Amanda Knox:

Åpner opp om livet etter «sexdrap»-marerittet

Det brutale «sexdrapet» rystet en hel verden.

MASSIV SAK: Amanda Knox ble verdenskjent i 2007. Den da 21 år gamle kvinnen reiste til Italia for å utvide horisonten. I stedet utviklet friåret seg til et mareritt. Foto: NTB Scanpix
MASSIV SAK: Amanda Knox ble verdenskjent i 2007. Den da 21 år gamle kvinnen reiste til Italia for å utvide horisonten. I stedet utviklet friåret seg til et mareritt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): 1. november 2007 markerer starten på det som seinere skulle bli en av 2000-tallets mest omtalte drapssaker.

ARRESTERT: Amanda Knox i 2007. Foto: NTB Scanpix
ARRESTERT: Amanda Knox i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bare 21 år gammel ble den britiske studenten Meredith Kercher funnet drept i den italienske byen Perugia.

De brutale detaljene rundt drapet skulle raskt komme verdenspressen i hende. Derfra tok det ikke lang tid før saken var på «alles» lepper.

Da Kercher ble funnet død på sitt eget soveromsgulv, var hun halvnaken og strupen var skåret over. I tillegg kunne rettsmedisinere konstatere at hun var blitt knivstukket i alt 47 ganger. Aktoratet mente først at hun var utsatt for et satanisk og seksuelt ritual.

DREPT: Meredith Kercher ble bare 21 år gammel. Den britiske studenten ble offer for en svært makaber drapssak. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Meredith Kercher ble bare 21 år gammel. Den britiske studenten ble offer for en svært makaber drapssak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den da 20 år gamle Amanda Knox (30) studerte lingvistikk ved universitetet i Washington. I 2007 valgte hun å ta seg et friår. Ferden gikk til byen Peruga i Italia, der målet var å lære mer om språket og kulturen.

Så langt kom hun aldri.

- Morderen med babyansiktet

Tilfeldighetene ville ha det til at Knox leide et soverom i samme hus som Kercher hadde flyttet inn i, kun ti dager tidligere . De var begge utvekslingsstudenter.

BODDE I DETTE HUSET: Bare dager før Amanda Knox flyttet inn i det fjerde soverommet i dette huset, hadde Meredith Kercher også flyttet inn. Hun ble funnet død på sitt eget soverom. Foto: NTB Scanpix
BODDE I DETTE HUSET: Bare dager før Amanda Knox flyttet inn i det fjerde soverommet i dette huset, hadde Meredith Kercher også flyttet inn. Hun ble funnet død på sitt eget soverom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Halvannen måned seinere var tragedien et faktum.

Britisk skandalepresse kastet seg hurtig over den pikante historien om en vakker amerikansk student som tilsynelatende truet sin britiske romkamerat til å delta i sadistisk gruppesex, før offeret ble brutalt myrdet.

Bevis og ubekreftede påstander ble lekket til mediene, og bildene av Amanda Knox gikk verden rundt mens hun ble utstyrt med en lang rekke sarkastiske kallenavn av typen «isprinsessen», «morderen med babyansiktet» og «Foxy Knoxy».

Tre personer dømt

Men selv om det var Knox som varslet politiet, hadde hun ingen troverdighet.

Etter en stund ble den amerikanske jenta arrestert sammen med sin daværende italienske kjæreste Raffaele Sollecito, samt en mann ved navn Rudy Guede. Politiet mener de tre var sammen om mishandlingen og drapet på Kercher.

Sammen med Sollecito ble Knox i 2009 dømt for drapet, og tilbrakte fire år i italiensk fengsel.

I 2011 ble hun frikjent etter at hun anket. Hun kunne dermed vende hjem til Seattle.

Saken fortsetter under:

NY HVERDAG: Amanda Knox har startet et nytt liv i USA, der hun i dag er aktuell med egen tv-serie for Vice. Her avbildet med sin nye kjæreste, Christopher Robinson, i 2016. Foto: NTB Scanpix
NY HVERDAG: Amanda Knox har startet et nytt liv i USA, der hun i dag er aktuell med egen tv-serie for Vice. Her avbildet med sin nye kjæreste, Christopher Robinson, i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hengt ut

Det er over ti år siden Meredith Kercher døde, og for Knox har livet måttet gå videre.

I disse dager er hun blant annet aktuell med sin egen Vice-serie. I denne, som har fått tittelen «The Scarlet Letter Reports», intervjuer 30-åringen kjente kvinner. Ett av hovedtemaene som blir diskutert, er noe Fox selv mener hun har fått smertelig erfare.

Målet er å fortelle historien til andre kvinner som er blitt hengt ut i media.

- Jeg er blitt hengt ut som en skurk. Jeg fikk ideen til konseptet da jeg skrev en artikkel om kvinners opplevelse av rettssystemet. En av de tingene jeg kunne kjenne meg igjen i, som de fortalte, var måten pressen framstilte meg på, sier Knox til Time.

BLE DØMT: Her forlater Rudy Guede et rettsmøte i september 2008. Seinere ble han dømt for drapet. Foto: AFP / Tiziana Fabi / NTB Scanpix
BLE DØMT: Her forlater Rudy Guede et rettsmøte i september 2008. Seinere ble han dømt for drapet. Foto: AFP / Tiziana Fabi / NTB Scanpix Vis mer

Vil tilbake til Italia

Selv om Fox fikk forlate Italia, skulle ikke interessen rundt henne bli mindre av den grunn - snarer tvert imot. Det er blitt skrevet bøker, laget spillefilm og utallige dokumentarer om saken. I 2016 lanserte også Netflix sin nye storsatsing, dokumentarfilmen «Amanda Knox».

Selv om Fox fikk forlate Italia, skulle ikke interessen rundt henne bli mindre av den grunn - snarer tvert imot. Det er blitt skrevet bøker, laget spillefilm og utallige dokumentarer om saken. I 2016 lanserte også Netflix sin nye storsatsing, dokumentarfilmen «Amanda Knox».

MISTENK HENNE: En av to trailere til den nye Netflix- serien om Amanda Knox. Denne vil få seerne til å mistenke henne som skyldig. Video: Netflix Vis mer

Knox og Sollecito er blitt både dømt og frikjent i flere forskjellige rettssaker siden 2011. Den siste frikjennelsen kom i mars 2015. Likevel er fortsatt spørsmålet om hvem som egentlig drepte Kerchner fortsatt eksisterende.

Amanda Knox har hele tiden hevdet sin uskyld. Hun har også gjentatte ganger uttalt at hun aldri ønsker å returnere til Italia. Før nå.

TRO PÅ HENNE: En av to trailere til den nye Netflix- serien om Amanda Knox. Denne vil få seerne til å tro henne. Video: Netflix Vis mer

- Jeg har et ønske om å dra tilbake til Italia. Min mor tenker at jeg er gal, men det er én person jeg har behov for å se, spesielt før han går bort, sier 30-åringen til Today.

- Var min beste venn

De fire åra hun satt i fengsel, fantes det nemlig én person Knox følte at hun kunne prate med.

- Jeg er ikke en religiøs person, men min bestevenn gjennom hele denne prosessen var fengselspresten. Han var min beste venn da jeg satt inne, fortsetter hun.

- Ikke klare til å tilgi Amanda Knox

FØLER SEG UVELKOMMEN: Men likevel vil Knox returnere til Italia. Foto: NTB Scanpix
FØLER SEG UVELKOMMEN: Men likevel vil Knox returnere til Italia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med People har Knox tidligere uttalt at hun også ønsker å returnere til Perugia for å få en fullstendig avslutning på det hele.

- Ringen er sluttet hvis jeg fysisk er til stede. Perugia er antakelig det stedet i hele verden hvor jeg er minst velkommen. Det er skummelt, men det betyr også mye for meg å ikke ha frykt for dette stedet.

- Regissert voldtektslek

Noen av de sterkeste inntrykkene Knox sitter igjen med, er pressens håndtering av saken.

- Jeg var ikke klar over mye av det som ble sagt om meg, ettersom jeg ikke hadde tilgang på britiske og amerikanske aviser fra fengselscellen min. Jeg var derimot klar over at jeg ble kalt en succubus, samt «Foxy Noxy». Jeg ble anklaget for å ha regissert en voldtektslek. I stedet for at det hørtes helt absurd ut for folk, slik det burde ha gjort, tok folk det til seg, sier hun til Time.

Åpner opp om livet etter «sexdrap»-marerittet

Det var i mars 2015 at Knox og ekskjæresten ble frikjent av italiensk høyesterett. Guede ble i 2008 dømt til 30 års fengsel for drapet, men påtalemyndigheten trodde ikke at han kunne ha vært alene om det og dommen ble seinere redusert til 16 års fengsel.

Da drapet skjedde, var Guede en 20 år gammel småkriminell og en kjenning av politiet i Perugia, ifølge The Guardian. Han skal også ha vært doplanger. Han har ikke anket og soner fortsatt sin fengselsdom på 16 år.

LES OGSÅ: Playboy-modellen ble myrdet av sin forsmådde ektemann

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer