Catrin og Steinar Sagen:

Åpenhjertige om utfordringene

Sagen-paret vil hjelpe andre småbarnsforeldre med å finne tilbake til hverandre under småbarnsperioden, men kan ikke garantere sex.

KJÆRLIGHETSSPRÅK: For å lykkes i parforholdet er man nødt til å lære seg hverandres kjærlighetspråk, mener Catrin og Steinar Sagen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
KJÆRLIGHETSSPRÅK: For å lykkes i parforholdet er man nødt til å lære seg hverandres kjærlighetspråk, mener Catrin og Steinar Sagen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer
Publisert

- Det overrasket oss at vi ikke samarbeider så godt profesjonelt som vi trodde. Det har oppstått mye krangling av denne boken, ironisk nok, sier Catrin Sagen til Dagbladet og ler.

Hun er psykolog, parterapeut og gift med komiker Steinar Sagen. Sammen har de sønnen Petter - Sagen har datteren Elida fra et tidligere forhold, mens Catrin har Ella og Victoria fra før. De har, som andre par, slitt med å pleie parforholdet i småbarnstilværelsen.

Sagen-paret forteller at de aldri fant en god bok om perioden med småbarn med fokus på parforholdet. Derfor bestemte de seg for å lage en selv, boken «Fra ligging til legging».

PUPPEN: Steinar Sagen forteller på «Lindmo» at han pleier å klype Catrin Sagen i puppen etter de har kranglet. Vis mer

- De fleste bøker handler om barnet og foreldrerollen, ikke belastningen parforholdet går igjennom, sier Catrin Sagen til Dagbladet.

Steinar Sagen mener at par vil ha bruk for en bruksanvisning etter man har blitt foreldre.

- Det å få barn er den største omveltningen et par går gjennom, og det trenger en bruksanvisning, sier Steinar Sagen.

Hissige

Catrin forteller at bok-prosessen var tøffere enn hun forventet.

- Jeg er veldig pliktoppfyllende og pirkete, mens Steinar er veldig glad i pauser. Vi trodde det skulle bli enkelt å jobbe sammen, men det viste seg at vi hadde veldig ulike fremgangsmåter. Den endte med at vi skrev hver for oss og vise frem når vi var ferdige, sier Sagen.

RØRT: Frank og Eunike har holdt ekteskapet godt skjult, men nå er katta ute av sekken. Video: Rød Løper Vis mer

- Hvordan blir dere når dere krangler?

- Vi blir nok ganske hissige begge to. Jeg smeller med litt mer fra, mens Steiner holder tilbake. Av det blir jeg mer provosert, og han mer stille. Det er en ond sirkel, sier Catrin og ler.

Måtte sensureres

«Fra ligging til legging» promoteres som Catrins Sagens beste råd om hvordan man kan ta vare på parforholdet de første årene med barn. Som bonus får leseren skråblikk fra komiker Steinar Sagen. Paret beskriver boken som et givende fellesprosjekt.

- Denne boken er en del av et større prosjekt hvor våre profesjoner krysser. I tillegg til å benytte oss av psykologen og komikeren, tenkte vi det var fint å utnytte at vi er gift. Vi fikk plutselig mulighet til å fortelle hva som skjer med parforholdet gjennom mange ulike lag, sier Catrin.

KJÆRESTER: Artisten Sigrid viste seg for første gang sammen med den nye kjæresten sin Nikolai Schirmer på den røde løperen under P3 Gull. Video: Jonas Hammer. Reporter Jenny Emilie Aas Vis mer

Men Steinar Sagens drøyeste vitser og formuleringer er luket ut av boken, forteller kona.

- Jeg har ikke jeg lagt meg opp i det, men redaktør og språkvasker har tatt det bort. Noen av grepene hans kunne bli litt vel drøye. Utover det så er jeg veldig takknemlig for Steinars blikk. Det gjør at innholdet blir lettfattelig, og boken kan leses når man er trøtt, også. En slik bok må baseres på studier og empiri, og da er det fint å være gift med en fyr som bruket språket sitt på en lettbeint måte.

Kan ødelegge parforholdet

Som parterapeut har Catrin møtt flere par som kommer i terapi med sår som oppsto under graviditet, fødsel, barseltid eller de første årene med barn, forteller hun.

- Det oppstår følgefeil: Misforståelser, ensomhet eller forstrekkelser. Og en følelse av at «du var ikke der for meg», eller «du så ikke hva jeg gjorde for oss», kan komme til å ødelegge for parforholdet, sier Catrin.

KJÆRESTER: Maria Mena gjestet «Senkveld», og der snakket hun om kjæresten. Video: TV 2 Vis mer

Hun tror mange par ikke er klar over hvor overveldende det å bli foreldre kan være.

- Å ikke få sove, å ikke ha noe særlig egentid og å måtte anstrenge seg for etter hvert å finne tid til å være kjærester. I denne tilstanden er det lett å begynne å krangle, kjenne seg ensom og underkjent. Når det ikke finnes overskudd, klarer vi ikke reparere eller si unnskyld i tilstrekkelig grad. Dette gjør vondt når det fortsetter på denne måten over tid, sier Catrin.

«Liggegaranti»

- Men hvorfor heter ikke boken «fra legging til ligging»? Det er vel etter man har lagt barn at utfordringer knyttet til seksuelt samvær oppstår?

- Det burde kanskje vært «liggegaranti» på boken, men da ble prestasjonsangsten for høy. Så tittelen beskriver en tilstand mange kan kjennes seg igjen i, og innholdet representerer bevegelsen bort fra tilstanden, altså løsningen. Hadde tittelen vært på engelsk ville nok undertittelen vært - and back again, sier Steinar.

KJÆRESTER: Emil Norderhaug og Ferdinand Rygh har holdt forholdet hemmelig frem til nå. Reporter: Celina Morken. Video: Rød Løper / Steffen Pettersen Vis mer

Boken inneholder flere tips og råd til hvordan man kan nærme seg hverandre som par, blant annet å bli kjent med hverandres «kjærlighetsspråk» og behov. For den ene parten av Sagen-paret kan det være vanskelig å ta ting på alvor.

- Jeg synes det er litt vanskelig, all den tid jeg bare har tullet meg gjennom karrieren, svare Steinar.

Leve med ulikhetene.

- Hva har dere lært?

- Jeg tror kanskje begge «snakker» gaver og tjenester ganske godt. Men anerkjennende ord og fysisk berøring er også viktig for begge. Og tid. Det er jo alle språkene det, sier Catrin og ler.

- Jeg er veldig glad i å gi gaver og å få gaver, supplerer Steinar.

FORELSKA: Amalie og Mathias møttes på «Paradise Hotel» i februar 2020. Her forteller de om sitt første år som kjærester, og vi fikk alle en stor overraskelse på tampen av intervjuet! Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/ Rød Løper Vis mer

Catrin Sagen mener parets største utfordring har vært å klare leve med ulikhetene uten å bruke for mye energi på å irritere seg over dem.

- Enig med Catrin - for en gangs skyld, sier Steinar.

- Vi jobber jevnlig med å tåle hverandres ulikheter. Der den ene er ekstrovert og lader gjennom å invitere folk over en lav sko og den andre mer introvert og trenger ro og familietid, kan det være utfordrende å ta hensyn til hverandre og finne brukbare kompromisser, fortsetter Catrin.

- Det er jeg som er den introverte, sier Steinar.

SLUTT: I episode av «Drømmehytta» var det Thammy og Nate som var deltakere. De sa ja til programmet da de var kjærester, men hadde gjort det slutt da innspillingen startet. Video: TV 2 Vis mer

- Hva er deres største utfordring seksuelt?

- Haha, som om vi noensinne kommer til å avsløre det her, svarer Steinar.

- Såre erfaringer

Catrin mener paret har vært veldig heldige med sitt utgangspunkt for å takle småbarnstilværelsen.

- Vi har begge barn med noen vi ikke klarte holde sammen med. Det er dyrekjøpte og såre erfaringer som ingen av oss vil oppleve igjen.

Det har også hatt stor påvirkning på deres på kjærlighetsspråk.

- Tid har kanskje trådt frem som et tydeligere språk. Varmen i oppmerksomheten rettet mot, og holdt av, bare til hverandre. Men nå skal det jo sies at vi aldri har hatt et liv sammen uten barn. Så det ble ikke så veldig annerledes etter at sistemann ble født, fortsetter hun.

BRUDD FOR KJENDISENE: 2021 har vært året der en rekke norske og internasjonale kjendiser har gjennomgått et brudd. Video: Kine Falch Vis mer

Ulike lag

Catrin håper boken vil appellere til begge kjønn.

- Ifølge statistikken er det flere kvinner som kjøper og leser selvhjelpslitteratur. Vi ønsket å skrive en bok som kan fungere som et felles leseprosjekt. Da kjentes det naturlig å inkludere begge to i skriveprosessen.

- Hva håper dere å oppnå med boken?

- Jeg håper at begge i parforholdet leser boken. Begge eller ingen, sier nå jeg, svarer Steinar.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

BRUDDET: Iselin Guttormsen kommenterer bruddet. Video: Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: Slik holder de liv i ekteskapet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer