<strong>FORTELLER OM TAPET:</strong> Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen åpner opp i Ida Fladens podkast. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
FORTELLER OM TAPET: Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen åpner opp i Ida Fladens podkast. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen om brorens dødsfall:

Åpenhjertig om tapet av broren

- Det var som å miste en del av seg selv.

Publisert
Sist oppdatert

Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen (32) er onsdag gjest i Ida Fladens podkast «Ida med hjertet i hånda», som du finner her. Der snakker hun om forholdet til samboeren Emil, og hvordan det var å få den tunge beskjeden om at lillebroren og hennes beste venn, Sten Anders, tok sitt eget liv.

Det er nå fem år siden. Jacobsen og broren sto hverandre nær. Hun beskriver dem som «knoll og tott», og at han ble borte, føltes som å miste en del av seg selv. Han er en hun tenker mye på.

32-åringen forteller om øyeblikket hun fikk vite om hans dødsfall. Hun var da i OL i Sotsji. Jacobsen beskriver beskjeden som «lyn fra klar himmel».

- På den dagen det skulle være åpningsseremoni, kom legen og sa at vi måtte ta en prat. Jeg hadde ikke i mine tanker at det var det som skulle komme da. Det klassiske er at noen har slitt veldig mye, og at det er en forhistorie, men det var ikke tilfellet her. Det er vanligere enn man skulle tro, dessverre, sier Jacobsen i podkasten.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Spørsmålene

Jacobsen sier at hun ville hjem. Men broren hadde vært med på prosjektet mot OL, og han ville så gjerne at hun skulle få det til. I tillegg ble OL en slags beskyttet arena, et trygt sted å være for Jacobsen.

32-åringen medgir at hun satt igjen med mange spørsmål etter dødsfallet.

- Jeg har aldri vært sint, men … Det var vanskelig å akseptere og forstå først. På en måte følte jeg at det var litt meningsløst. Men det var også hans valg, og jeg kunne ikke gjort noe for at han ikke skulle ta det valget. Det har jeg klart å slå meg til ro med, sier hun.

Hun sier at noe av det vanskeligste, var at det var et eller annet broren slet med og hadde tanker om, som han ikke delte.

Jacobsen var åpen om den tunge tida i et intervju med Dagbladet Magasinet i 2017. Der forteller hun også om hvordan hun sto åpent fram med sorgen midt under mesterskapet.

- Det er typisk i idretten at du skal være så tøff og sterk hele tida, og det er slitsomt. Hvorfor er vi så redde for å vise svakhet? Erfaringen min er at hvis du våger å vise sår­barhet, får du respons og blir løftet videre, sa Jacobsen.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Om kjæresten og lagkamerater

Jacobsen snakker også i podkasten om forholdet kjæresten Emil, og til lagkameratene på skilandslaget.

- Jeg har lært så mye om meg selv, for vi er så flinke til å være åpne med hverandre. Vi ser hverandre på vårt beste og vårt verste, sier Jacobsen.

Hun er en høyt ansett skiløper i Norge, ikke bare på grunn av merittene (ett individuelt VM-gull, tre VM-og OL-gull i stafett), men også på grunn av den hun er utenfor skiløypene.

Blant annet har hun vært aktuell for IOCs utøverkomité og til samme komité i Verdens antidopingbyrå (WADA).

Ved førstnevnte, sendte Jacobsen likevel inn en anbefaling for venninna som kjempet for samme verv.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

Dagbladet har vært i kontakt med Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjennom Norges Skiforbund. Hun har ingen ytterligere kommentar til saken.

LES OGSÅ: - Hun skilte seg for å redde datteren

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer