Michelle Obama:

Åpner opp om ekteskaps­problemer

Før Barack Obama fikk kontorplass i Det hvite hus, holdt ambisjonene hans på å ta knekken på ekteskapet.

ÅPNER OPP: Michelle og Barack Obama holdt lenge lav profil etter at presidenskapet endte i 2017. Nå åpner førstnevnte opp om ekteskapsproblemer, spontanabort og Donald Trump i ny bok. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Michelle og Barack Obama holdt lenge lav profil etter at presidenskapet endte i 2017. Nå åpner førstnevnte opp om ekteskapsproblemer, spontanabort og Donald Trump i ny bok. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har bydd på bokbomber både i Norge og i utlandet: Knut Arild Hareides biografi sparket i gang et politisk drama, Marte Michelets bok har satt motstandsbevegelsen i nytt lys og Bob Woodwards bok skildret kaos i Det hvite hus.

Nå er det tidligere førstedame, Michelle Obama, som deler sine innerste tanker i bokform. Det gjør hun i selvbiografien «Becoming», som slippes neste uke.

Både Washington Post og New York Times har allerede fått utdrag fra boka, og der tar hun blant annet for seg temaene spontanabort, ekteskapsproblemer og Donald Trump.

Etter å ha satt ektemannens ambisjoner foran sine egne i årevis, er hun nå klar til å utforske hva hun selv ønsker å gjøre. Men én ting skal være sikkert, hun kommer ikke til å stille til valg:

- Jeg sier det rett ut: Jeg har ingen intensjon om å stille som presidentkandidat - noensinne. Jeg har aldri vært tilhenger av politikk, og mine erfaringer over de siste årene har ikke endret på det, skriver hun.

Saken fortsetter nedenfor.

PÅ NORGESBESØK: Den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama var på scenen til Oslo Business Forum. Der fikk han spørsmål om hva han ville gjort om han fikk være president i én dag til. Da kom han med et stikk til den nåværende presidenten Donald Trump. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Spontanabort for 20 år siden

Da hun og Barack først møttes, var hun redd for at hans ambisjoner ville stå i veien for hennes egne drømmer, men det er ikke blant de største ekteskapsproblemene de har stått overfor.

Michelles første graviditet endte i spontanabort, forteller hun åpenhjertig i boken.

Ifølge The Guardian fant spontanaborten sted for cirka 20 år siden, og i etterkant ble parets to døtre til ved hjelp av prøverørsbefruktning.

Michelle Obama beskriver tiden som ensom, smertefull og ekstremt demoraliserende. Mens hun gjennomgikk prosessen med prøverørsbefruktning, var Barack opptatt med jobben.

- Det var kanskje da jeg for første gang ble irritert på politikken og Baracks ekstreme engasjement for arbeidet. Eller kanskje jeg bare følte på byrden ved å være kvinne.

- Uansett, han var borte og jeg var hjemme med alt ansvaret … Han var omsorgsfull og engasjert, han gjorde alt han kunne. Han leste alt av litteratur om prøverørsbefruktning og kunne snakke med meg hele kvelden om det, men hans eneste plikt var egentlig bare å møte opp på legens kontor og gi litt sæd, skriver Michelle.

Parterapi

Problemene eskalerte da døtrene Sasha (17) og Malia (20) kom til verden. Michelle skriver at ektemannens overfylte tidsplan begynte å gå inn på henne, og at hans punktlighet forverret situasjonen. På et tidspunkt fryktet hun at ambisjonene hans ville gå foran familiens behov.

Dermed så de seg nødt til å gå i parterapi, noe som hjalp.

- Jeg ville ikke at døtrene mine skulle tro at livet begynte når mannen i huset kom hjem. Vi ventet ikke på pappa. Det var hans jobb å holde følge med oss.

Det ble stille fra ekteparet en stund etter de forlot Det hvite hus i januar 2017, men de siste månedene har de tatt opp hansken igjen. Barack har blant annet vært på norgesbesøk, samt at han har vært svært delaktig i forbindelse med det amerikanske mellomvalget.

Saken fortsetter nedenfor.

AVSLØRER: Michelle Obama avslører hva som egentlig skjedde da hun fikk en gave av Melania Trump utenfor Det hvite hus. Den noe småpinlige situasjonen fikk flere til å spekulere. Video med tillatelse fra TV 3 / Ellen Show Vis mer

Tilgir aldri Trump

I boka har Michelle en høne å plukke med den sittende presidenten, Donald Trump. Hun tar et oppgjør med presidentens innvandringsretorikk, og tar særlig for seg temaet som markerte starten for konflikten mellom Trump og ektemannen hennes.

Trump har nemlig vært en av frontfigurene i den såkalte «birther»-bevegelsen, som hevdet at Barack Obama ikke var født i USA, og derfor ikke kunne være USAs president.

FOLKEKJÆR: USAs avtroppende førstedame Michelle Obama har bydd på sin humoristiske sans under sine åtte år i Det hvite hus. Video: CNN, CNN, CBS, NBC, The White House, LET'S MOVE, Glamour Magazine Vis mer

Ryktene om at Obama ble født i Kenya, førte til at administrasjonen rykket ut og offentliggjorde den utvidede fødselsattesten hans.

- Hele greia var galskap og ondsinnet. Det underliggende hatet og fremmedfrykten var dårlig skjult, men det var også farlig.

Hun mener at Trump hadde til hensikt å fyre opp under farlige strømninger i samfunnet, og fryktet konsekvensene det kunne få for hennes familie, som hun mener ble satt i fare.

- Jeg kommer aldri til å tilgi ham for det, skriver hun i boka.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Superparets private opp- og nedturer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer