VISER OMSORG: Oprah Winfrey bruker nå mye av sin tid på å hjelpe andre som er vanskeligstilte. Selv ble hun gravid som 14-åring etter flere seksuelle overgrep. Oprah og Stedman Graham har vært kjærester i 31 år. Foto: NTB scanpix
VISER OMSORG: Oprah Winfrey bruker nå mye av sin tid på å hjelpe andre som er vanskeligstilte. Selv ble hun gravid som 14-åring etter flere seksuelle overgrep. Oprah og Stedman Graham har vært kjærester i 31 år. Foto: NTB scanpixVis mer

Oprah Winfrey:

Åpner hjemmet sitt for jenter i nød

Talkshow-dronningen hadde en grusom oppvekst - nå gir hun unge jenter sjansen til et godt liv. 

(Se og Hør): Oprah Winfrey (63) har i dag en formue på svimlende 20 milliarder kroner, og er en av USAs mektigste kvinner. Men livet har ikke alltid smilt til damen som ble den første afroamerikanske kvinnen som ble programleder på TV.

Hun vokste opp med en lutfattig tenåringsmor, og bestemoren sydde barneklær til henne av gamle potetsekker.

I sitt eget talkshow har hun fortalt om sitt livs mareritt: Ni år gammel ble hun forsvarsløst offer for seksuelt misbruk - en fetter, en onkel og en familievenn voldtok henne.

Overgrepene fortsatte i flere år. Ingen grep inn for å redde den lille jenta.

Saken fortsetter under bildet.

TØFF OPPVEKST: Oprah Winfrey har hatt en tøff oppvekst, men står i dag sterkere enn noen sinne. Foto: NTB scanpix
TØFF OPPVEKST: Oprah Winfrey har hatt en tøff oppvekst, men står i dag sterkere enn noen sinne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ble gravid

13 år gammel rømte hun hjemmefra, og innledet et forhold til eldre gutter.

Det resulterte i at hun ble gravid som 14-åring. Oprah fikk sønnen Canaaen, som døde kort tid etter fødselen.

Som ung voksen var hun i en rekke destruktive forhold og brukte jevnlig narkotika.

- Alle som har blitt fysisk og psykisk misbrukt vil bruke mye av livet på å bygge opp igjen selvrespekten, sa hun til David Letterman i 2012.

Trofast

TALKSHOW: Gjennom sitt eget talkshow har Oprah Winfrey vært ærlig om sin fortid. Foto: NTB scanpix
TALKSHOW: Gjennom sitt eget talkshow har Oprah Winfrey vært ærlig om sin fortid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Oprah kom seg etterhvert ut av det vanskelige miljøet og fikk sin første jobb i radio da hun var bare 17 år.

12 år senere debuterte hun på TV og i 1986 startet legendariske Oprah Winfrey Show. Resten er en solskinnshistorie om berømmelse og rikdom.

I dag står solide, snille Graham Stedman (65) fjellstøtt ved hennes side, og paret har nå vært sammen 31 år. Hun er overbevist om at det har vært et riktig valg å ikke få barn.

- Jeg ville ikke vært en god mor, jeg er rett og slett ikke tålmodig nok, forteller hun åpenhjertig til Good Housekeeping.

Veldedighet

Nå bruker hun sine ressurser på å hjelpe andre og bidra til å endre unge kvinners liv.

Hun finansierer blant annet en internatskole for jenter i Johannesburg i Sør-Afrika, og føler at hun har en verdifull rolle som morsfigur for de 172 jentene hun har hatt under sine vinger. 20 av dem går nå på skole i USA, og bruker Oprahs hjem som base.

Saken fortsetter under bildet.

OMSORGSFULL: Oprah Winfrey bruker nå store deler av sin tid på å bidra til å redde unge jenters liv. Her sammen med med to Aboriginer barn i Uluru, Australia i 2010. Foto: NTB scanpix
OMSORGSFULL: Oprah Winfrey bruker nå store deler av sin tid på å bidra til å redde unge jenters liv. Her sammen med med to Aboriginer barn i Uluru, Australia i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det har vært mer givende enn jeg noen sinne har drømt om. Tanken var å opprette skolen for å hjelpe dem, og det har gitt livet mitt en ny mening, forteller hun til Good Housekeeping.

- Kjærligheten kjenner ingen grenser, og det spiller ingen rolle om du har født barna selv eller om du finner det spesielle unge mennesket to , ti eller tyve år gammelt. Det viktigste er at du er oppriktig glad i dem - og at omsorgen kommer fra hjertet.

LES OGSÅ: Mel B tvinger barnevakten til å holde seg unna