Katarina Flatland og Harald Meling Dobloug:

Åpne om fødselsvalget: - Ikke vulgært

Katarina Flatland og Harald Meling Dobloug ble foreldre for drøye to uker siden. Nå forteller de om fødselsopplevelsen.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug deler klipp fra fødestua i den nyeste episoden av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer
Publisert

Det var i podkasten «Åpen journal» at tv-profil Katarina Flatland (31) og ektemannen Harald Meling Dobloug (31) i slutten av august kunne avsløre at de hadde blitt foreldre for første gang, og at sønnen Bernard hadde kommet til verden.

I etterkant har Flatland delt flere bilder av den lille gutten med følgerne sine i sosiale medier, og i onsdagens episode av den nevnte podkasten åpner ekteparet også opp om fødselen og opplevelsen rundt det å bli foreldre - fire uker før tiden. Her deler de også lydklipp fra underveis i fødselen.

Flatland forteller blant annet at hun fikk ekstra kraft på tampen av fødselen, spesielt etter å ha kjent barnets hode på vei ned. For ektemannen ble dette et svært rørende øyeblikk, da også han så at sønnens hode var på vei ut.

FIKK EN SØNN: Katarina og Harald ble foreldre i slutten av august da sønnen Bernard kom til verden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FIKK EN SØNN: Katarina og Harald ble foreldre i slutten av august da sønnen Bernard kom til verden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Det var veldig spesielt. Frem til da hadde alt vært litt abstrakt. Du hadde en mage som vokste og vi hadde sett ham på ultralyd, men da begynte jeg å kjenne at her er det faktisk et lite menneske som kommer ut og som skal kalle deg for mamma og meg for pappa, sier han i podkasten.

- Det var et sånt øyeblikk hvor jeg bare mistet kontrollen over egne følelser. Da begynte jeg å gråte veldig, et veldig flott øyeblikk, legger han til.

- Har en annen rolle

Mens Flatland har et år igjen av medisinstudiet, er Dobloug lege. Sistnevnte forteller at han syntes det var flott og fantastisk å se sønnens hode på vei ut.

- I forkant av fødselen tenkte jeg at det ikke var så viktig for meg at du måtte se så mye der nede. Jeg har jo vært med på fødsel selv som student og synes det er brutalt. Hva tenker du egentlig om det du fikk se, og hvordan opplevde du det? spør Flatland ektemannen.

ÅPENHJERTIGE: Harald og Katarina, som giftet seg for to år siden, forteller åpenhjertig om fødselen i onsdagens episode av sin felles podkast. Foto: Espen Solli / Se og Hør
ÅPENHJERTIGE: Harald og Katarina, som giftet seg for to år siden, forteller åpenhjertig om fødselen i onsdagens episode av sin felles podkast. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

- Jeg synes det var veldig flott og det var fantastisk å se. Når du ser hodet hans på vei ut. Det er på en måte litt vulgært, men man kobler litt over fra ett modus. Ofte når jeg titter her nede så er det i en annen sammenheng, kanskje i en litt mer lystig sammenheng, mens nå var det mer en jobb som skulle gjøres og et nytt menneske som skulle til verden, og jeg blander ikke det, svarer han.

Videre forklarer Dobloug at en fødsel er en veldig spesiell situasjon.

- Det er litt det samme man opplever med gynekologisk undersøkelse som lege, hvor mange som ikke er lege tenker at «det må jo være spennende å se veldig mye underliv», men nei, det er overhodet ikke det, for når man er i en legerolle eller en fødselssituasjon, da har underlivet en helt annen rolle og det finnes ingenting som er opphissende eller seksuelt ved det, fortsetter han.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

- Må ikke tvinges

Den 31 år gamle legen og nybakte faren er imponert over jobben kona gjorde, og glad for å ha fått være vitne til at sønnen kom til verden.

Flatland legger ikke skjul på at hun synes det er godt å høre at hun og Dobloug opplevde det på samme måte, og påpeker at det viktigste under en fødsel er at barnet kommer friskt ut.

Å se på en kvinnes underliv under fødsel er imidlertid noe Dobloug påpeker at kanskje ikke er for alle.

TV-ØYEBLIKK: Av alt Katarina Flatland har gjort på tv, er det spesielt ett øyeblikk hun aldri glemmer: Da hun intervjuet Aune Sand på tv-programmet «Waschera». Vis mer

- Der er vi helt sikkert forskjellige. Jeg ville aldri vært redd for å vise fødselen til mannen eller kjæresten sin, men jeg ville ikke tvunget noen til å gjøre det i det hele tatt hvis de ikke har lyst. Men jeg synes ikke det var ekkelt eller vulgært fordi det var et underliv, fortsetter han.

- Vil bryte ned mystikken

Grunnen til at paret har valgt å snakke så åpent om nevnte tema i podkasten, er fordi de tenker dette er en problemstilling som mange opplever, forteller Dobloug til Se og Hør.

- Vi håper at vår åpenhet rundt dette kan hjelpe andre i samme situasjon. Fødsel er et nært og tidvis vanskelig tema, sier han, og fortsetter:

- Som relativt åpne folk, og som helsepersonell, ønsker vi å bryte ned litt av mystikken og tabuene rundt fødsel og følgene av fødsel. Det finnes ingenting mer naturlig enn fødsel, men samtidig er det mange sider ved fødsel som mange føler seg ukomfortable rundt.

For ekteparet føltes det naturlig og viktig å snakke om de mer «usexy» delene av det mest fantastiske de har opplevd.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på denne åpenheten, og det virker som mange føler at det er et viktig tema å belyse, sier Dobloug avslutningsvis.

LES OGSÅ: - Vi har ikke hatt det lett

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer