Adam Schjølberg:

Åpen om overgrep:
- Skammet meg

Frykten for å ikke passe inn i samfunnet, ble starten på et mareritt for den velkjente tv-profilen.

ÅPENHJERTIG: Adam Schjølberg forteller om en episode han - fram til bokslippet, har holdt fullstendig for seg selv. Foto: Tor Lindseth
ÅPENHJERTIG: Adam Schjølberg forteller om en episode han - fram til bokslippet, har holdt fullstendig for seg selv. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert

- Jeg hadde et behov for å rydde opp i egen maskulinitet. Gjennom livet har jeg brukt mye tid på å kompensere, og nå har jeg fått nok.

Tv-personlighet og standup-komiker Adam Schjølberg (37) møter oss på Villa Paradiso i Oslo. Skjegget er like velstelt som alltid, smilet like bredt. Schjølberg har hendene fulle om dagen, etter at han nylig debuterte som forfatter med boka «Mannual».

UTFORSKER MASKULINITET: Adam Schjølberg ga nylig ut boka «Mannual». Foto: Morten Eik / Se og Hør
UTFORSKER MASKULINITET: Adam Schjølberg ga nylig ut boka «Mannual». Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

I boka utforsker 37-åringen nettopp begreper som maskulinitet - og hva det rett og slett vil si å være en mann. Tematikken er svært personlig for Schjølberg, der mye av innholdet er basert på egne erfaringer og tankeprosesser. På godt og vondt.

«Er du gutt eller jente?»

Helt fra barneskolealder ble Schjølberg ertet for å være feminin, forteller han.

- Folk ropte etter meg: «Er du gutt eller jente?». For meg var svaret opplagt, og jeg synes det var merkelig at andre ikke så det samme. Dette gjorde at jeg brukte mye tid på etterlikne maskuline gutter, som et forsøk på å bli akseptert.

Komikeren begynte altså å kompensere for å imøtekomme «tradisjonell» maskulinitet. Jo flere som ropte, jo flere tatoveringer tok han.

- Når en får høre nok ganger at det feminine er negativt, så begynner en jo å undertrykke disse sidene ved en selv, mener han.

Da Schjølberg var kommet i 20-årene, og begynte å bli synligere i offentligheten, ble alt verre. 37-åringen forklarer at de kritiske stemmene forsterket seg, også fra eget miljø. På dette tidspunktet var Schjølberg å se i TV3-programmet «Homsepatruljen», som raskt fikk en stor seerskare.

POPULÆRT: Adam Schjølberg fikk livet sitt snudd på hodet da han som 21-åring ble TV-kjendis i «Homsepatruljen». Her med Jon Ødegaard Jensen (liggende), Jan Soløy (til venstre), Halvor Bakke, og Birger Løkeng. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
POPULÆRT: Adam Schjølberg fikk livet sitt snudd på hodet da han som 21-åring ble TV-kjendis i «Homsepatruljen». Her med Jon Ødegaard Jensen (liggende), Jan Soløy (til venstre), Halvor Bakke, og Birger Løkeng. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig

- Jeg husker spesielt én episode, da jeg var på homsebar, og fikk påpek av andre homofile fordi jeg var «for skrullete» på tv. «Hvem tror du at du er, du representerer ikke oss», fikk jeg høre. Til og med homsene idealiserte altså dette maskulinitetsidealet, som ingen menn klarer å leve opp til.

Han fortsetter:

- Det å møte kritikk og føle seg utenfor majoriteten, kjenner jeg godt til. Men å få kritikk fra det miljøet jeg skulle føle meg hjemme i, og som skulle være det miljøet hvor jeg kunne føle meg fri, var sjokkerende og satte sine spor. Det gjorde også at jeg hadde vanskeligheter å finne noen venner i det miljøet, forteller han.

I kampen for å finne seg selv, og passe inn, gikk Schjølberg inn i en tung depresjon.

- Jeg skulle klare meg selv, fikse alt selv, tenke selv og ikke dele for mye følelser. Det ble på et punkt for slitsomt å bære på, og jeg gikk inn i en periode der livet mitt var kjipt, forteller han.

- Preget sexlivet mitt

Særlig kjente Schjølberg på at han var redd for å vise følelser, nettopp fordi han oppfattet at dette ikke var forenlig med mannsidealet. Temaet bringer ham videre til en episode han - frem til bokslippet, har holdt fullstendig for seg selv.

- Jeg har opplevd å ha blitt forgrepet på mens jeg sov. Den gang husker jeg at jeg tenkte: «Er dette alvorlig nok til å snakke med noen om?». «Er det nok til at jeg som mann skal kunne si at det har preget mitt sexliv, og synet på min egen kropp?».

Artikkelen fortsetter under:

37-åringen forteller at det var sjokkerende å innse hvor lite alvorlig han så på situasjonen. Han anmeldte aldri forholdene. I stedet skammet han seg.

- Er det lov for oss gutter å si fra om at vi ikke samtykker til sex? Jeg opplever at det fortsatt er skam- og tabubelagt. Det er på en måte ikke noen regler for hva en skal gjøre, når offeret er en mann, mener han.

- En oppvåkning

Schjølberg forteller at situasjonen har preget ham, og at han har fått et mer anspent forhold til sex.

- Da dette skjedde var jeg lenge emosjonelt distansert, og jeg sliter fortsatt med å slippe meg fri. Selve bearbeidelsesprosessen begynte nok ikke før jeg gikk i gang med å skrive «Mannual», forteller han, og fortsetter:

- Nå prøver jeg å være ærlig om det som har skjedd, og ikke skamme meg. Det finnes ingen annen løsning.

I dag er Schjølberg på et langt bedre sted i livet, ikke minst når det kommer til hans mentale helse. Vendepunktet for Schjølberg kom i 2017, da det ble oppdaget en godartet svulst i 37-åringens hode.

- Det ble en oppvåkning, og tvang meg til å ta et oppgjør med meg selv. Jeg innså hvor dum jeg var, som hadde satt meg selv i en situasjon der jeg strevde etter å være noen jeg ikke var.

Takker Tore Petterson

Svulsten ble seinere fjernet, og Schjølberg ble erklært frisk. Når komikeren nå tar et et skikkelig manne-oppgjør i sin debutbok, takker han også bestekompis og «Sofa»-makker Tore Petterson (40).

- Han har tvunget meg til å snakke, og er vel kanskje den eneste som har måttet «holde ut» med meg hele veien. Jeg har et takkebrev til Tore i boka, forteller han.

Videre har Schjølberg en tydelig oppfordring til alle menn, ikke minst dem som sliter med å finne sin plass i samfunnet:

- Se på deg selv og følelsene dine som viktige, og kjenn på behovene dine. Jeg håper boka kan være en slags klem til dere alle. For meg ligger nøkkelen i det å gi plass til emosjonelle kvaliteter, og slutte å skamme seg over det som er feminint, sier han.

LES OGSÅ: - Han er som en storebror for meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer