Anja Hammerseng-Edin:

Åpner opp om oppveksten sin

Den tidligere håndballstjernen hadde et stort ønske om å passe inn, men visste ikke selv hvem hun var.

SLET MED Å PASSE INN: Anja Hammerseng-Edin forteller åpenhjertig om oppveksten og hvordan hun hele tiden prøvde å passe inn. Foto: Espen Solli
SLET MED Å PASSE INN: Anja Hammerseng-Edin forteller åpenhjertig om oppveksten og hvordan hun hele tiden prøvde å passe inn. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert

Anja Hammerseng-Edin (35) var en av Norges beste håndballspillere før hun la opp i fjor, og er gift med tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin (38).

Paret har sønnene Mio og Leo sammen, og det var så sent som i august at de kunne glede seg over at sistnevnte sønn kom til verden.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Nylig gjestet Anja «Ingefær», Norges største helse- og livsstilspodkast med Sara Lossius som programleder.

Anja forteller åpenhjertig i podkasten om hvordan det var å føle seg annerledes i oppveksten, og hvordan det har ført til at hun ønsker å hjelpe andre.

35-åringen jobber som mentaltrener i firmaet Fearless Mind, som holder til i Larvik.

Adopterte atferden til jentene

Anja ser tilbake på en fin barndom med en fantastisk familie. Hun forteller i podkasten at hun vokste opp i Porsgrunn og forsøkte som de fleste andre å passe inn i oppveksten, men at hun slet med å finne sin plass.

- Jeg begynte å adoptere atferden til jentene fordi jeg tenkte at «jeg er jo en jente, så jeg skal jo gjøre det som jenter gjør og leve etter forventningene ved å være jente», forteller 35-åringen i podkasten.

Anja forteller videre at hun begynte å observere hva de andre jentene i nærmiljøet interesserte seg for, hvordan de satt, hva de hadde på seg og hvordan de snakket.

Hun la blant annet merke til at flere av jentene gikk på turning og turnet i badedrakt og strutteskjørt, og ikke minst at de forelsket seg i gutter.

Artikkelen fortsetter nedenfor..

View this post on Instagram

u n c o n d i t i o n a l 💌

A post shared by Hammerseng-Edin (@hammersengedin) on

Skrev guttenavn på hånden

Det er spesielt én hendelse fra oppveksten den tidligere håndballspilleren trekker frem i podkasten.

Anja forteller at hun spurte en venninne om hvem hun var forelsket i.

Og etter at venninnen avslørte navnet på forelskelsen, valgte Anja å skrive navnet til gutten på hånden sin - for å late som at hun også var forelsket i ham.

- Jeg gjorde så mye for å forsøke å passe inn, og jeg kikket på guttene og så at de turnet i shorts og bar overkropp, og det hadde jeg også lyst til, men jeg fikk ikke lov. Guttene skatet, spilte fotball og basketball, og det ville jo jeg òg, forteller hun.

Se og Hør har vært i kontakt med Anja Hammerseng-Edin, som ikke ønsker å kommentere innholdet i podkasten ytterligere.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Visste ikke hvem hun var

Anja minnes at hun snek seg ut midt på natten for å spille fotball med guttene og at hun elsket det. Porsgrunn-jenta ble fascinert av at guttene fikk lov til å forelske seg i jenter og tenkte flere ganger at det virket fint å være en gutt.

Usikkerheten rundt hvem hun var tok over i oppveksten, og det var da hun var rundt 12-13 år at hun følte det store ønsket om å passe inn. Anja forteller at hun ikke visste hvem hun var på den tiden.

- Jeg sto midt mellom det skillet hvor jeg kikket bort på jentene og guttene, også tenkte jeg: «Hva er jeg egentlig? Er jeg en jente som burde vært en gutt? Eller er jeg en jente som bare er en feil?» Jeg fant ikke ut av meg selv.

Alle fortalte Anja at det kom til å bli bedre, og det var da begrepet «guttejente» kom inn i bildet.

Tiden gikk, og Anja var lei av å høre at det ville bli bedre, hun ønsket bare å høre at hun passet inn.

I podkasten erkjenner hun at dette har vært med henne hele veien, og gjort at hun har et stort ønske om å kunne hjelpe andre til å føle seg elsket.

Har lyst til å gjøre en forskjell

Usikkerheten rundt det å passe inn, beskriver Anja som et tomrom som gjorde at hun slet med å finne sin plass i livet, og dette tror hun at flere kan kjenne seg igjen i.

35-åringen ser tilbake på seg selv som selvsentrert i barndommen, og forteller at hun hadde et stort behov for å få venner, men at hun heller burde hatt fokus på hvordan hun kunne være en god venn for andre.

- Jeg våkner hver eneste dag ved siden av en nydelig kone, med to gutter i sengen og tenker at jeg er heldig. Hvis jeg kan være med på å påvirke at våre to gutter lever i et samfunn hvor vi viser hverandre kjærlighet og respekt, og hvor alle passer inn, er det en av de fineste tingene jeg kan etterlate meg i livet.

TOBARNSFORELDRE: Anja og Gro Hammerseng-Edin har vært gift i fem år. Foto: Andreas Fadum
TOBARNSFORELDRE: Anja og Gro Hammerseng-Edin har vært gift i fem år. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Mistet troen på ferdighetene

Anja pensjonerte seg som nevnt som håndballspiller i fjor. Hun er kjent som en tøffing på håndballbanen, men på hjemmebane er 35-åringen en helt annen.

I et intervju med Dagbladet i fjor åpnet den tidligere Larvik-spilleren opp om hvordan hun takler sine mentale svakheter.

På et punkt i karrieren mistet Anja troen på sine egne ferdigheter.

- Det var under et VM alt gikk i stå. Jeg fortalte Thorir (den norske landslagstreneren, journ.anm.) at dette ikke var noe for meg lenger, fortalte Anja til Dagbladet.

- Jeg trodde det å komme på landslaget ville være selve nøkkelen til lykke. At det ville gjøre meg lykkelig for resten av livet. Men jeg ble altfor selvsentrert og opptatt av hva andre mennesker mente om meg. Jeg ble redd for å feile, la hun til.

Videre fortalte Anja at hun ble møtt av en veldig forståelsesfull trener som ga henne en ny sjanse.

Gro Hammerseng intervjues om å bli mamma sammen med Anja Edin for den førstefødte sønnen Mio. Vis mer Vis mer

Ble tatt for å være mann

Det er ikke første gang Anja har åpnet seg opp om personlige hendelser.

I 2016 fikk nemlig fansen følge livet til proffspillerne i Larvik Håndballklubb både på og utenfor banen, gjennom TV3-serien «Larvikjentene».

Der fortalte blant annet Anja om fordommer hun har møtt i dagliglivet.

- Jeg følte meg aldri hjemme i det å gå på dameavdelingen og kjøpe klær. Og når jeg gikk på herreavdelingen og kjøpte klær, så var det dét at de som jobbet der antok at jeg var en mann, eller at de spurte om de skulle pakke det inn, sa Anja i tv-serien.

Anja lot likevel aldri dette stoppe henne. I stedet brukte hun energien sin på å lansere en egen kleskolleksjon for begge kjønn.

- Så jeg laget min egen kleskolleksjon, som jeg kaller «Unisexy», i Fearless, forklarte hun i TV3-programmet.

LES OGSÅ: Håndball-stjernen med rørende hyllest til kona

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer