Ørjan Burøe:

Åpner opp om Metoo-anklagene

- Jeg var et ræva menneske, sier Ørjan Burøe ærlig.

LEGGER SEG FLAT: Komiker Ørjan Burøe snakker nå om varslene og anklagene mot ham. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LEGGER SEG FLAT: Komiker Ørjan Burøe snakker nå om varslene og anklagene mot ham. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært mye snakk om komiker Ørjan Burøe (44). Sigrid Bonde Tusvik (39) har blant annet anklaget ham for seksuell trakassering under et julebord for flere år siden. Flere andre har fulgt på, og sammenlagt har det kommet flere varsler om upassende oppførsel fra komikeren.

Stand Up Norge mottok flere varsler mot Burøe. Gjentatte ganger har norsk presse forsøkt å få ham i tale om disse anklagene, uten hell.

Nå har han valgt å legge seg helt flat. I en ny podkast forteller komikeren om hvorfor han gjorde som han gjorde, og hvordan alle anklagene gikk utover ekteskapet med Marna Haugen (38).

VANSKELIG: Burøe forteller at hans kone, Marna Haugen, vurderte å skille seg fra ham. Foto: Tore Skaar
VANSKELIG: Burøe forteller at hans kone, Marna Haugen, vurderte å skille seg fra ham. Foto: Tore Skaar Vis mer

Legger seg flat

- Jeg var et ræva menneske før. Jeg hadde en lang periode i livet mitt der jeg var høy på meg selv. Folk fulgte meg i sosiale medier, og jeg mista meg selv oppi det her. Jeg ble en dårlig utgave av meg selv. Jeg har flørtet med jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Og det er jo ikke bra, sier han i podkasten «Pompel og Pilt» - som han nylig har startet med Rune Haraldsen.

Burøe forteller blant annet konkret om det nå famøse julebordet, som tidligere har vært omtalt av Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Hun har tidligere, i egen podkast, fortalt følgende om hva som skal ha skjedd:

«(…) Det er det samme som når vi snakker om at Ørjan Burøe har tatt folk på rumpa og på min gravid-tiss på julebord, der jeg sitter fuckings klin edru og blir tatt på fitta under en tale», sa hun i «Tusvik og Tønne» i 2017.

Ørjan Burøe forteller nå at han angrer sterkt på det han gjorde.

- Så var det dette julebordet. Det som åpnet den champagnekorken på en negativ måte. Ekstremt full, ingen unnskylding, men skulle være morsom. Jeg skulle ta en snap der jeg tok Sigrid på låret og sa «her er du sexy», og så skulle jeg ta henne på magen og si «her er du gravid», sier han.

Ørjan Burøes video går viralt, og denne uken var han gjest hos det britiske tv-programmet Good Morning Britain. Vis mer

«Skal så jævlig skille meg»

Han hevder at han ringte komikerkollegaen, etter at podkastepisoden hennes ble publisert, og sa unnskyld. Hun skal ha takket for det. Da #metoo-bølgen dukket opp i 2017 dukket også historien opp igjen. Den, i tillegg til flere andre historier og varsler, sørget for at Burøe etter hvert oppsøkte psykolog og kuttet ut alkohol. Ekteskapet ble også satt på prøve.

- Hele ekteskapet var på randen til å ryke. Marna så meg inn i øynene og sa «Jeg skal skille meg så jævlig fra deg». Jeg sa under det første parterapi-møtet at «jeg forstår at du vil skille deg. Jeg skjønner at du skal få slippe å være oppi det her. Det fortjener du faen ikke». Jeg sa «du må bare gå. Dette er mitt ansvar».

Vis mer Vis mer

Han beskriver seg selv som «en jævla idiot», men hevder at han har endret seg nå. Det takker han blant annet #metoo-kampanjen for.

- For meg har hele aksjonen vært en bra ting, og. Jeg tror jeg ble et bedre menneske av det.

- Vært en idiot

Til Se og Hør sier Ørjan Burøe at det har vært en vanskelig periode.

- Jeg stod på kanten av stupet og kikket ned på meg selv med skam. Jeg hadde ødelagt alt for de som betydde mest for meg. Jeg hadde vært en idiot, og det måtte jeg stå til ansvar for. Heldigvis har jeg verdens beste kone som klarte å hjelpe meg, selv etter det jeg hadde gjort. Hun reddet meg igjen, skriver han i en e-post.

- Hvorfor valgte du å åpne deg om dette nå, og hva ønsker du å oppnå med det?

- Jeg har faktisk snakket en del om dette i flere år. På scenen har jeg vært helt åpen om det. Men da jeg nettopp fikk mye oppmerksomhet rundt dansevideoen med sønnen min, kom mange av disse tingene opp igjen. Jeg mener jeg er et annet menneske i dag, enn hva jeg var for 4-5 år siden. Jeg har jobbet mye med meg selv, og er et annet sted i livet.

- I podkasten sier du at du vurderte å stå fram da #metoo-bølgen begynte. Hva holdt deg tilbake?

- Dette skjedde lenge før #metoo kom til Norge. Først og fremst så lyttet jeg til de jeg jobbet for. De var redde for at det ville gå utover deres og min omsetning. De mente dette hørte fortiden til. Jeg trodde de visste best hva som var riktig for meg.

- Har du fått noen tilbakemeldinger på åpenheten i denne podkast-episoden?

- Selv om denne episoden bare er noen timer gammel, har jeg fått flere meldinger fra lyttere som setter pris på min åpenhet. Hjertet jeg fikk av svigermor trumfer nok de fleste meldingene til nå, sier han.

Se og Hør har vært i kontakt med Stand Up Norge via Elina Krantz, som ikke ønsker å kommentere saken.

Se og Hør kommer med mer.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer