Jan Thomas:

Åpen om mørk fortid

Kjendisstylisten børster støv av fortiden i sin nye biografi.

LEVD LIV: Jan Thomas har skrevet sin andre selvbiografi på ti år. I den kommer det fram at ting ikke alltid har vært like enkelt for ham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LEVD LIV: Jan Thomas har skrevet sin andre selvbiografi på ti år. I den kommer det fram at ting ikke alltid har vært like enkelt for ham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

Denne uka bestemte kjendisstylist Jan Thomas seg for å slippe både låt og bok ved navn «Jeg har levd». Selv om mottakelsen har vært noe lunken hos anmelderne, virker det som fansen setter pris på begge verker.

53-åringen har fått mange gode tilbakemeldinger, og sier han har fått meldinger av fans som har begynt å gråte av begge to. Det er nok muligens særlig boka enkelte reagerer på, fordi den gir et unikt innblikk i livet hans - på godt og vondt.

Det kan være enkelt å tulle med en mann som har gjort karriere av hår, sminke og oppsiktsvekkende uttalelser i mediene, men livet hans har på ingen måte alltid vært like enkelt som det virker nå.

Overfor Se og Hør åpner han nå opp om noen av livets mørkeste kapitler, som han har valgt å avsløre i biografien. Rus, sex, et skummelt forhold og jakten på det perfekte utseendet kunne ha endt riktig så galt.

- Det er egentlig et mirakel at jeg lever, om man tenker på den livsstilen jeg hadde i noen år. Jeg har gjort mye dumt her i livet, men disse åra er muligens de dummeste, sier han.

La på sprang

«I miljøene jeg vanket var det ikke uvanlig med amfetamin, eller speed, som vi kalte det. Det var billig, det luktet helt jævlig, og jeg kan fortsatt få brekninger bare av å tenke på det. Jeg hadde ikke særlig glede av det, men sa likevel ikke nei. Det oppkvikkende stoffet gjorde at festen kunne vare helt til vi gikk på jobb igjen», heter det i boka, som Pilar forlag nå har utgitt.

Amfetaminet ble lagt på hylla relativt raskt, noe han er glad for i dag. Den gang jobbet han som frisør i Norge, før han satte snuten mot Hollywood. Det var der borte ting begynte å eskalere.

- Jeg havnet i et forhold med en mangemillionær etter å ha bodd der litt. Han var avhengig av kokain og alkohol, og det var skremmende å være rundt ham. Flaks for meg at jeg ikke tålte kokain i det hele tatt, for det kunne gått skeis, sier han, og fortsetter:

DEN GANG DA: I og med at Jan Thomas tilbragte mange år i USA, finnes det ikke spesielt mange bilder av ham i norsk offentlighet før han kom tilbake. Her er han derimot fotografert i 2004, på salongåpning med Hanne Krogh og Vendela Kirsebom. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
DEN GANG DA: I og med at Jan Thomas tilbragte mange år i USA, finnes det ikke spesielt mange bilder av ham i norsk offentlighet før han kom tilbake. Her er han derimot fotografert i 2004, på salongåpning med Hanne Krogh og Vendela Kirsebom. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Jeg begynte å kaste opp da jeg tok det. Men han ga seg ikke, og tok det ofte. Jeg var en Hollywood-frue som bare måtte akseptere det.

Han fikk etter hvert nok. I rusen ble kjæresten aggressiv og sjalu, og stylisten lengtet etter å komme seg ut av forholdet. En kveld, etter å ha tatt en mystisk pille på et utested, reiste han hjem og bestemte seg for at nok var nok.

Han beskriver bruddet slik i boka:

«Jeg pakket en bag, hadde smak nok til å velge en Louis Vuitton, sprang ut og kapret en taxi. I lomma hadde jeg bare 20 dollar, jeg ba sjåføren kjøre så langt det rakk».

- I dag synes jeg dop er harry, og jeg har ikke vært borti siden. Kokain er nok et fantastisk rusmiddel for dem som «trenger» det, men jeg tror allerede at jeg er verdenshersker og er full av selvtillit, flirer han.

HJERTEKNUSER: Jan Thomas og kjæresten Harlem Alexander møter sin nye valp. Video: Privat Vis mer

- Umoden

Det var imidlertid aldri kokainen eller amfetaminet som var 53-åringens store problem i Hollywood. Et annet middel dukket plutselig opp.

- Plutselig ankom jeg en verden hvor jeg druknet i oppmerksomhet på grunn av utseendet mitt. Jeg fikk så mye oppmerksomhet, og jeg elsket hvert sekund. Det var som om jeg døde og hadde kommet til himmelen, sier han, og fortsetter:

- Men med det kommer også en livsstil. Man blir vant til at man får alt man peker på. Det kan være farlig, og jeg mistet kontrollen fullstendig. Jeg var umoden og dum. Dette var jo da aids hadde begynt å gjøre sitt inntog. Det var på ingen måte en bærekraftig livsstil, sier han.

Han hadde jo hørt om prevensjon, men sier at det ikke var noe man tenkte på den gang. Sex ble en rus i seg selv, og det var ikke mangel på partnere. Bare flaks gjorde at han ikke ble smittet.

- Menn rundt meg begynte å få sår i ansiktet, og raste ned i vekt. Det de gjorde var at de gikk til legen for å få steroider, slik at de skulle se litt normale på livets siste vers, sier han.

- Men plutselig ble alle rundt med så svære, og jeg skjønte ikke hvorfor. Jeg trente og jobbet på, men la ikke på meg en kilo. Jeg levde på ris og kylling, og trodde det liksom skulle fikse biffen. Jeg ville også passe inn i denne nye normen med enorme muskler, sier han.

HONANZA: Jan Thomas har sluppet sommerlåt, og i den forbindelse har han fått med seg drømmeprinsene på musikkvideoinnspilling. Vis mer

- Har gått galt

53-åringen bestemte seg for å oppsøke en lege, som gikk med på å injisere ham med anabole steroider to ganger i uka. Han fikk angivelig lov til dette fordi en test viste at han hadde lave testosteronverdier.

- Og brått så var steroider livet mitt. I Hollywood var dette helt normalt, og det må man forstå for å forstå meg. Når jeg ser tilbake på det nå skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke bare kunne ha ansatt en personlig trener. Nei da, jeg skulle ha steroider to ganger i uka.

PÅSKECHALLENGE: Se og Hør har laget en påske-challenge med ulike kjendiser, der målet er å spise opp opp en kvikk lunsj og en Appelsin først, samt drikke opp en flaske med solo. Tredje par ut er Jan Thomas og Harlem. Vis mer

- Jeg har vel lært at det ikke finnes noen raske løsninger. Veldig mange som levde lignende liv som meg har det gått galt for. Det er absurd å tenke på, sier han.

Dop og steroider ble forlatt i USA på 1980-tallet, og han er heller ingen stor forbruker av alkohol. Han anslår at han drikker omtrent en gang i året - på dragshow med gode venner.

- Det holder i massevis. Jeg har levd lenge nok til å innse at verken rus, steroider eller antall sexpartnere er noe som gjør en kul. Man må heller være seg selv, det er mer enn godt nok, slår han fast.

LES OGSÅ: Enorm bragd før dansesending: - Sliten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer