Mario Riera:

Åpner opp om tabubelagt sykdom

- Den bestemmer når jeg skal spise og når jeg skal gå på do.

ÅPENHJERTIG: Både Sofie Karlstad og Mario Riera har i ettertid av «Paradise Hotel» startet blogg. I et ferskt innlegg er nå sistnevnte åpen om sin kroniske sykdom. Foto: Jonas Scheie Hammer / Rød Løper
ÅPENHJERTIG: Både Sofie Karlstad og Mario Riera har i ettertid av «Paradise Hotel» startet blogg. I et ferskt innlegg er nå sistnevnte åpen om sin kroniske sykdom. Foto: Jonas Scheie Hammer / Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At realitydeltakere starter å blogge når de kommer hjem fra innspilling, er et kjent fenomen. Blant annet er Andrea Sveinsdottir (24) fra «Paradise Hotel» og «Love Island» - og Isabel Raad (25), også fra «Paradise Hotel», i dag to av landets største bloggere.

Etter at årets «Paradise Hotel»-gjeng kom tilbake fra skandalehotellet, har finaleparet Sofie Karlstad (22) og Mario Riera (21), og skapt seg store navn i bloggverden.

Nå har sistnevnte valgt å bruke plattformen til å dele noe svært personlig. En sak som omhandler alt annet enn det realityprogrammet er kjent for.

Tabubelagt

I et ferskt innlegg på bloggen avslører nemlig «Paradise»-profilen at han lider av en kronisk sykdom kalt Ulcerøs Kolitt.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er dette en kronisk betennelsessykdom som rammer endetarmen og nedre del av tykktarmen. Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne, der det dannes sår og oppstår blødninger. I tillegg fører betennelsen til at tykktarmen tømmer seg oftere, noe som forårsaker diaré.

Til Se og Hør kan Mario forklare at han fikk diagnosen som 17-åring, rett før han skulle inn i militæret. Tv-profilen velger nå å åpne seg om sykdommen i håp om å nå ut til flest mulig for å minske tabuet rundt temaet.

- Jeg har alltid gruet meg til å fortelle det til folk, til og med til Sofie. Men nå tenker jeg at det er greit at folk skal få vite om det, slik at det forhåpentligvis kan bli lettere for andre å være åpne om det samme.

Kontrollerer hverdagen

bloggen sin skriver 21-åringen at sykdommen til tider kontrollerer hverdagen hans, og at han på de verste dagene ikke kommer seg på butikken en gang.

«Den bestemmer hva jeg skal spise. Og den bestemmer når jeg skal på do. Den bestemmer at jeg blør fra tarmen 6-7 ganger i uka. Den bestemmer om jeg kan få sove en hel natt og den bestemmer om jeg for eksempel kan drikke brus», deler han åpenhjertig, og fortsetter:

«PARADISE HOTEL»: Sofie Karlstad og Mario Riera har lenge hintet om at de har noe på gang. Samme dag som finalen i «Paradise Hotel», bekreftet de at de hadde blitt kjærester. Reportere: Kine Falch og Jonas Hammer. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

«(...) Det å måtte tenke på og konstant måtte ha tilgang til do, er slitsomt».

Hverdagen med sykdommen varierer veldig, forklarer Mario til Se og Hør. Mens han enkelte dager kan føle seg svært dårlig og derfor må holde seg hjemme, kan han andre dager føle seg helt fin. Likevel tar han altså alltid forbehold om ha ha et toalett tilgjengelig, men understreker at det er viktig for ham å selv ha kontroll over sykdommen.

- Jeg er nødt til å ha kontroll over sykdommen. Den kan ikke ha kontroll over meg. Og akkurat nå leder jeg over sykdommen, sier Mario.

KNUST: Sofie begynner å gråte når Mario forteller henne at han hadde sex med Bettina. Vis mer

Får cellegift

Etter at den første type behandlingen med tabletter ikke virket, behandles han i dag med en mild form for cellegift, både i form av daglige tabletter og månedlig intravenøs behandling. Dette gjør han på uviss tid.

Utlagt tarm er også en medisinsk løsning, noe Mario selv håper at han skal unngå.

- Det gjøres ofte for å unngå at man skal utvikle kreft som følge av sykdommen, sånn jeg forstår det, men det håper jeg å slippe.

Som nevnt er 21-åringen nå ærlig om sykdommen fordi han ønsker å minske tabuet rundt den. Han har også bestemt seg for å leve med den og ikke la sykdommen styre livet hans. Det var nettopp derfor Mario også valgte å søke om deltakelse i «Paradise Hotel».

Selv om sykdommen gjør at han kan reagere både på ulike typer mat og alkohol, gikk «Paradise Hotel»-oppholdet totalt sett over all forventning.

- Jeg satt veldig pris på at de tok meg med i programmet, tross sykdommen. Når det gjaldt toaletter var ikke det noe problem på hotellet, og formen var stort sett fin, foruten litt trøbbel som følge av stress under finaleuka. Men heller ikke det var ille, forteller han, og legger til at det satt langt inne å være åpen om sykdommen.

Fine tilbakemeldinger

I dag sitter Mario likevel igjen med en god følelse over å ha delt innlegget og forklarer at det nærmest føles som en lettelse.

- Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger. Mange har takket meg for at jeg har vært åpen om dette og sier at det har gjort det lettere for dem å selv være åpen om samme sykdom. Det er jeg veldig glad for å ha kunne bidratt til, det gjør meg glad.

Det var i forrige uke at finalen i «Paradise Hotel» fant sted.

Til tross for at Mario og kjæresten Sofie Karlstad måtte se seg slått i finalen, er det kanskje nettopp disse to som har fått mest oppmerksomhet i ettertid av deltakelsen. Dette både på grunn av hva som skjedde inne på luksushotellet i Mexico, og også fordi de er blitt både kjærester og samboere den siste tida.

LES OGSÅ: Isfront etter exit: - Var på hevntokt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer