Marianne Behn:

Åpner opp om sorgen

Ari Behn skulle ha vært på lunsj hjemme hos foreldrene dagen han gikk bort.

MOR OG SØNN: Ari Behn hadde et godt forhold til moren, Marianne Behn. Nå forteller hun åpenhjertig om tiden etter sønnens selvmord 1. juledag i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MOR OG SØNN: Ari Behn hadde et godt forhold til moren, Marianne Behn. Nå forteller hun åpenhjertig om tiden etter sønnens selvmord 1. juledag i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Det har snart gått sju måneder siden Ari Behn gikk bort, bare 47 år gammel. Sjokknyheten om Behns selvmord rammet et julestille Norge 25. desember i fjor.

Kunstneren og forfatteren etterlot seg de tre barna Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12), som han fikk sammen med prinsesse Märtha Louise (48), som han var gift med fra 2002 og fram til de skilte lag i 2016.

Ari Behns bortgang har naturligvis preget familien sterkt det siste halve året, og i et intervju med Dagbladet Magasinet forteller Marianne Behn (66) nå om sorgen etter sønnens bortgang.

66-åringen sier at Ari i utgangspunktet skulle ha feiret julaften hjemme hos henne og ektemannen Olav Bjørshol (68) i Larkollen, men at det ble utsatt fordi han var for sliten.

HYLLER: I siste episode av «Jan Thomas pusser opp» er det endelig klart for innflytningsfest. Og under festen holder Jan Thomas en liten tale til Ari Behn Vis mer

Skulle på lunsj

Bjørshol skulle kjøre med sønnen til Larkollen dagen etter i stedet, 1. juledag - slik at de kunne spise lunsj sammen. Slik ble det ikke.

Marianne Behn sier åpenhjertig i intervjuet at hun ikke så det som skulle komme.

- Det var et par ganger i løpet av den siste høsten der vi var litt ekstra bekymret. Jeg spurte ham direkte om det var fare for at han tenkte i de banene. «Nei, mama, det har jeg ikke mot til. Ikke ønsker jeg det heller». Han sa alltid mama, ikke mamma, sier hun til Dagbladet Magasinet.

EPISODE 5: I denne episoden av «Jan Thomas pusser opp» blir vi vitne til at Ari Behn, like før sin bortgang, overrasket Jan Thomas med en helt spesiell gave. Vis mer

66-åringen sier også at hun snakket med Ari like før julaften, og at hun da ikke mistenkte at noe så forferdelig kunne komme til å skje.

I et intervju med Se og Hør i januar, fortalte Ari Behns foreldre ærlig om sønnens bortgang for første gang. Da fortalte pappa Bjørshol at han var hjemme hos Ari i Lommedalen både julaften og 1. juledag.

- Det var jeg som fant ham. I dag er jeg svært takknemlig for at jeg fikk være hos ham, sa han til Se og Hør.

Opprinnelig skulle Behn ha feiret julaften som kongeparets gjest sammen med sine tre døtre på Kongsseteren, men dette ble avlyst.

Ari følte seg for dårlig til å delta, og planene ble derfor endret til at han skulle reise til Larkollen for å feire jul sammen med foreldrene sine. Denne planen ble heller aldri noe av, og dermed besluttet Olav å reise til sønnen tidlig på julaften.

TRENGER DU HJELP?

Akutt selvmordsfare: 113

Legevakt: 116117

Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 //

Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse Telefon: 116 123 //

Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

- Ari var ikke alene da han valgte å avslutte livet. Det virket som om Ari hadde funnet en slags ro den siste dagen, sa Bjørshol videre i intervjuet med Se og Hør.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Veldig tøft

Ari Behn ble bisatt fra Oslo domkirke 3. januar, og mange husker nok datteren Maud Angelicas rørende tale i kirken - der hun snakket om farens selvmord og rettet søkelyset mot mental helse.

I juni fortalte 17-åringen åpenhjertig om sorgen etter faren for første gang, og da sa hun til NTB at det var viktig for henne å holde talen.

- Det betydde så mye for meg at jeg kunne få noe verdi og noe fint ut av alt det forferdelige. Og det følte jeg at jeg kunne gjøre med den talen – å bruke min sorg til å si noe til andre, sa 17-åringen.

Hun beskrev dagene etter farens bortgang som overveldende, men påpekte at hun, til tross for at hun var i sjokk og sorg, hele veien var fast bestemt på at hun skulle holde tale i bisettelsen.

RØRENDE TALE: Ebba Rysst Heilmann (34), Ari Behns kjæreste fra 2016, hedret Behn da venner og familie samlet seg på Theatercaféen etter bisettelsen 3. januar. Vis mer

Også prinsesse Märtha Louise fortalte om tapet av Ari, og var ærlig om at det er hjerteskjærende at barna vokser opp uten far. Likevel understrekte hun at de har mange gode minner å se tilbake på.

- Det har vært veldig tøft. Men det går heldigvis bedre og bedre etter hvert, sa Märtha Louise til NTB.

LES OGSÅ: - Forstår ikke sosial distansering

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer