Madeleine Pedersen:

Åpner om den tøffe tiden

- Det var helt jævlig, innrømmer den tidligere toppbloggeren Madeleine Pedersen.

DEPRIMERT: Vondt ble til verre for Madeleine Pedersen da hun i tillegg til spiseforstyrrelsen ble deprimert. Foto: Privat
DEPRIMERT: Vondt ble til verre for Madeleine Pedersen da hun i tillegg til spiseforstyrrelsen ble deprimert. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Rundt 2014, før bloggere ble til influensere og youtubere, hadde Madeleine Pedersen (27) en av landets mest leste blogger. Bak bloggnavnet Maddepaddee delte hun flittige oppdateringer fra sin hverdag.

- «Flaut», «morsomt», «følelsesmessig» og «takknemlig» er det jeg tenker når jeg ser tilbake på bloggtiden. Men det har fått meg til der jeg er nå i dag, og det tar jeg ikke for gitt, forteller Pedersen til Se og Hør.

På maddepaddee.blogg.no hadde hun på det meste opptil 18 000 lesere hver dag, og hennes unike stil og brede smil inspirerte tenåringer over hele landet.

Nå forteller Pedersen imidlertid hvordan hun egentlig hadde det på den tiden.

ÆRLIG: I den nye serien til Linnéa Myhre, «Da vi styrte internett», forteller blogger Anna Rasmussen åpenhjertig om den vanskelige tiden. Video: VGTV Vis mer

- Livsgnisten forsvant

Hun var nylig gjest i podkasten «Gjennom Glitter og Gråstein med Sofie & Anja», og der kunne hun fortelle at hun slet med både depresjon og spiseforstyrrelser.

- Det var mye og alvorlige ting som skjedde på privaten med folk jeg var glad i. Men jeg merket ikke at jeg ble tynnere, som er det verste. Jeg så meg i speilet og trodde jeg var like tynn som andre, men jeg var alvorlig tynn, forteller hun til Se og Hør.

ÆRLIG: Madeleine Pedersen forteller ærlig om spiseforstyrrelsen hun hadde som ung. Foto: Privat
ÆRLIG: Madeleine Pedersen forteller ærlig om spiseforstyrrelsen hun hadde som ung. Foto: Privat Vis mer

Pedersen ønsker ikke å gå inn på hvor lite hun veide, men hevder at det var rett før hun ble innlagt på sykehus.

- Jeg tror de som var glade i meg var livredde for å tråkke feil på den tiden. Jeg var så hårsår. Det var flere som lurte på om det gikk bra med meg, og jeg var fullstendig blind på min egen kropp. Så jeg løy egentlig alle rett opp i trynet, og det visste de at jeg gjorde.

Den tidligere toppbloggeren understreker at hun aldri hadde et ønske om å bli tynnere, og at hun ikke vet hvordan det skjedde.

- Plutselig sto jeg med venner på min egen alder og så ut som en jente på ti år i den kroppen jeg bodde i på det tidspunktet. Jeg hadde det ikke bra, men visste ikke hva jeg kunne gjøre for å få det bedre - fordi jeg skjønte ikke hva som var galt med meg. Energien, gløden og livsgnisten bare forsvant.

På dette tidspunktet var hun rundt 19 år gammel.

ALKOHOL: Øyvind «Vinni» Sauvik er gjest på «Lindmo», og der forteller han om at han begynte å drikke i veldig ung alder. Video: NRK Vis mer

- Tok aldri slutt

Etterhvert utviklet Pedersen også en annen alvorlig psykisk lidelse - nemlig depresjon.

- Det var skummelt, for plutselig sitter du der med tanker du aldri har hatt før. Du forteller stemmen i hodet ditt at du ikke må tenke sånn. Jeg var redd mine egne tanker og alt jeg følte på den tiden.

DEN GANG DA: Madeleine var en av landets mest leste bloggere. Her fra 2014. Foto: Privat
DEN GANG DA: Madeleine var en av landets mest leste bloggere. Her fra 2014. Foto: Privat Vis mer

27-åringen legger til at hun ikke visste at hun var deprimert før hun ble fortalt det av en lege. Samme dag som hun oppsøkte legen ble hun sykemeldt.

- Å få bekreftet at jeg var deprimert var en lettelse. Men de samme følelsene var der fremdeles, og jeg har aldri grått så mye hver eneste dag over en så lang periode før. Det var som om tårene aldri tok slutt.

Pedersen beskriver depresjonen som en knekk i livet. Hun legger til at hun husker følelsen hun gikk med, men får ikke beskrevet det annerledes enn «skummelt» og «ukjent».

- Hvordan er det nå å se tilbake på den tiden?

- Det er helt jævlig. Og hver gang jeg snakker om det jobber jeg ekstremt hardt med meg selv for å ikke ta til tårene. For det som har vært den verste tiden i livet mitt, skulle egentlig være den beste. Jeg føler at jeg satt fast uten å komme meg løs.

BRUDDET: Iselin Guttormsen kommenterer bruddet. Video: Rød Løper Vis mer

- Ikke alene

Men i 2016 skulle det komme et vendepunkt. En dag våknet hun med en følelse hun ikke klarer å sette ord på, og fikk det hun omtaler som et «get your shit together»-øyeblikk.

Nå, fem år senere, har hun verken spiseforstyrrelser eller depresjon, og forteller at en viktig årsak til det er gode venner og familie:

- Jeg kom meg dit jeg er i dag fordi jeg hadde troen på at jeg skulle klare det, og det hjalp å vite at jeg hadde mennesker rundt meg som virkelig ønsket meg alt godt, inkludert meg selv.

BE OM HJELP: Madeleine Pedersen oppfordrer folk til å be om hjelp hvis de har det vanskelig. Foto: Privat
BE OM HJELP: Madeleine Pedersen oppfordrer folk til å be om hjelp hvis de har det vanskelig. Foto: Privat Vis mer

Selv om hun forteller at hun verken har spiseforstyrrelser eller depresjon lenger, merker hun fortsatt at hun er sliten etter flere år med psykiske problemer.

- Jeg tar meg selv i å gråte oftere enn jeg pleier. Men jeg tror det er min måte å bearbeide alt som foregår rundt meg på.

Til slutt understreker Pedersen at det er viktig å oppsøke hjelp, eller snakke med noen hvis man trenger det.

- Du er ikke alene, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Nå er det bare meg igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer