Tobias Karlsson:

Åpner opp om tiden etter hiv-avsløringen

- Jeg vil vise at dette også er et liv, forteller den svenske proffdanseren.

ÅPEN: I fjor avslørte den svenske proffdanseren Tobias Karlsson at han har hiv. Nå forteller han om tiden etter avsløringen. Her avbildet med Triana Iglesias i 2009 under deltakelsen i «Skal vi danse». Foto: NTB Scanpix
ÅPEN: I fjor avslørte den svenske proffdanseren Tobias Karlsson at han har hiv. Nå forteller han om tiden etter avsløringen. Her avbildet med Triana Iglesias i 2009 under deltakelsen i «Skal vi danse». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I fjor ble det kjent at den svenske danseren Tobias Karlsson (43) har hiv. Ifølge Helsenorge er hiv et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.

Avsløringen kom i danserens egne podkast «I säng med Tobias & Gabriel», som han har sammen med en god kamerat. Også i et intervju med det skeive nettstedet QX fortalte danseren om sykdommen.

Karlsson, som ble et kjent fjes for det norske folk da han svingte seg på «Skal vi danse»-parketten med blant annet eventyrer og polfarer Cecilie Skog (45) i 2010, fortalte at han hadde holdt tett om sykdommen helt siden han fikk den for snart fire år siden.

PÅ DANSEGULVET: I 2010 var Tobias Karlsson dansepartneren til Cecilie Skog. Duoen ble imidlertid nødt til å trekke seg etter bare to direktesendinger etter at Skog brakk to ribbein under en danseøvelse. Foto: NTB Scanpix
PÅ DANSEGULVET: I 2010 var Tobias Karlsson dansepartneren til Cecilie Skog. Duoen ble imidlertid nødt til å trekke seg etter bare to direktesendinger etter at Skog brakk to ribbein under en danseøvelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til QX fortalte 42-åringen at han våren 2016 begynte å merke at noe ikke var helt som det skulle. Han begynte å svette masse om natten, og bestemte seg på et tidspunkt for å oppsøke en lege. Til slutt tok han motet til seg og gjennomførte en hiv-test.

- Jeg gikk inn til sykepleieren og tok en 20 minutter lang test. Når resultatet kommer, sier hun:« åh, dette ser ikke så bra ut». Hun hadde jobbet der i mange år, men aldri opplevd et positivt resultat. Denne testen var 99 prosent sikker. Der og da stoppet verden opp for meg, sa Karlsson i det åpenhjertige intervjuet i fjor.

Nå, snart et år senere, forteller han om tiden etter han kom med avsløringen om helsetilstanden sin, i et intervju med svenske Hänt.

HATT DET TØFT: Etter flere spekulasjoner om Justin Biebers utseende har sangstjernen kommet ut med at han har Borreliose. Vis mer

- Vil vise at dette også er et liv

Tiden før han skulle åpne seg om sykdommen var full av angst og uro for proffdanseren, men viljen til å fortelle var likevel sterk.

- For meg var det så viktig å fortelle det fordi jeg følte at jeg løy for meg selv. Hver gang det ble snakk om hiv kjentes det ut som at jeg hadde et trumfkort på hånden som jeg måtte velge om jeg skulle spille med. Fortelle eller ikke. Derfor ville jeg fortelle dere slik at jeg ikke ville føle at jeg satt på en hemmelighet, forteller han til Hänt.

43-åringen har et håp om at hans beslutning om å være åpen om sykdommen kan hjelpe til å minske stigmaet rundt hiv, og samtidig gi styrke til andre som er i samme situasjon.

VAR SYK: En av vårens «Paradise Hotel»-deltakere, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Jeg vil vise at dette også er et liv. Fordi dette har ikke endret livet mitt i det hele tatt, positivt eller negativt, verken fysisk eller mentalt. Det var klart at det var vanskelig å få beskjeden, men på denne måten har den faktisk bare styrket meg. Nok et hinder på veien som jeg har kommet meg gjennom, og ble sterkere av, fortsetter han.

Karlsson innrømmer likevel at han var svært urolig for hvordan vennene og de rundt ham ville motta beskjeden. Spørsmål om de fortsatt kom til å elske ham var blant dem som dukket opp i hodet hans. Det viste seg imidlertid at han ikke hadde noe å uroe seg for.

- Jeg har akkurat fylt 43 år og jeg har aldri noensinne blitt så feiret og aldri kjent meg så elsket som jeg gjør akkurat nå. Jeg har de mest magiske menneskene rundt meg akkurat nå, både venner og familie. Jeg er så takknemlig og kjenner meg så sykt privilegert. Jeg vil bare dele dette med resten av verden, sier proffdanseren.

DANSEPARTNERE: I 2009 var Tobias Karlsson på parketten med Triana Iglesias da de deltok i TV 2-programmet. Foto: NTB Scanpix
DANSEPARTNERE: I 2009 var Tobias Karlsson på parketten med Triana Iglesias da de deltok i TV 2-programmet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vil heller ha hiv enn diabetes

Da sjokkbeskjeden kom våren 2016, fortalte Karlsson det med én gang til podkastkollegaen Gabriel Foss. Det skulle imidlertid gå to og et halvt år før han turte å fortelle om sykdommen til sine foreldre.

Til QX fortalte Karlsson i fjor at det var om lag 20 mennesker som har kjent til sykdommen hans. Han fortalte også at han har lært seg å leve med smittefaren.

- Jeg har det veldig bra. Jeg føler meg jævlig sterk, og det er derfor jeg orker å fortelle det. Det høres kanskje rart ut, men jeg vil heller ha hiv enn diabetes. Den jeg er i dag, er en mye bedre versjon av meg enn den jeg var for tre år siden. Jeg har omfavnet alt jeg har vært gjennom, med mobbing, seksualitet - og nå hiv, sa danseren.

Siden 43-åringen takket for seg i den norske versjonen av «Skal vi danse» i 2011 har han blitt en av de mest populære danserne i TV4-programmet «Let's Dance». I år har han imidlertid ikke medvirket i tv-programmet. I fjor kom Karlsson også ut med boken «Inte alltid en dans på rosor» som blant annet tar for seg danserens liv som hivpositiv.

EMOSJONELL: «Ex on the beach»-profilen Linn Wøyen Lenes ønsker å hjelpe andre ved å være åpen om sin tunge fortid. Video: Rød Løper/Linn Wøyen Lenes Vis mer

LES OGSÅ: Åpner opp om tabubelagt sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer