerne presser kroppen for å forberede seg til varmen i Tokyo-OL 2020. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Etter at filmen var spilt av, spurte han om Skarstein ville dele resten av livet med ham. Hun svarte ja, men noe drømmebryllup har hun ikke sett for seg.

- Jeg har ikke så mange tanker om hva som er mitt drømmebryllup, det har jeg egentlig ikke tenkt så mye på. Men det er jo mange muligheter, sa hun til Se og Hør.

Men kjolen har hun derimot klare tanker om.

- Jeg har arvet bestemors brudekjole, som hun sydde selv da hun giftet seg etter krigen. Den har jeg veldig lyst til å sy om og bruke, det hadde vært så hyggelig.

De har nå vært forlovet en stund, men noe dato for bryllupet er ikke satt ennå.

- Det er hektisk med store mesterskap som VM og Paralympics hvert år, og med det treningsarbeidet det krever, er jeg ikke så veldig fleksibel. Vi må bare se hva som passer.

LES OGSÅ: Sammenligner forholdet med et arrangert ekteskap

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer