Petter Stordalen:

Åpenhjertig om farens dødsfall

- Han hadde vært overrasket, men enormt stolt.

25 ÅR SIDEN: I 1994 mistet hotellkonge Petter Stordalen faren sin, Knut Anker Stordalen. Nå forteller han åpenhjertig om tapet av faren. Foto: NTB Scanpix
25 ÅR SIDEN: I 1994 mistet hotellkonge Petter Stordalen faren sin, Knut Anker Stordalen. Nå forteller han åpenhjertig om tapet av faren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag var en helt spesiell sending av det folkekjære TV 2-programmet «God Morgen Norge». Under dagens sending markerte nemlig tv-programmet at det i dag er 25 år siden den aller første sendingen.

På programmet var det invitert en rekke kjente fjes som gjester, deriblant den velkjente hotellkongen Petter Stordalen (56).

Året 1994, da «God Morgen Norge» hadde sin første tv-sending, var et tungt år for hotellkongen, som da opplevde å miste sin kjære far, største forbilde og inspirator, Knut Anker Stordalen. Han ble bare 60 år gammel.

- Han hadde vært overrasket

I tv-programmet forteller han nå åpenhjertig om sorgen etter faren, som gikk bort så altfor tidlig. 56-åringen hyller faren sin, og forteller at han aldri kunne ha fått til Steen og Strøm uten alt han hadde lært fra ham. Derfor synes han det er synd at faren aldri fikk oppleve Steen og Strøm på ordentlig vis.

DEN GANG DA: På begynnelsen av 90-tallet takket Petter Stordalen nei til å ta over farens butikker, til fordel for en markedssjef-stilling i Steen og Strøm. Foto: Mimsy Møller/ NTB Scanpix
DEN GANG DA: På begynnelsen av 90-tallet takket Petter Stordalen nei til å ta over farens butikker, til fordel for en markedssjef-stilling i Steen og Strøm. Foto: Mimsy Møller/ NTB Scanpix Vis mer

- Jeg følte jo at selv om jeg tok ham rundt der i rullestol, så følte jeg at han kanskje ikke fikk med seg dette. Etter han døde så bare bestemte jeg meg for, og jeg er agnostiker (en lære eller oppfatning som avviser at mennesket kan vite noe om det oversanselige, for eksempel om Guds eksistens, journ. anm.), at han på en merkelig måte får med seg at det ble folk av meg også, forteller Stordalen, og legger til:

- Og jeg tror han hadde vært enormt, han hadde vært overrasket, men enormt stolt hvis han hadde sett reisen, spesielt Steen og Strøm, tror jeg, og hva det ble av det. Og også hotelldelen som han aldri engang ville drømt om, og jeg har alltid hatt med meg det at han på en måte får det med seg.

Det er tydelig at hotellkongens far var et forbilde for Stordalen på mange måter, men også moren og oppveksten la et grunnlag for dit han har kommet den dag i dag.

Stordalen forteller at han kommer fra en familie med uendelig mye kjærlighet, og at det ikke ble stilt mange krav til ham utenom at han måtte arbeide i farens butikk.

KASTET UT: Da Petter Stordalen stilte noen krav til «Skavlan»-redaksjonen, gikk det ikke helt som han hadde tenkt. Lyd: Storm Productions Vis mer

La grunnlaget for karrieren

Stordalen har mange fine ord å si om faren sin, og beskriver ham blant annet som en mann som var flink til å gi tilbakemeldinger.

- Det var aldri noen tvil, det var enten et ja eller nei, også hadde han utrolig bra humør, masse energi, og fant på mye som han syntes var utrolig morsomt, små spøker som rammet oss barna, men på en kjærlig måte. Jeg kommer fra et hjem hvor døra sto oppe, og det var fullt av folk, alltid. Jeg husker bare Furukollen 15 hvor jeg vokste opp, det var alltid mye folk der.

56-åringen er ikke i tvil om at han har fått både hotellgenet og gjestegenet fra barndomshjemmet sitt, og fra faren fikk han mye kunnskap om butikk.

- Så uten at jeg visste det så var det de som var grunnlaget for at jeg skulle komme dit jeg er i dag, sier Stordalen om foreldrene sine.

Tok til tårene

Dette er imidlertid ikke første gang Stordalen forteller åpenhjertig om faren sin. I selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», som ble utgitt i 2015, delte 56-åringen om den tunge tiden da faren var preget av sykdom.

Også i boken nevner han dagen han stolt skulle vise frem Steen og Strøm til faren sin. I boken forteller Stordalen at sykdommen til faren hadde gjort at han ikke lenger var seg selv, noe han merket da han skulle vise frem kjøpesenteret.

BUSINESSMANN: Her er Petter Stordalen avbildet i 1996 på sitt daværende kontor i Lysaker. Foto: NTB Scanpix
BUSINESSMANN: Her er Petter Stordalen avbildet i 1996 på sitt daværende kontor i Lysaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Da han kom, bar vi ham ut av bilen og satte ham i rullestolen. Så trillet jeg ham rundt, introduserte ham for alle, viste ham butikkene og kontorene. Så spiste vi lunsj. Men pappas sykdom preget ham. Han var ikke seg selv. Og da vi satt og spiste, innså jeg at han ikke engang helt skjønte hvor han var», er noe av det 56-åringen skrev i boken.

Stordalen legger ikke skjul på at det var tungt å se faren så medtatt, og at han tok til tårene etter at faren hadde reist hjem etter besøket.

RØRENDE ØYEBLIKK: Petter Stordalen ga følgerne sine et innblikk fra da han barberte hodet til Gunhild i sykesengen. Video: Instagram / NTB Scanpix. Klipp: Helén Skogstad / Ørjan Ryland Vis mer

LES OGSÅ: - Har fått en utløpsdato på livet som jeg ikke hadde regnet med

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer