Jon Almaas:

Åpner opp om tapet av broren

Jon Almaas og søsteren Astrid Nylander Almaas' bror var bare 19 år da han gikk bort. Nå snakker duoen ut om tapet.

Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld er tv-profil Jon Almaas (53) og søstera Astrid Nylander Almaas (45), kjent som lege fra NRK-serien «Hva feiler det deg?», blant gjestene hos «Lindmo». Her åpner søskenparet seg opp om oppveksten sammen, men også om tapet familien gikk gjennom da broren Olav gikk bort, bare 19 år gammel.

Jon og Astrid forteller åpenhjertig om broren, som hadde mosaikk downs, hvor noen av cellene i kroppen er Downs syndrom, mens andre ikke. Ifølge Store Norske Leksikon er et mosaikkindivid et individ som har celler med ulik kromosombesetning.

- Et hull i virkeligheten

På spørsmål fra programleder Anne Lindmo om hvordan det preget familien å miste ham, svarer Jon åpenhjertig:

- Det var jo litt sånn både og på et vis, og det er jo nesten ubehagelig å si det. Men jeg bekymret meg jo da jeg var yngre, uten at vi snakket så mye om det i familien, men «hva skal skje med ham når han blir eldre, hva slags liv skal han leve?», forteller Jon, og legger til at broren fikk flere utfordringer jo eldre han ble.

ÅPNER OPP: Astrid og Jon Almaas forteller om tapet av broren, som gikk bort bare 19 år gammel. Foto: Julia Naglestad/NRK
ÅPNER OPP: Astrid og Jon Almaas forteller om tapet av broren, som gikk bort bare 19 år gammel. Foto: Julia Naglestad/NRK Vis mer

- Sånn sett var det en lettelse da han døde, men det er ubehagelig å snakke om og å ta til seg, men sånn var det jo, fortsetter han.

53-åringen beskriver det å ha hatt en annerledes person i familien, en med spesialbehov, som en berikelse på den måten at man får med seg en erfaring i livet som ikke alle andre har. Dette er noe han har tatt med seg videre.

Astrid var bare elleve år da broren gikk bort. Hun beskriver det som et hull i virkeligheten, og at hun innså at hendelser kan ramme deg når som helst.

- Det var en realisme som jeg ble bærende veldig på etterpå, men som ikke gjør at man ikke kan ha det like morsomt eller at livet ikke har like mye fantastisk å by på, men at ting skjer og de fleste som skal leve et langt liv vil gå gjennom sorg, tap, traumer og vonde dager. Mitt første møte med at ting skjer her i livet, forteller hun.

Se video øverst i saken!

GRÅTER: Jon Almaas har vært ganske så følelsesløs gjennom hele sesongen av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Nå derimot, bryter han sammen. Video: Dplay/ Rød Løper Vis mer

Hyllet sin avdøde mor

Tidligere har Jon Almaas også åpnet opp om en annen sykdom som har preget familien, nemlig moras Parkinsons-diagnose. Da han vant «71 grader nord» i fjor, fortalte tv-profilen til Se og Hør at han hentet mye motivasjon fra moras styrke i den siste, beinharde konkurransen.

- De siste åra hadde hun veldig vondt og store smerter, men hun klagde aldri, fortalte han.

Videre sa Jon at mora beit tennene sammen, og smilte da familien kom på besøk. Hvis man spurte om hun hadde det vondt, svarte hun alltid «nei da, det går bra».

Denne tapperheten gjorde at han klarte å grave enda dypere etter krefter i finalen av tv-programmet.

- Det gjorde i hvert fall at hver gang jeg kjente på følelsen av å synes synd på meg selv, og fikk lyst til å klage, så tenkte jeg på hva hun ville ha gjort og hvordan hun ville ha klart seg. Og at «hallo, bit tennene sammen, dette går bra», sa han.

- EN TRØST: Jahn Teigens datter og ekskone gjester denne ukens «Lindmo», hvor de åpner opp om tiden etter hans død. Video med tillatelse: NRK Vis mer

LES OGSÅ: - Cellegiften virker ikke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer