Mona Grudt:

Åpner opp om karrieren

- Døden er ikke så skremmende lenger

KARRIEREBYTTE: I etterkant av det glamorøse modell-livet fant Mona Grudt en annen karrierevei. Foto: Agnete Brun MAGASINET/Dagbladet
KARRIEREBYTTE: I etterkant av det glamorøse modell-livet fant Mona Grudt en annen karrierevei. Foto: Agnete Brun MAGASINET/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mona Grudt (51) ble for alvor et kjent navn etter hun i 1990 ble kåret til Miss Universe, og det som den eneste norske statsborgeren noensinne. Hun har vært programleder for flere TV-program, deriblant «Top Model», og jobbet som redaktør og journalist.

I 2007 deltok hun i «Skal vi danse», og året etter vant hun all stars-versjonen av programmet. Hun har også vært å se som modell for flere skjønnhetsmerker, deriblant Garnier.

Nå har hun derimot byttet ut glitter og glam med en helt annen hverdag. Til vanlig jobber hun nemlig som seremonimester i Svanholm og Vigdal gravferdsbyrå i Trondheim. Det forteller hun om i et intervju med Trønder Avisa.

- Meningsfull

Hun jobber som gravferdskonsulent i livssynsnøytrale begravelser, og én av Grudts arbeidsoppgaver er blant annet å skrive og holde minnetaler. Under opplæringen i byrået ønsket hun også å lære mer om hvordan et begravelsesbyrå drives.

PARODI: Her er Mona Grudts parodi på «The Fox». Hun synger om bygda Frengen Sør-Trøndelag. Video: SpareBank1SMN Vis mer

Her var hun med på hjemmebesøk, hentet avdøde, stelte dem og klargjorde kistene, noe som var viktig for henne slik at hun kunne svare på spørsmål som gjelder alt rundt en begravelse.

- Jeg opplever denne jobben som så meningsfull. Virkelig. Å møte folk i sorgen og lytte til deres fortellinger om et levd liv er en gave. Å få en slik tillit av mennesker jeg ikke kjenner er en ære som jeg må forvalte på best mulig måte, forklarer 51-åringen.

MISS UNIVERSE: I 1990 vant Mona Grudt den verdenskjente skjønnhetskonkurransen. Foto: NTB
MISS UNIVERSE: I 1990 vant Mona Grudt den verdenskjente skjønnhetskonkurransen. Foto: NTB Vis mer

Hun legger ikke skjul på at hun legger mye arbeid i at seremonien skal bli slik de pårørende og noen ganger også selv den avdøde ønsker.

- Døden er ikke så skremmende lenger

I tillegg til å være seremonimester jobber hun fortsatt som modell. For to uker siden var hun på plass i Paris på et oppdrag for Garnier - et merke som Grudt har frontet i flere år.

- Jeg synes det er stas at de fortsatt vil ha en voksen dame med i sin kampanje. Også liker jeg den siden av livet fortsatt. Jeg og mannen min lurte oss til en weekend der nede. Julemarked i et desemberkaldt Paris var veldig romantisk, forteller hun til avisen.

Jobben hos begravelsesbyrået har også endret Grudts eget syn på døden.

JULEFIN: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit besøker Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet på formiddagen julaften. Video: NTB Vis mer

– Jeg har fått et mer naturlig forhold til den, etter at jeg startet denne jobben. Døden er ikke så skremmende lenger. Det er jo det eneste vi vet, at vi skal dø. Å snakke om døden rundt middagsbordet hjemme hos oss har blitt helt naturlig, sier hun.

Det har også minnet henne på at man må leve livet mens man kan, og denne julen ser hun fram til å feire sammen med sine nære og kjære hjemme i Trondheim.

LES OGSÅ: - Et absolutt helvete

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer