Suzann «Tutta» Pettersen:

Åpner opp om Trump-vennskapet

- Han kommer til å lage et helvete om han taper valget, sier Suzann «Tutta» Pettersen (39).

VENNER: Suzann Pettersen har i flere år hatt et nært vennskap til Donald Trump. Dette snakket hun om da hun gjestet Lindmo på NRK. Video: Lindmo, NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag slipper golfesset Suzann «Tutta» Pettersen (39) sin selvbiografi «Tutta – ingen mot, ingen ære».

I boka er hennes vennskap til president Donald Trump viet plass. I kveldens «Lindmo» på NRK letter Pettersen også på sløret om sitt forhold til Trump.

- Jeg vil si at han du ser på TV i dag, er akkurat han jeg møtte for 15 år siden. Det er ikke noen forskjell. Han er seg selv veldig lik, forteller hun i programmet.

FORTELLER: Susann Pettersen gjester Lindmo i kveld. Her fra opptakene. Foto: NRK
FORTELLER: Susann Pettersen gjester Lindmo i kveld. Her fra opptakene. Foto: NRK Vis mer

Hun mener inntrykket som gis av presidenten i norske medier er ensidig, og at han også gjør mye bra.

- Hvis du bor i USA, og ser hvordan samfunnet fungerer internt, så er det ekstremt mye som er blitt bedre med ham. Ute i verden har det blitt en eksplosjon. Han har skapt litt kompliserte relasjoner og uttalt mye rart, forteller Pettersen.

Tutta mener Trump kommer til å lage stort drama om han skulle komme til å tape neste ukes valg.

- Er han i kategorien kompis?

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

- Jeg vil si at jeg har en forholdsvis god relasjon til ham. Men det er med én fellesnevner, med golf som utgangspunkt.

Hun utdyper:

- Jeg har spilt flere turneringer sammen med ham mens han har vært president. Jeg spilte US Open på banen hans i Bedminister i 2017. Det var et show uten like med snikskyttere som lå over alt på golfbanen, i tilfelle han skulle komme. Det var ikke sagt at han skulle være der. Og så kom han. Men han fikk ikke lov til å være i klubbhuset, fordi det ikke var trygt nok. De lagde et telt ved siden av. Da var jeg en av veldig få som ble spurt om jeg kunne komme opp og ta en prat med ham.

NÆRT OG STERKT: President Trump hilser på Suzann Pettersen under US Open i 2017 - på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey. Foto: NTB
NÆRT OG STERKT: President Trump hilser på Suzann Pettersen under US Open i 2017 - på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey. Foto: NTB Vis mer

- Digger seg selv

Også i et intervju med VG for to år siden fortalte Pettersen om sin relasjon til Trump, som strekker seg mer enn ti år tilbake i tid.

- Jeg kjenner ingen som digger seg selv mer enn det han gjør, uttalte Pettersen.

Hun la ikke det minste skjul på at hun verdsetter Donald Trump som venn og menneske, og beskrev kontakten de to imellom som «veldig personlig».

Tutta levner derimot Trump liten ære som golfspiller, og la lattermildt til i intervjuet at han «jukser som faen» og påstår at han «har satt ny banerekord eller vunnet et klubbmesterskap her og der».

Uten at hun helt trodde ham på det.

BOKA: Suzann Pettersens nye biografi. Foto: Cappelen Damm
BOKA: Suzann Pettersens nye biografi. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Golf-gal

I et intervju med Aftenposten i 2015 bekreftet hun at de to har hatt nær kontakt i en årrekke.

- Han er en veldig stor golfentusiast. Jeg ble kjent med ham for 10-12 år siden da han arrangerte en LPGA-turnering på en av banene sine i Florida. Jeg ble veldig godt kjent med ham og har hatt et godt forhold til ham i alle år siden. Vi har spilt masse golf sammen, fortalte hun.

Nettopp golfinteressen har ført de to tett sammen.

Tutta har beskrevet presidenten som «golfgal», noe som understøttes av det faktum at Trump var på golfbanen 94 ganger i sitt første president-år.

ENDRING: I snart fire år har Kellyanne Conway forsvart Donald Trump i offentligheten. Da hun nylig dukket opp på skjermen, var det derimot noe helt annet enn meningene hennes som sørget for debatt i sosiale medier. Foto / video: NTB Scanpix / FOX News / AP Vis mer

Sterke reaksjoner

Da Tutta i 2016 gratulerte Trump dagen han ble valgt til president, med Twitter-meldingen «Hatten av for denne mannen, du klarte det Herr President. Gratulerer, min venn», fikk hun kjenne på folks raseri.

«Så du støtter rasisme, hvitt herredømme, egoisme og idioti?», het det i en av kommentarene som kom inn til henne på Twitter.

- Jeg trodde jeg skulle bli halshugd. Jeg skulle egentlig bare gratulere en venn med at han hadde vunnet presidentvalget i USA. Jeg hadde sendt det samme til en annen kompis som hadde fått seg en ny jobb eller en ny stilling, uttalte Tutta til VG.

MELDINGEN: Deler av den berømte Twitter-meldingen som utløste raseri mot Suzann Pettersen. Skjermdump: Twitter
MELDINGEN: Deler av den berømte Twitter-meldingen som utløste raseri mot Suzann Pettersen. Skjermdump: Twitter Vis mer

Det var riktignok ikke alle som hudflettet henne for Trump-gratulasjonen.

«De som diskuterer her oppfører seg som barn. Alle har rett til å ha sin egen mening. Sporty og tøft av deg Tutta», het det i en kommentar.

Tutta fjernet etter hvert tweeten etter de mange negative kommentarene - men publiserte den igjen noen timer senere.

Ringte henne

Mange stusset på at hun som kvinne støttet en president som hadde vist seg som kvinnefiendtlig.

- Jeg er blitt så godt kjent med Trump at jeg ikke tar alt det han sier bokstavelig. Ja, du møter ingen person som elsker seg selv så mye som ham, men jeg har også møtt ham på et annet nivå, før han ble president. Jeg vet hvor mye han bryr seg. Han ringte meg en gang i måneden og spurte hvordan det gikk. Det dreide seg alltid om golf, uttalte Pettersen til VG.

Tutta skal - vennskapet til tross - ha understreket at hun ikke er tilhenger av Trumps politikk eller alt han står for.

Tutta erkjente også i intervjuet at hun har vært lettere forferdet etter å ha sett hvordan Trump sparket en «stakkars» banearbeider som han mente ikke hadde gjort jobben sin på golfbanen hans.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Har hjulpet henne

Om Tutta ikke kan stille seg bak politikeren Trump, innrømmet hun i intervjuet med VG at hun har respekt for forretningsmannen Trump.

Flere ganger har hun spurt Trump om råd og tips om investeringer og økonomi, og hun skal ha lært mye av ham der, ifølge intervjuet. Tutta fortalte at Trump har vært til ekstremt god hjelp, og at han har gitt henne mange gode innspill på det hun har lurt på innen økonomi, og når hun skal fatte beslutninger innen forretninger.

Hun har også opp igjennom åra uttrykt takknemlighet for at Trump en periode sponset LPGA-touren, kvinnenes golfsirkus. Det var innledningsvis også på den måten de fikk kontakt.

- Det han har gjort innenfor golfsporten har vært fantastisk, har Suzann Pettersen sagt til NTB i et tidligere intervju.

Møtte foreldrene

I intervjuet med NTB i 2015 - mens Trump var på vei til å bli Republikanernes presidentkandidat - fortalte Tutta også om sin tillit til Trump.

- Hvis han ender opp i Det hvite hus skal i alle fall jeg dit. Da har jeg en kompis høyt oppe. Jeg har allerede begynt å kalle ham «presidenten», sa hun, og fulgte opp:

- Han blir jo i mange sammenhenger beskrevet som en klovn. Samtidig kjenner jeg få personer som liker seg selv så godt som det han gjør.

I et annet intervju, med VG, i 2015, sa Pettersen:

SUZANNS FORELDRE: Suzanns mor Mona og far Aksel Pettersen sammen med Trump da de overvar Suzann Pettersens spill i British Open i 2015- et år før Trump ble valgt til president. Foto: NTB
SUZANNS FORELDRE: Suzanns mor Mona og far Aksel Pettersen sammen med Trump da de overvar Suzann Pettersens spill i British Open i 2015- et år før Trump ble valgt til president. Foto: NTB Vis mer

- Han er glad i «fyre opp» der det er mulig å fyre opp. Donald er ikke redd for å si det han mener. Om det er smart eller ikke, skal ikke jeg si noe om, men han sier det han har på hjertet,

Samme år rapporterte flere medier at daværende presidentkandidat Trump ble igjen i Skottland for å følge Suzann Pettersen i British Open - på banen som han selv eier, Trump Tunberry Resort.

Under denne turneringen ble Trump også avbildet i nær prat med Suzanns foreldre, Mona og Aksel Pettersen, på banen.

VG fortalte også at Tutta under turneringen skal ha blitt vekket på morgenen av en telefon fra Trump.

Han ville ringe og ønske henne lykke til med fortsettelsen av turneringen fordi han ikke ville rekke å snakke med henne etter runden.

Trump ble også intervjuet i forbifarten der han suste avgårde i golfbilen sin:

- Jeg hadde elsket å se henne vinne, sa han den gang til NTB.

GOLF-ENTUASIAST: Flere av kvinnene i LPGA-sirkuset sammen med Trump på hans Trump International Golf Club i West Palm Beach i Florida i 2008. Suzann Pettersen til venstre. Foto: NTB
GOLF-ENTUASIAST: Flere av kvinnene i LPGA-sirkuset sammen med Trump på hans Trump International Golf Club i West Palm Beach i Florida i 2008. Suzann Pettersen til venstre. Foto: NTB Vis mer

Bråk

Også etter at Trump ble president har de to møttes ved flere anledninger. En av gangene var i 2017 da Suzann spilte US Open på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey.

Etter at Suzann hadde gjort en skuffende runde golf, ble de to avbildet. Trump hilste på Suzann med en klem og kyss på kinnene.

Men noe mer distansert har forholdet naturlig nok blitt etter at han ble president.

Da de var i Japan for to år siden - Trump som President og Tutta i golfærend - sa Trump til henne at hun måtte ringe ham - helt til han kom på at han var president, og hentet seg inn igjen ved å si: «Jeg får mine folk til å ta kontakt» - kommer det frem i VG-intervjuet fra 2018.

DANSER: President Donald Trump deltar på en seremoni under sitt besøk i Saudi-Arabia. Video: CNN Vis mer

Det nevnte intervjuet skapte også trøbbel for Pettersen, erkjente hun overfor Norsk Golf et par uker senere, i 2018.

- Heretter kommer jeg ikke til å si ett ord mer om Trump og meg. Det blir bare bråk ut av det, sa hun til magasinet.

Bakgrunnen var VGs forside med tittelen «Han jukser som faen». Intervjuet ble nemlig oversatt til engelsk, og uttalelsen ble snappet opp av store amerikanske medier.

Blant dem Los Angeles Times og Fox News.

Pettersen beklaget til Trump på Twitter, og mente de forsøksvis humoristiske - men korrekt gjengitte - uttalelsene var blåst opp på forsida og tatt ut av sammenheng.Pettersen sa til Norsk Golf at hun hadde vært i kontakt med «de involverte» etter jukseuttalelsen - men la til at president Trump selv var blant de som hadde «brydd seg minst».

NYBAKT MOR: I august ble den anerkjente golfspilleren mamma for første gang, da sønnen Herman kom til verden. I «Senkveld med Helene og Stian» snakker hun om den første tiden som mor. Video: TV 2 Vis mer

- Råeste

Suzann Pettersen er en av de mest dekorerte kvinnelige golfspillerne i historien.

Kjetil André Aamodt har til og med uttalt at Pettersen er den største idrettsutøveren Norge har fostret:

- Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt. Jeg rangerer henne helt øverst, for vi har ikke hatt noen andre som har vært i nærheten i en individuell verdensidrett, begrunnet han.

Tidligere i år mottok Pettersen hedersprisen under Idrettsgallaen.

LES OGSÅ: «Friends ikke morsomt»

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer